Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Basse-Normandie > Manche

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Departement Manche

Het departement van de Manche ligt in het noordwesten van Frankrijk, uiteraard aan het Kanaal (La Manche in het Frans). Het grenst in het noorden en het westen aan het Kanaal, in het oosten aan het Kanaal, de Calvados en de Orne, in het zuiden aan Mayenne en Ille-et-Vilaine. De hoofdstad is Saint-Lô. Dit ‘Pays des Hommes du Nord’ (land van de mensen uit het noorden) is een intens groene tuin, grotendeels omgeven met blauw, die zicht uitstrekt tot bij een toeristisch hoogtepunt: de Mont Saint-Michel, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk. De ‘groene tuin’ bestaat uit een variëteit van verbluffende landschappen. Het noordelijkste deel wordt ingenomen door het schiereiland Cotentin met in het zuidoosten ervan een moerasland, Les Marais du Cotentin et du Bessin. Al het overige is een gesloten bocagelandschap met verspreide bewoning. Voor heuvelland, met hoogten tot ruim 300 meter, moet men naar het zuidoosten van het departement, vooral rond Mortain. En dan is er natuurlijk ook nog de meer dan 300 kilometer lange kust met baaien, eilanden, kapen, kleine zeehavens, lange stranden van fijn zand en, niet te vergeten, Utah Beach, een van de beroemdste landingsplaatsen van D-day, juni 1944. www.manchetourisme.com.

Departementshoofdstad Saint-Lô

Saint-Lô telt ongeveer 20.000 inwoners en werd compleet verwoest in juni 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stad heeft daarom de bijnaam 'Capitale des Ruines' (Hoofdstad der Ruïnes). Saint-Lô is heropgebouwd rondom de 'enclos', een stadje hoog op de rots die boven het Saint-Lô-dal uitsteekt. De stad is vooral bekend om zijn Haras National of nationale paardenstoeterij. Het is één van de grootste van Frankrijk. U kunt een bezoek brengen aan de gebouwen en trainingen meemaken. www.saint-lo.fr.
 

 

 

Bezienswaardigheden Manche

Avranches

Avranches is de laatste halteplaats op weg naar Mont-St-Michel. Vanaf de Jardin des Plantes heeft u een prachtig uitzicht op deze abdij. De Jardin des Plantes is een van de mooiste gemeentetuinen van Frankrijk en bezit prachtige, kleurrijke bloemenperken en oude bomen. In het Hôtel de Ville vindt u 14.000 oude boeken uit de abdij van Mont-St-Michel en omliggende abdijen. Ook vindt u in dit stadhuis 203 kostbare, verluchte manuscripten, een unieke collectie uit de Romaanse kloosterperiode, eveneens afkomstig uit de archieven van Mont-St-Michel. In 1172 werd in Avranches een concilie gehouden waar Hendrik II Plantagenet werd vrijgesproken van de hem aangerekende moord op Thomas Beckett. Hendrik deed boete in de kathedraal van Avranches. De kathedraal werd tijdens de Franse Revolutie verwoest maar in de tuin van de Sous-Préfecture, op de Place Daniel-Huet, is de plek van boetedoening nog steeds door kettingen gemarkeerd. Avranches maakte in 1944 de aanval mee van de troepen van Generaal Patton. www.ot-avranches.com.

 

Cherbourg-Octeville

Cherbourg-Octeville ligt aan de noordkust van het schiereiland Cotentin. Het is een marinebasis en een belangrijke haven voor de Trans-Atlantische scheepvaart. Het ontstond nadat de stad Cherbourg op 28 februari 2000 de gemeente Octeville opnam. De officiële naam werd toen Cherbourg-Octeville. In 1944 was Cherbourg de voornaamste haven voor de aanvoer van zwaar oorlogsmaterieel en heeft zo wellicht over de afloop van de strijd beslist. Reeds Vauban zag de voordelen van de haven. Een mooi uitzicht over de stad en de haven biedt de heuvel Montagne de Roule. Op deze 112 meter hoge heuvel staat het Fort du Roule met een museum over oorlog en bevrijding. De heuvel ligt 3 kilometer van het centrum. Andere bezienswaardigheden zijn de basilique Sainte-Trinité (zie foto), het Musée Thomas-Henry met werk van o.a. Jean François Millet en de botanische tuinen en het Musée d'Histoire Naturelle in het Parc Emmanuel Liais. Tevens kunt u een bezoek brengen aan het Cité de la Mer, een diepzeeaquarium met een te bezichtigen onderzeeër.  www.otcherbourgcotentin.fr.

 

Fietsen in Manche

Het departement Manche is uitermate geschikt voor een ontdekkingstocht op de fiets. Een fraaie route is die door het Parc Naturel Régional des Marais du Cotentin et du Bessin. Het departement bezit 1200 kilometer fietspaden over verharde en onverharde wegen. Ze varieren van speciale fietsroutes tot ritten over niet meer in gebruik zijnde spoorwegtrajecten. www.mancherandonnee.com.
 

Cotentin

Cotentin is een deel van Normandië; de naam verwijst naar de Romeinse keizer Constantius. De grootste stad in deze regio is Cherbourg-Octeville.  Cherbourg-Octeville ligt in het noorden van het schiereiland. Het schiereiland is een 'Région Naturelle' genaamd Péninsule du Cotentin. Tegenwoordig wordt de naam Cotentin vaak beperkt tot dit gebied. In 1790 werd deze provincie verdeeld over twee departementen: Manche en Calvados, beide deel van de regio Basse-Normandie. Cotentin heeft veel weg van Bretagne met zijn lange zandstranden en ruige landtongen. Aan de oostkust van Cotentin bevindt zich Utah Beach. Hier kwamen op 6 juni 1944 de Amerikaanse soldaten aan land als onderdeel van de geallieerde strijdkrachten. In het nabij gelegen Ste-Mère-Eglise staat het Musée Airborne, ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis.

 

Coutances


Het stadje Coutances ligt op het schiereiland Cotentin en werd zwaar gebombardeerd in 1944. U vindt hier de kathedraal Notre-Dame, een prachtig voorbeeld van een gotische kerk in de Normandische stijl. Hij werd gebouwd tussen 1251 en 1274. De kathedraal heeft naast de voorgevel twee 77,5 meter hoge torens en een 57 meter hoge kruisingstoren met koepel. Vanaf hier heeft men uitzicht tot aan Jersey en St-Malo. Ondanks de zware bombardementen bleven de overige kerken, de St-Nicolas en de St-Pierre, gespaard. Ook de mooie openbare tuinen bleven ongeschonden. www.ville-coutances.fr.

 

Granville

Granville is een levendige haven en een geliefde badplaats. De belangrijkste plaats van La Manche heeft een bijzondere ligging op en een rotspunt. De bovenstad ontleent haar charme aan de stadsmuren, waarover men helemaal rond de stad kan wandelen. Binnen de muren staat de kerk Notre-Dame uit de 15de-17de-eeuw en het informatieve stedelijk museum in de Grande-Porte. Dit Musée de Vieux Granville belicht de zeevaardertradities van deze stad. Op de Point du Roc staat een vuurtoren met een mooi uitzicht. Vanuit Granville is het mogelijk om een boottocht te maken naar het eiland Chausey (zeer fraai natuurschoon). In Granville staat ook het Musée Christian Dior. Dit museum is gevestigd in Les Rhumbs (foto), het geboortehuis van de modeontwerper. Naast de vele collecties gewijd aan de grote ontwerper kunt u ook de geheimen van de samenstelling van een Diorparfum ontdekken. In de oude leeszaal worden workshops voor kinderen en volwassenen gegeven. www.ville-granville.fr en www.musee-dior-granville.com.

 

Mont Saint-Michel


De Mont Saint-Michel, voor de kust van Normandië, is een van de bekendste bezienswaardigheden van Frankrijk. De op een rotseiland gelegen abdij verheft zich in het Kanaal, waar het verschil tussen eb en vloed zeer groot is (tot 14 meter). Bij eb trekt de zee zich ver terug en kan men op het wad rond de berg wandelen. Diverse gidsondernemingen bieden de tocht aan. Bij vloed is het kegelvormige eilandje volledig door water omgeven en komt zelfs de laaggelegen parkeerplaats onder water te staan. Het eiland biedt een bijzonder imposante aanblik wanneer het  springvloed is (drie dagen na nieuwe of volle maan). Lees meer.
 

 

Sainte-Mère-Église


Sainte-Mère-Eglise werd op 6 juni 1944 bevrijd door 82ste luchtlandingsdivisie en was de eerste bevrijde stad van de invasie. Het was een belangrijk dorpje voor de invasie. Het stadje lag midden op de weg die de Duitsers zouden nemen voor een tegenaanval tegen de geallieerde strijdkrachten op Utah Beach. In Sainte-Mère-Église staat het Musée Airborne dat gewijd is aan de parachutisten. Ook hangt er aan de kerk een parachutistenpop. Dit is een gedenkteken voor de parachutisten in het algemeen en voor de parachutist John Steele in het bijzonder. Hij bleef tijdens de landing met zijn parachute aan de toren hangen en werd daarbij onder vuur genomen door de Duitsers. John Steele overleefde dit avontuur door zich dood te houden.
 

Kaart Manche


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl