Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Pays de la Loire > Maine-et-Loire

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Departement Maine-et-Loire

Het departement Maine-et-Loire – kort en krachtig: l’Anjou – strekt zich uit aan weerszijden van de Beneden-Loire. Het heeft Angers als hoofdstad en grenst in het noorden aan Mayenne en Sarthe, in het oosten aan Indre-et-Loire, in het zuiden aan Vienne, Deux-Sèvres en Vendée en in het westen aan Loire-Atlantique. De Loire heeft zich, van oost naar west, dwars door het centrum van het departement, een brede en vruchtbare vallei uitgegraven, met groente- en fruitteelt, befaamde wijngaarden en uitgestrekte weiden. De oostelijke helft van het departement is vrij bosrijk, vooral dan het mindere vruchtbare noordoosten. Ten noorden van Angers vloeien drie rivieren samen: de Mayenne, de Sarthe en de Loir en die vormen samen de Maine, die in Angers in de Loire uitmondt. Toeristisch is de vallei van de Loire de hoofdtroef van Anjou: de vele kastelen en manoirs trekken de aandacht van velen, maar ook een aantal dorpen en troglo’s (rotshuizen) zijn het verkennen waard. www.anjou-tourisme.com.

Departementshoofdstad Angers

Angers telt ongeveer 150.000 inwoners en is de hoofdstad van het departement Maine-et-Loire en bisschopszetel. Vroeger was Angers de hoofdstad van Anjou. De stad strekt zich uit op de oevers van de Maine, 8 kilometer voor de plek waar deze uitmondt in de Loire. Angers is een stad met schitterende kunstschatten. Het hoogtepunt van Angers is het Château d'Angers met 17 grote torens van 40 tot 50 meter hoog. Dit tussen 1228 en 1240 gebouwde kasteel bezit de beroemdste wandtapijten van Frankrijk. Deze 'Apocalyps-tapijten' stellen de openbaring van Johannes voor. Angers heeft tevens een traditie als 'bloemenstad' en is het een belangrijk handelscentrum voor Anjou-wijnen. De stad is tevens producent van de beroemde likeur Cointreau. www.angers-tourisme.com.
 

 

 

Bezienswaardigheden Maine-et-Loire

Baugé

Baugé ligt ten noorden van Saumur en was een geliefde verblijfplaats van koning René en zijn hof. U vindt hier het voor hem in de vijftiende eeuw gebouwde kasteel. www.ville-bauge.fr.

 

Béhuard

Béhuard is een eilandje in de Loire met een ruim honderd zielen tellend dorp van dezelfde naam. De oude nauwe straatjes leiden naar het 15de-eeuwse kerkje boven op de rots. Deze straatjes werden aangelegd voor de pelgrims die het kerkje bezochten. De kerk werd gebouwd in opdracht van Lodewijk XI ter inlossing van een door hem gedane belofte toen hij gevaar liep te verdrinken in de Loire.

 

Brissac-Quince

Château de Brissac ligt 18 kilometer ten zuidoosten van Angers en is een van de minder bekende Loire-kastelen. Het kasteel werd in het begin van de 17de-eeuw gebouwd op de plaats van een, met twee 15de-eeuwse torens versterkte, oude burcht. Het park en het interieur zijn een bezoek waard. Enkele van de 150 kamers zijn geopend voor het publiek. U vindt er meubelen, schilderijen, tapijten en andere kostbaarheden. In de uit de 11de-eeuw daterende wijnkelders kunt u wijn proeven.
www.ot-brissac-loire-aubance.fr.

 

Bouzillé

Château Bourgonnière is een kasteel dat in de Vendée-oorlogen werd verwoest en begin 19de-eeuw is opgebouwd. Niet het kasteel, maar de kapel erbij verdient de aandacht. Het interieur van deze vroeg 16de-eeuwse kapel, St-Sauveur, bevat een met wapenschilden versierd schip en een opmerkelijk houten Christusbeeld. Naast de kapel een 15de-eeuwse donjon.

 

Cholet

Cholet is de hoofdstad van de regio Mauges en de op een na grootste stad van Anjou. Het was een bloeiende stad tot de Vendée-opstand, hierbij kwam de helft van de bevolking om. De opstand in de Vendée was een opstand tegen de Franse Revolutie in het departement Vendée, die uitliep op een ware oorlog tussen 1793 en 1796. Meer informatie over deze opstand vindt u in het Musée d'Art et d'Histoire. www.ot-cholet.fr.

 

Cunault

Een klein plaatsje dat beroemd is om de schitterende kerk met de 223 Romeinse kapitelen. Deze uit kalksteen opgetrokken abdijkerk wordt wel de mooiste romaanse kerk in het Loiredal genoemd. In het interieur vindt u 15de-eeuwse muurschilderingen en mooi kerkmeubilair.

 

Écuillé


In Écuillé staat het Château du Plessis-Bourré. Het kasteel werd gebouwd tussen 1468 en 1473. De bouwmeester van dit kasteel was Jean Bourré, die er tevens in woonde. Het kasteel is sinds de voltooiing nauwelijks nog veranderd. De gracht van het kasteel is zo breed dat het meer weg heeft van een meer.
 

 

Fontevraud

Fontevraud ligt ten zuidoosten van Saumur en telt ongeveer 1250 inwoners. De abdij van Fontevraud werd in 1101 gesticht door de kluizenaar Robert d'Arbrissel. Het is de grootste in zijn soort in Frankrijk. De abdij is in bezit van een prachtige Romaanse abdijkerk (met realistische grafbeelden van de eerste Plantagenets); daarbij de Tour d'Evrault, een achthoekige toren uit de 12de-eeuw. www.abbaye-fontevraud.com.
 

 

Gennes

Tussen Angers en Saumur, schitterend stadje met talrijke oudheden uit de Frans-Romeinse tijd. Bezienswaardig zijn de Dolmen de la Madeleine (een van de twintig oude grafkamers en menhirs in de buurt) en het amfitheater (1800 jaar geleden het grootste amfitheater van West-Frankrijk).

 

Mazé

In Mazé staat het Château de Montgeoffroy, een bescheiden meesterwerk uit de 18de-eeuw. Het kasteel is gebouwd tussen 1773 en 1775 en ontworpen door de architect Nicolas Barré. In de stallen van Montgeoffroy kunt u een collectie rijtuigen bewonderen.

 

Montsoreau

Montsoreau ligt tussen Saumur en Fontevraud en is bekend om haar wijn en het 15de-eeuwse kasteel. Dit versterkte château is in 1455 voltooid door Jean de Chambes. www.ville-montsoreau.fr en www.chateau-montsoreau.com.

 

Montreuil-Bellay

Montreuil-Bellay ligt 18 kilometer ten zuiden van Saumur en telt een kleine 4.500 inwoners. Dit eeuwenoude dorp bezit een fascinerend kasteel, het Château Montreuil-Bellay. Het kasteel heeft een fraai interieur. U vindt er laatgotische openhaarden, bewerkte plafonds en fresco's. www.chateau-de-montreuil-bellay.fr.

 

Saint-Florent-le-Vieil

Saint-Florent-le-Vieil bezit een grote, uit de 18de eeuw stammende, kerk op een heuvel. De kerk was in 1793 het toneel van dramatische gebeurtenissen tijdens de Vendée-opstand. Het verhaal over de kerk tijdens de Vendée-opstand kunt u leren kennen in het Musée d'Histoire Locale et des Guerres de Vendée. Het verhaal is tevens uitgebeeld in de gebrandschilderde ramen in het koor.

 

Saint-Georges-sur-Loire

Het Château de Serrant in Saint-Georges-sur-Loire ligt het meest westelijk van alle Loire-kastelen. Het kasteel stamt uit 1546 en is eigendom van een particulier. Het kasteel bezit een fraaie collectie meubels uit de 18de eeuw.

 

Saumur

Saumur ligt halverwege Angers en Tours. Het bezit met het Château de Saumur een van de fraaiste Loirekastelen. Het kasteel beheerst met zijn vier hoektorens de stad en dateert uit de 14de-eeuw. Binnen zijn twee musea (Musée des Arts Décoratifs en het Musée du Cheval). In de door Balzac beschreven oude wijk rond de St-Pierre vindt u het 'Maison du Roi' uit de 16de-eeuw, een renaissancehuis waar ooit koning René I verbleef. Andere bezienswaardigheden zijn het Musée des Blindes en het Musée du Champignon. Het Musée des Blindes bezit de grootste collectie nog werkende tanks en pantserwagens ter wereld. In het museum bevindt zich een collectie van honderden tanks. Het Musée du Champignon voert de bezoekers langs de in kalksteengrotten groeiende Champignons.
www.ville-saumur.fr.
 

Segré

Op 2 kilometer van Segré ligt aan de rivier de Oudon het Château de la Loire. Rondom het kasteel liggen stijlvolle tuinen in 18de-eeuwse Franse stijl.

 

Tiercé

Ten noorden van Angers, met het nabijgelegen, door grachten omgeven slot Plessis-Bourré uit 1467.

 

Kaart Maine-et-Loire


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl