Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Aquitaine > Lot-et-Garonne

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Departement Lot-et-Garonne

Het departement Lot-et-Garonne is een natuurlijk verlengstuk van de Périgord in het Franse zuidwesten. Lot-et-Garonne grenst in het noorden aan de Dordogne, in het oosten aan de Lot en de Tarn-et-Garonne, in het zuiden aan de Gers, in het noordwesten aan de Gironde en in het zuidwesten aan de Landes. De hoofdstad is Agen. Het departement is een gebied met zeer gevarieerde landschappen; zowel vlaktes en heuvelachtige streken, als ‘landes’ en gebieden waar krijtrotsen het uitzicht domineren. Maar het is, dankzij het milde klimaat, tevens de streek met de grootste boomgaarden van Europa. Talrijke waterlopen doorkruisen het departement, bijvoorbeeld de Lot, de Garonne, de Baïse en het Canal des Deux Mers. Voor waterliefhebbers zijn er 200 km bevaarbare waterwegen. Wat het bouwkundig aspect betreft, is de Lot-et-Garonne veel bastides of versterkte stadjes rijk, alsmede prachtige kastelen en een massa (niet minder dan 6000) karakteristieke duiventillen.
www.cg47.org.

Departementshoofdstad Agen

Uit een landelijk onderzoek is gebleken dat de inwoners van Agen, de vriendelijke, rustige departementshoofdstad aan de Garonne, de meest tevreden inwoners van Frankrijk zijn. Agen is het centrum van het Franse rugby en van de pruimenteelt. De stad telt ruim 30.000 inwoners. Agen heeft echter meer te bieden dan tevreden burgers en sappige pruimen. Het Musée des Beaux-Arts d'Agen is gelegen in het historische centrum van de stad en is in het bezit van een verzameling schilderijen en beeldhouwwerken, meubels en Europees aardewerk van de Middeleeuwen tot de 19de eeuw. Het is met name bekend om zijn rijke collectie Spaanse kunstwerken uit de 17de en 19de eeuw. Het museum bezit werken van Goya, Sisley, Picabia en Caillebotte. De Cathédrale Saint-Caprais bezit een mooie romaanse apsis en de muren zijn beschilderd met prachtige fresco's. De fraai gerestaureerde hoofdstraat, Rue Beauville, bezit mooie vakwerkhuizen. Rond de stad bepalen uigestrekte pruimenboomgaarden het beeld. Kruisvaarders brachten de vrucht in de 11de eeuw mee uit het Midden-Oosten. Monniken uit de naburige Lotvallei waren de eerste die de pruimen droogten met de bedoeling ze te verhandelen. Agen produceert tegenwoordig jaarlijks ruim 35.000 ton gedroogde pruimen. www.ot-agen.org.
 

 

 

Bezienswaardigheden Lot-et-Garonne

Aiguillon

Aiguillon ligt op de plek waar de rivieren Lot en Garonne samenkomen. Liefhebbers van mozaïek kunnen een bezoek brengen aan het Musée Raoul-Dastrac. Dit museum stelt Romeinse mozaïeken en 19de-eeuwse pelgrimsstaven tentoon. Deze pelgrimsstaven waren een onderscheidend teken van bedevaartgangers maar konden tevens een geducht wapen zijn.

 

Barbaste


Op de linkeroever van de rivier de Gélise staat de versterkte molen van Henri IV (zie foto). De molen heeft vier rechte maar ongelijke torens. Vanaf de molen heeft u zicht op de tien overspanningen tellende romaanse brug. Halverwege de 19de eeuw wijzigde Antonin Bransoulié de bestemming in een graanmolen. Na bijna 50 jaar dienst te hebben gedaan als graanmolen werd het gebouw aan het eind van de 19de eeuw een kurkenfabriek. In de oude molenaarswoning is tegenwoordig het Château Imaginaire gevestigd. Hier wordt u langs de lokale wijngaarden geleid met behulp van driedimensionale afbeeldingen.

 

Beauville

De vestingstad Beauville ligt op een heuvel vanwaar u prachtig uitzicht heeft op de omgeving. Rond het dorpsplein liggen leuke huizen boven arcaden. Tevens bezit Beauville nog een kasteel uit de 13de eeuw en een kerk uit de 16de eeuw.

 

Bonaguil

Het enorme Château de Bonaguil ligt op de grens van de Périgord Noir en Quercy en verijst te midden van een beboste berg. Het kasteel kwam in 1477 in handen van Bérenger de Roquefeuil die er een prestigeobject van maakte. De Roquefeuil zwoer namelijk om van het kasteel een onneembare vesting van te maken. De bouw van de vesting heeft veertig jaar geduurd. Bezienswaardig zijn de ophaalbrug, de grote toren en de donjon. Het kasteel ligt 7 kilometer te noorden van Fumel, bij Saint-Front-sur-Lémance.

 

Casseneuil

De bastide Casseneuil ligt op een schiereiland aan de Lot en was eeuwenlang afhankelijk van de handel op de rivier. De Église Saint-Pierre bezit fresco's uit de 13de-15de eeuw. Langs de oever staan overhangende huizen. In Casseneuil kunt u, net als in Villeneuve-sur-Lot, Aiguillon, St-Livrade-sur-Lot, Granges-sur-Lot, Castelmoron-sur-Lot en Clairac, een 'houseboat' huren. Met deze bootjes kunt u tussen Villeneuve-sur-Lot en Aguillon over de rivier varen. De sluizen kunt u handmatig of met een elektronisch pasje bedienen. De bootjes zijn te huur voor enkele uren, een dag of langer.

 

Casteljaloux

De oude vestingstad Casteljaloux is de vroegere hoofdstad van de Cascogne. In Casteljaloux vindt u enkele bezienswaardigheden, zoals de 16de-eeuwse residentie 'Maison du Roy' waar Lodewijk de 13de en 14de verbleven, de vakwerkhuizen uit de 15de- en 16de eeuw en de Tour Maque-boeuf.

 

Castelmoron-sur-Lot

Met zijn imposante hangbrug, zijn oude kasteel en strand, vormt het dorp een zeer aangename natuurlijke halte. In de zomer treden hier tijdens het folkloristisch festival zangers en dansers uit de hele wereld op.

 

Castillonnès

De vestingstad Castillonnès ligt hoog op een rotspunt in de groene vallei van de Dropt. Tijdens de Honderdjarige Oorlog was het stadje een speelbal van de Engelsen en Fransen. In 1451werd Castillonnès definitief Frans. Van de stadsmuren zijn alleen nog twee poorten over, de Porte Guirlity en de Porte des Valets. Het stadhuis en het Bureau voor Toerisme zijn ondergebracht in twee karaktervolle gebouwen, het oude gouverneurshuis (met een mooi binnenhof in Renaissancestijl) en een antieke schuur. De 16de-eeuws kerk in Barokstijl bezit een fraai altaarstuk en moderne non-figuratieve kerkramen. Arcades omringen het centrale plein, het Place de Cornières. De wat ongebruikelijke markthal dateert uit de 20ste eeuw.

 

Clairac

Het stadje Clairac bezit twee musea. In een uit de 7de eeuw stammende benedictijnenabdij is een museum gevestigd over het kloosterleven in de abdij tijdens de middeleeuwen. U leert er over het werk in de keuken, het wijnmaken en het bidden. Ook is er een tentoonstelling over oude ambachten en de pruimenproductie in dit gebied. Het Musée du Train is een modeltreinenmuseum dat tevens informatie verschat over meer dan een eeuw spoorweggeschiedenis. In het Forêt Magique staan bewegende beelden van kabouters, dwergen en dieren. Het is mogelijk om voor deze attracties een combinatieticket te kopen.

 

Duras

De vestingstad Duras ligt hoog op een vlakte boven de Dropt. Het Château de Duras stamt uit de 12de eeuw en is later enkele malen gewijzigd. Het oorspronkelijke kasteel bezat in de 14de eeuw 8 torens terwijl het aan het eind van de 16de eeuw een chateau was geworden. Tijdens de Franse Revolutie heeft het kasteel behoorlijk te lijden gehad; het is inmiddels staatsbezit en voor een groot deel gerestaureerd. Tegenwoordig is het kasteel weer te bezichtigen voor het publiek. U kunt een o.a. een bezoek brengen aan de keuken, de bakkerij, de waterput en de gevangenis. Vanaf de toren heeft u fraai uitzicht over het Pays de Duras. In het Musée Conservatoire du Parchemin kunt u kennis maken met de middeleeuwse boekdrukkunst. De beroepsvereniging van de côtes-de-duraswijnen is gevestigd in het Maison du Vin. U kunt er wijn kopen en informatie krijgen over opengestelde wijnhuizen in de omgeving. Bij Éts Guinguet kunt u kennismaken met ambachtelijke specialiteiten op basis van pruimen en chocolade.

 

Gavaudun

Bij Gavaudun staat een 70 meter hoge, rijkelijk van kantelen voorziene, donjon uit de 11de-13de eeuw. De ruïne van het kasteel kunt u bereiken via de uit de rotsen uitgehouwen traptreden. Rondom de donjon worden regelmatig evenementen georganiseerd.

 

Granges-sur-Lot

De vestingstad Granges-sur-Lot werd tijdens de Honderdjarige Oorlog grotendeels verwoest. In Granges-sur-Lot kunt u kennismaken met de plaatselijke pruimenindustrie. Het in een pruimenboomgaard gelegen Musée de Pruneau toont u o.a. de houtovens van de pruimdrogerij.
 

Laroque-Timbaut

Het dorpje Laroque-Timbaut ligt op de punt van een rots en heeft toegangswegen met een stijgingspercentage tot wel 16%. De 13de-eeuwse markthal met zijn fraaie houten dak is hierdoor al van ver te zien. In de Rue du Lô vindt u de resten van een 13de-eeuws kasteel met bijgebouwen. De kapel in het dal is gewijd aan St-Germain. Net buiten het dorp staat een gedenkteken voor lokale beroemdheden, zoals de wielrenner Paul Dangla en de dermatoloog Louis Brocq. De wielrenner Paul Dangla stierf al op 22-jarige leeftijd door een val op de piste in het Duitse Maagdenburg.

 

Lauzun

In Lauzun staat het Château de Lauzun. Dit in de 13de eeuw gebouwde kasteel bezit een renaissancevleugel waarin twee monumentale schoorsteenmantels staan. Deze schoorsteenmantels zijn uitgevoerd met fraai beeldhouwwerk en marmeren kapitelen. In het kasteel kunt u tevens kennismaken met het leven van de hertog van Lauzun, maarschalk aan het hof van Lodewijk de veertiende. In Lauzun staat een gotische kerk met een altaarstuk uit de 17de eeuw.

 

Layrac

De oude vestingstad Layrac ligt aan de grens van de Gers. Vanuit het plaatsje heeft u een mooi overzicht dit departement en de rivier de Garonne. De 12de-eeuwse Église Saint-Martin bezit een fraaie apsis en op het Place de Salens staan tegen de oude vestingwallen een fontein en een wasplaats.

 

Le Mas-d'Agenais

Le Mas-d'Agenais ligt aan het kanaal dat evenwijdig loopt aan de rivier de Garonne. Dit gebied is waarschijnlijk bewoond geweest door de Romeinen. In Le Mas-d'Agenais is namelijk de zogenaamde 'Vénus du Mas' gevonden. Dit marmeren hoofdloze beeld kunt u zien in het Musée des Beaux-Arts in Agen. In de romaanse Église Saint-Vincent-du-Mas-d'Agenais hangt het schilderij 'Christus aan het kruis' van Rembrandt van Rijn.

 

Marmande


Marmande was tijdens de Honderdjarige Oorlog een speelbal van de Engelsen en Fransen, Die strijd werd in 1580 door de Fransen gewonnen. De wallen die deel uitmaken van de vesting zijn voorzien van mozaïek die belangrijke gebeurtenissen in de stad verbeelden. De Église Notre-Dame heeft een fraai pijporgel dat in 1859 gemaakt is door Cavaillé-Coll. Dit pijporgel heeft de officiële status van historisch monument. De Chapelle Saint-Benoît heeft een fraai altaarstuk uit de 17de eeuw en in de Rue Labat staan vakwerkhuizen.

 

Mézin

Het hooggelegen plaatsje Mézin is ontstaan rond een middeleeuws klooster, welke inmiddels is vergaan. In het plaatsje wordt wijn en kurk gemaakt. De huidige kurkproductie is slechts een fractie ten opzichte van vroeger. Begin 19de eeuw was de kurkproductie in Lot-et-Garonne een belangrijke industrie. In het Musée du Liège et du Bouchon kunt u kennismaken met de tijd dat Mézin nog een van de belangrijkste centra van de kurk was. De oude Église St-Jean-Baptiste uit de 11de eeuw heeft een 90 treden hoge klokkentoren vanwaar u een mooi uitzicht heeft over de Cascogne. In het stadje zijn verschillende parken en u kunt lekker wandelen over de stadswallen. Naast de stadswallen resteert ook de Porte de Ville nog als onderdeel van de vestingwerken. 

 

Monclar-d'Agenais

De bastide Monclar-d'Agenais ligt hoog boven het dal van Tolzac op een smalle landtong. Op het plein staat een markthal die grenst aan de Église Saint-Clar. Deze kerk bezit een fraai portaal uit de 16de eeuw. Tevens heeft u vanaf hier een prachtig zicht op het dal van de Tolzac.

 

Monflanquin

Monflanquin is een 13de-eeuwse bastide en ligt tegen de hellingen boven de rivier de Lède. Het centrum van het stadje heeft onlangs een opknapbeurt gehad. De hoofdstraten komen uit op het op een heuvel gelegen Place des Arcades. Hier staat het Musée de Bastides waar u kennis kunt maken met de geschiedenis en de architectuur van de bastides. Ook staan er aan het plein huizen met arcades. De Église Saint-André is zeer fraai. Monflanquin bezit tevens drie middeleeuwse tuinen die gevuld zijn met sierplanten, groenten en kruiden. Hoog boven de stad ligt het, niet voor publiek geopende, Château de Roquefère.

 

Monsempron

Het vestingstadje Monsempron ligt bij de samenloop van de rivieren Lot en Lémance. Boven het plaatsje torent de voormalige benedictijnenpriorij Saint-Géraud-de-Monsempron uit. De romaanse Église de Monsempron stamt oorspronkelijk uit de 12de eeuw en heeft in de 16de eeuw enkele wijzigingen ondergaan. Deze prachtige kerk heeft een met kapitelen bewerkt schip. De koepel boven het kruisveld wordt gedragen door natuurstenen zuilen.

 

Nérac

Nérac ligt op de oevers van de Baïse en is verdeeld in twee delen. Op de ene oever ligt Petit Nérac en op de andere het kasteel en de nieuwe stad. In de 14de eeuw was Nérac de hoofdstad van de regio Albret en de woonplaats van de familie Albret. De stad was een protestants bolwerk. Jeanne d'Albret, de moeder van Henry IV, stichtte hier een belangrijk centrum van het humanisme en protestantisme. Van het renaissancekasteel van Jeanne d'Albret is er nog één vleugel van de oorspronkelijke vier bewaard gebleven (zie foto). In deze noordelijke vleugel is tegenwoordig het Musée de Nerac gevestigd dat gewijd is aan het leven van de familie Albret. Ook zijn er plaatselijke Neolithische en Romeinse vondsten te zien. De 18de-eeuwse Église Saint-Nicolas heeft een neoklassieke gevel en 19de-eeuwse glas-in-loodramen met afbeeldingen van profeten. Tevens bezit de kerk fraai fresco's. Het Maison de Sully uit de tweede helft van de 16de eeuw kan worden bezichtigd. Petit Nérac staat vol vakwerkhuizen en vanaf de Ponte Neuf heeft u een mooi uitzicht over de kades. Het Parc de la Garenne ligt langs de oevers van de Baïse en bezit verschillende fonteinen.

 

Penne- d'Agenais

Het middeleeuwse vestingstadje Penne- d'Agenais ligt boven de rivier de Lot. De stad was gedurende de Honderdjarige Oorlog onderhevig aan wisselend eigenaarschap van zowel de Engelsen als de Fransen. Het stadje bezit nog delen van de oude vestingwerken, zoals de wallen en de verdedigingstoren aan de Rue des Fossés. Penne- d'Agenais bezit teven de grote neo-Byzantijnse Basilque de Peyragude uit 1897-1947. De koepel van deze basiliek is fraai verzilverd. Verder staan er prachtige gerestaureerde huizen, waaronder koopmanshuizen met arcaden aan de Place Paul-Froment en de Place du Mercadiel. Onder het raadhuis ligt de vroegere Koninklijke gevangenis. Ook vindt u er een ruïne van een door Richard Leeuwenhart gebouwd kasteel.

 

Poudenas

Poudenas heeft steile straten en wordt gedomineerd door een boven het dorp gelegen chateau met een fraai Italiaanse gevel. Het kasteel ligt in een bosrijk park en dateert uit de 16de-17de eeuw. Het is gebouwd in opdracht van de heren van Pudenas. Vanaf de oude brug heeft u een mooi uitzicht op het kasteel en de klokkentoren van de kerk.

 

Prayssas

De bastide Prayssas stamt uit de 13de eeuw en ligt 15 kilometer ten oosten van Aiguillon. Rondom het dorpje staan veel fruitbomen en druivenranken. De kerk in Prayssas bezit een mooie romaanse apsis.

 

Pujols

De middeleeuwse vesting Pujols staat op de officiële lijst van mooiste dorpen van Frankrijk. Het bezit mooie witte stadsmuren en de stadspoort Porte de Ville. Dit is de enige toegang tot de ommuurde stad. De stadpoort dient tevens als klokkentoren voor de 14de-eeuwse Église Saint-Nicolas waaraan hij grenst. De 16de-eeuwse Église Sainte-Foy bezit mooi fresco's. Aan de hoofdstaat van Pujols staan mooi vakwerkhuizen uit de 15de eeuw. In de ruïne van het feodale kasteel is het stadhuis gevestigd, vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht.

 

Puymirol

Het in 1246 gebouwde vestingstadje Puymiril ligt op een bergtop en kijkt uit over de rivier de Séoune. Via de Porte Comtale bereikt u de stad waar u een wandeling over de stadsmuren kunt maken. Het centrale plein wordt omringd door arcaden en bezit een oude waterput.

 

Saint-Avit

Saint-Avit is de geboorteplaats van de beroemde 16de-eeuwse pottenbakker Bernard Palissy. In het Musée Bernard-Palissy kunt u kennismaken met het leven en werk van deze keramiekkunstenaar. Het gehucht Saint-Avit ligt aan de rivier de Lède en bezit slechts een straat. De romaanse kerk uit de 13de eeuw bezit fraaie fresco's.

 

Saint-Maurin

Het dorpje Saint-Maurin is ontstaan rondom een benedictijnenabdij uit de 11de eeuw. Alleen het woonhuis van de abt en een deel van de kerk zijn nog intact. De kerk bezit 6 zeer fraai gebeeldhouwde kapitelen. In het huis van de abt is een abdijmuseum gevestigd waarin o.a. een maquette staat van de abdij in zijn originele staat. Op het plein, waaraan ook het huis van de abt staat, vindt u een mooie markthal en dito vakwerkhuizen. De Église Saint-Martin-d'Anglars staat boven het dorp en bezit o.a. een 17de-eeuws altaar met houtsnijwerk.

 

Sauveterre-la-Lémance

Deze plaats is de naamgever van het sauveterrien, een mesolithische archeologische cultuur die tussen 8000 en 7000 v.Chr. verspreid was over grote delen van West- en Midden-Europa. Het Musée de la Préhistoire stelt objecten tentoon die in 1920 bij Le Martinet zijn gevonden. Een aantal van deze objecten stamt uit het mesolithicum. Boven het dorpje torent de ruïne van het Château des Rois-Ducs uit.

 

Tournon-d'Agenais


Op het plateau boven de Boudouyssou ligt, in een glooiend landschap, de vestingstad Tournon-d'Agenais. De in de 13de eeuw gestichte stad heeft fraaie stadswallen met ingebouwde huizen. In de Rue du Bousquet vindt u vakwerkhuizen en in de Rue de l'École staat het 13de-eeuwse Maison de l'Abescat, het middeleeuwse woonhuis van de bisschoppen van Agen. Op het Place de la Mairie staat een uit 1637 stammende klokkentoren met een houten spits en een maanklok.

 

Vianne

De in 1284 gestichte vestingstad ligt aan de rivier de Baïse. De romaansgotische Église de Vianne uit de 12de eeuw is erg fraai. De reputatie van dit voormalige Engelse vestingdorp, omringd door wallen en vierkante torens, steunde lange tijd op de glasmakerij. Tegenwoordig komt hier de charme van zijn ambachtelijke dorp bij.

 

Villeneuve-sur-Lot

Villeneuve-sur-Lot was in de middeleeuwen een van de belangrijkste versterkte plaatsen van de streek. Twee oude poorten herinneren hier nog aan, de Porte de Paris en de Porte de Pujols. Deze 30 meter hoge poorten maakten vroeger deel uit van de vestingwerken. De brug over de Lot werd in de 13de eeuw gebouwd door de Engelsen en was ooit voorzien van drie versterkte torens. De moderne Église Ste-Catherine uit de 19de eeuw heeft schitterende glas-in-loodramen uit de 14de- en 15de eeuw. Liefhebbers van paarden kunnen een bezoek brengen aan de Haras National (Nationale stallen). Hier staan o.a. volbloed Arabieren. Dit mooie middeleeuwse vestingdorp biedt u als extra een echte boerenmarkt op de Place des Cornières. Tevens kunt u via een oude Romeinse weg een aardige wandeling maken naar het 3 kilometer hoger gelegen dorp Pujols.
www.tourisme-villeneuve-sur-lot.com

 

Villeréal

Het rustige plaatsje Villeréal is in 1265 aangelegd volgens het typische rechtlijnige stratenplan van een vestigstad uit die tijd. De markthal van Villeréal dateert uit het einde van de 14de eeuw en neemt een groot deel van marktplein in beslag. In de boven op de markthal gelegen verdieping, uitgevoerd met vakwerkmuren, is het stadhuis gevestigd. Het marktplein heeft aan twee zijden arcaden. Op het naastgelegen plein staat de weerkerk uit de 13de eeuw. In de linkertoren kunt u kogelgaten ontdekken. De versterkingen van deze stad waren niet afdoende. De stad was gedurende de Honderdjarige Oorlog onderhevig aan wisselend eigenaarschap van zowel de Engelsen als de Fransen. In het Maison de la Campagne kunt u kennismaken met de flora en fauna in het departement Lot-et-Garonne.
 

Kaart Lot-et-Garonne


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl