Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Pays de la Loire > Loire-Atlantique

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Departement Loire-Atlantique

Het departement Loire-Atlantique, met als hoofdstad Nantes, is gelegen in het westen van Frankrijk aan de weerzijden van de benedenloop en de monding van de Loire. De grenzen zijn: Morbihan en Ille-et-Vilaine in het noorden, Maine-et-Loire in het oosten, Vendée in het zuiden en de Atlantische Oceaan in het westen. Het hele departement behoort tot het oude hercynische massief, een vrij monotoon landschap met zachtglooiende heuvels en laaggelegen plateaus, geschikt voor akkerbouw en veeteelt. Ten zuiden van de Loire bevinden zich bekende wijngaarden zoals Muscadet de Sèvre-et-Maine en Gros-Plant. Vooral via het estuarium van de Loire komt men terecht in een belangrijk industriegebied. Voor de kust wordt uiteraard de visserij (sardines) beoefend. Het departement wordt ingedeeld in 7 streken: Pays de Retz gelegen op de linkeroever van het Loire-estuarium. Pays de Vignoble Nantais tussen Maine, Sèvre en Loire. Pays d’Ancenis tussen Erdre en Loire. Pays Nantais (omgeving van de stad Nantes). Pays des Trois Rivières in het noordwesten. Pays de Châteaubriant in het noorden. Pays de la Baule – Presqu’île Guérandaise aan de rechteroever van het Loire-estuarium. www.loire-atlantique-tourisme.com.

Departementshoofdstad Nantes

Nantes telt ongeveer 270.000 inwoners en was 600 jaar de hertogelijke hoofdstad van Bretagne. Tegenwoordig is Nantes de hoofdstad van de regio Pays de la Loire en van het departement Loire-Atlantique. Het is een stad met vele gezichten, waar kunst, industrie en scheepvaart een belangrijke rol spelen. De stad werd in WOII zwaar beschadigd, maar is geheel herbouwd. Bezienswaardigheden zijn onder andere de kathedraal St-Pierre-et-St-Paul met een indrukwekkende voorgevel met drie portalen, het Château Ducal, voormalige burcht van de hertogen van Bretagne, de uitgestrekte botanische tuin Jardin des Plantes en het Place Graslin in de modieuze wijk Quartier Graslin. Tevens is Nantes in het bezit van enkele interessante musea, zoals het het Musée Thomas Dobrée met een rijke collectie schilderijen, tapijten, porselein, wapens etc. en het Musée des Beaux-Arts met een grote collectie schilderijen.
www.nantes-tourisme.com.
 

 

 

Bezienswaardigheden Loire-Atlantique

Ancenis

Het plaatsje Ancenis is bekend vanwege de hangbrug over de Loire. De brug stamt uit 1953. De brug ligt op de grens van Bretagne en Anjou. Hierdoor zit men aan de ene kant de drie lelies van Anjou en aan de andere kant de hermelijn van Bretagne. www.pays-ancenis-tourisme.fr.
 

Batz-sur-Mer

Batz-sur-Mer is vooral bekend vanwege de zoutwinning. Langs de wegen van de uitgestrekte percelen van de ‘marais salant’ wordt het zout verkocht in twee variaties: het gewone grove zeezout dat grijs van kleur is en het meer kostbare fleur de sel, wit van kleur. Het plaatselijk museum ‘Musée Intercommunal des Marais Salants’ is geheel aan de zoutwinning gewijd.
www.ot-batzsurmer.fr.
 

La Baule

La Baule ten westen van Nantes is een belangrijke badplaats met een schitterend 8 kilometer lang zandstrand (met vele hotels en restaurants). 400 hectare dennenbossen beschermen La Baule tegen de noordenwinden. In deze naaldbossen vindt u prachtige villa's van rond de eeuwwisseling. Het loopt door in het kleinere La-Baule-les-Pins. www.labaule.fr.
 

La Bernerie-en-Retz

La Bernerie-en-Retz is een druk bezochte familie-badplaats en haventje, met wijngaarden en bos in de omgeving. Mooi, groot zandstrand dat langzaam afloopt. Iets verder naar het zuidoosten bevinden zich wat kleinere strandjes.
www.mairie-labernerie.fr.
 

Bourgneuf-en-Retz

Bourgneuf werd in de 11de en 12de-eeuw een belangrijke zeehaven, die tot grote bloei kwam door o.a. de uitvoer van zout,
afkomstig uit de zoutpannen. Vanaf de 16de eeuw begon de haven te verzanden en alles wat nu nog over is van zijn vroegere glorie zijn enkele oude huizen, de kerk met een 15de-eeuws crucifix en een gedeelte van de bestrating (ballast van de schepen die in Bourgneuf zout kwamen laden). Het Musée du Pays de Retz, met verzamelingen folklore en streekgeschiedenis doet het verleden herleven. Het strand ligt op 2 km afstand van Bourgneuf; het bestaat uit fijn zand en wordt omzoomd door beboste duinen. www.bourgneufenretz.fr en www.museepaysderetz.com.
 

Clisson

Clisson ligt op twee heuvels aan de rivier de Sèvre Nantaise. Het stadje heeft een onmiskenbare Italiaanse uitstraling en telt ongeveer 6.000 inwoners. Na de Vendée-opstand werd de stad grotendeels verwoest door Republikeinse troepen. De broers Cacault betaalden de wederopbouw van Clisson. Voor de wederopbouw werd de beeldhouwer Frédéric Lemot ingehuurd. In het Parc de la Garenne Lemot kunt u kennismaken met de Italiaanse uitstraling van het oude Rome. In één van de tomben heeft de beeldhouwer zelf zijn laatste rustplaats gevonden. In de ruïne van het kasteel van Clisson kunt u kennismaken met de geschiedenis van de krijgskunst. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de kerkers en bij de put waar(in) na de Vendée-opstand 18 mensen door de Republikeinen zijn vermoord. Ook de Église Notre Dame de Clisson is erg fraai (zie foto). www.valleedeclisson.fr en www.mairie-clisson.com.
 

Le Croisic

Le Croisic ligt aan de Atlantische kust. Achter de haven ligt een kilometers lange landtong met kleine stranden. Bij de haven kunt u een bezoek brengen aan het Océarium, een van de  grootste particuliere aquaria in Frankrijk. www.tourisme-lecroisic.fr.
 

Le Grande Brière

Le Grande Brière is een uit 40.000 hectare bestaand regionaal natuurpark. Het park is voor het overgrote deel moerasland. In La Chapelle-des-Marais kunt u zich bij het toeristenbureau, gevestigd in een oude klompenmakerij, aanmelden voor een tocht per platbodem, te voet, te fiets of te paard. www.parc-naturel-briere.fr.
 

Guérande

Guérande is bekend vanwege zijn 'fleur de sel'. Dit Bretons zout voor fijnproevers wordt gewonnen op de moerasvlakten van Guérande tot aan Le Croisic. De stad heeft nog steeds een uit de middeleeuwen stammende stadsmuur. De hoofdpoort St-Michel herbergt een streekmuseum. In het centrum van de stad staat de 12de-eeuwse kerk Collégiale St-Aubin met gebrandschilderde ramen uit de 14de tot 16de eeuw. www.ot-guerande.fr.
 

Haute-Goulaine

Dit meest westelijk gelegen Loire-kasteel uit de 15de eeuw ligt in het stadje Haute-Goulaine, iets ten zuidoosten van Nantes. Het kasteel is al meer dan duizend een thuis voor de familie van de Marquise du Goulaine. Château de Goulaine is tevens de naam van de wijn die hier gemaakt wordt. Het is een van de laatste Loire-kastelen waar nog wijn wordt geproduceerd. Deze onderneming wordt gezien als de oudste bestaande wijnmaker ter wereld. www.mairie-haute-goulaine.fr.
 

Pornic

Pornic, de belangrijkste badplaats van de Côte de Jade, ligt ingebed in het groen van veel geboomte - sikkelvormig tegen de oevers van een diepe kreek, die uitmondt in een klein havenbekken. De ingang van deze jacht- en vissershaven, die wegens verzanding regelmatig uitgebaggerd moet worden, wordt beheerst door een schilderachtig kasteel (13e-14e eeuw), dat eens aan Blauwbaard Gilles de Retz toebehoorde. Aan de voet van het kasteel bevindt zich het Quartier des Sables, dat door trap straten is verbonden met de hoger gelegen Vieille Ville. Het kleurige, levendige stadsbeeld, de aardige haven en het schilderachtige aspect van de rotsachtige maar weelderig begroeide kust, hebben sterk bijgedragen tot de aantrekkingskracht van Pornic als badplaats, hoewel zijn stranden slechts klein zijn. De belangrijkste van deze beschutte zandstranden zijn de Plage de Ia Noéveillard, bereikbaar via de Corniche de Ia Noéveillard op de noordelijke kreekoever, en de Anse aux Lapins en de Plage de Gourmalon, bereikbaar over de Corniche de Gourmalon op de zuidelijke kreekoever. Beide kustwegen bieden mooie uitzichten en zijn aan te bevelen voor een wandeling. www.ot-pornic.fr.
 

Préfailles

Préfailles is een aardige badplaats met talrijke zomerhuisjes en villas die aan badgasten worden verhuurd. Verscheidene zandstrandjes afgewisseld door rotsen. Over voetpaden vlak langs zee kunt u een mooie wandeling maken naar de 2 km westelijk gelegen Pointe de St.-Gildas, een rotspunt vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op de hier vaak onstuimige zee.
www.prefailles.fr.
 

Saint-Brévin

Saint-Brévin is een zeer druk bezocht badplaatsje te midden van dennen en mimosas, dat uit twee delen bestaat: Saint-Brévin-Ies-Pins en Saint-Brévin-l'Océan. Het laatste heeft een groot, langzaam aflopend fijn-zandstrand dat omzoomd wordt door beboste duinen; zeer geschikt voor verblijf met kinderen. Saint-Brévin-les-Pins, met zijn aardige 16de-eeuwse kerkje, heeft een iets minder mooi strand. www.saint-brevin.fr.
 

Sainte-Marie-sur-Mer

Sainte-Marie-sur-Mer is een eenvoudig familie-badplaatsje met kleine zandstrandjes tussen de rotsen.
 

Saint-Michel-Chef-Chef en Tharon Plage

Saint-Michel-Chef-Chef is een bescheiden, tamelijk rustig badplaatsje met verscheidene door rotspartijen gescheiden zandstranden. Het dorp wordt beheerst door een grote kerk in neorenaissance stijl. Tijdens het seizoen is er een markt. Tharon-Plage is een kleine familiebadplaats met een uitgestrekt fijn-zandstrand met enkele rotsblokken. De zee trekt zich hier bij eb soms meer dan een kilometer terug. www.tharon-plage.fr.
 

Saint-Nazaire

Saint-Nazaire ligt aan de monding van de Loire, bij de Atlantische Oceaan. De stad telt een kleine 70.000 inwoners. Saint-Nazaire heeft een zeehaven, de belangrijkste Franse haven aan de Atlantische Oceaan. De belangrijkste industrieën zijn de scheepsbouw en de luchtvaartindustrie. De sierlijke brug (zie foto) is de westelijke oeververbinding. www.saint-nazaire-tourisme.com.
 

Kaart Loire-Atlantique


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl