Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Aquitaine > Landes

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Departement Landes

Het departement van de Landes grenst in het noorden aan de Gironde, in het oosten aan de Lot-et-Garonne en de Gers, in het zuiden aan de Pyrénées-Atlantiques en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Dit kustdepartement kan bogen op niet minder dan 106 km fijne zandstranden. Verder staat het departement van de Landes ook synoniem voor een prachtige duinenzone met daarachter uitgestrekte dennenwouden. De bossen van de Landes beslaan zo'n 600.000 hectare. De hoofdstad van dit departement is Mont-de-Marsan. Dit op één na grootste Franse departement (9.300 km2) omvat vier toeristische regio's. De Côte landaise, strekt zich over 220 km uit van noord naar zuid en omvat drie specifieke gebieden: Pays des Grands Lacs landais (waaronder de meren van Sanguinet, Biscarrosse-Parentis en Aureilhan), de Côte Landes Nauture die loopt van Contis tot Huchet en de Côte Sud met onder andere Capbreton. La Fôret een immens aan het eind van de 19de eeuw aangeplant bos met centraal het Regionaal Natuurpark van de Landes van Cascogne. Zuid-Adour (met Dax) staat in schril contrast met de kust, prachtige gezichten bieden Chalosse, Tursan en het Pays d'Orthe. Als laatste de Armagnac Landais in het oosten, de streek van het eau-de-vie en de Mont-de-Marsan. www.tourismelandes.com.

Watersport in de Landes

Alle surfers, kampioenen of beginners, zeggen hetzelfde: de Landes, dat is het helemaal. Hier zijn de golven hol, de rollers regelmatig en de bodem zanderig. Van Biscarrosse tot Tarnos zijn er langs de hele kust legio goede surfplekken en elke badplaats bezit zijn eigen surf- en bodyboardschool, dikwijls geleid door een grote surfkampioen. De golven? Die bezorgen ook volop geluk aan liefhebbers van surfcasting, ofwel de kunst om een lijntje uit te werpen in de rollers, daar waar de vissen jagen. Een vorm van vissen die hier in de Landes ontstaan is.
 

 

 

Departementshoofdstad Mont-de-Marsan

Mont-de-Marsan telt ruim 32.000 inwoners en is het derde belangrijke Armagnac-centrum en hoofdstad van het departement Landes. Mont-de-Marsan ligt aan de oevers van de rivieren de Midou en de Douze (zie foto), die samenkomen in de Midouze. Een wachttoren uit de 14de eeuw is gedeeltelijk bewaard gebleven. In deze donjon is het Musée Despiau-Wlérick gevestigd. Het museum is gewijd aan Franse figuratieve kunst uit de eerste helft van de 20ste eeuw. In Mont-de-Marsan kunt u ook een bezoek brengen aan de dierentuin 'Parc de Nahuque'. www.montdemarsan.fr.
 

Bezienswaardigheden Landes

Aire-sur-l'Adour

Aire-sur-l'Adour ligt aan de grens van het departement Gers aan de oevers van de rivier de Adour. Dit op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela gelegen stadje is vooral bekend vanwege lokale specialiteiten, zoals ganzenleverpastei, wijn en Armagnac. Beroemd zijn de in de winter gehouden markten van 'gras' (ganzenlever en eend). De Cathédrale Saint-Jean-Baptiste is gebouwd in de 12de eeuw en later enkele malen aangepast. In het zuidelijke stadsdeel 'Le Mas d'Aire' staat de Église Sainte-Quitterie-du-Mas. De kerk staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en heeft een fraai interieur. http://aire-sur-adour.fr.
 

Biscarrosse

Biscarrosse wordt door 10 kilometer duinen en naaldbos gescheiden van het 15 kilometer lange strand van Biscarrosse-Plage. Het plaatsje strekt zich uit tot aan de rivier de Adour en is het begin van de Côte d'Argent (Zilverkust). Biscarrosse bezit twee bezienswaardige musea, het Musée Historique de l'Hydraviation en het Musée des Traditions et de l'Histoire de Biscarrosse. Het eerstgenoemde museum is gewijd aan de geschiedenis van watervliegtuigen, het tweede museum is gewijd aan de geschiedenis van Biscarrosse en lokale ambachtelijke beroepen zoals die van de harsverzamelaars en de herders. Vier kilometer noordelijk van Biscarrosse ligt het 5500 hectare grote Lac de Sanguinet. In dit zoetwatermeer wordt veel gevist en aan watersport gedaan. www.biscarrosse.com.
 

Brassempouy


Brassempouy is bekend vanwege een belangrijke vondst die in een prehistorische grot in de omgeving is gedaan. In deze Grotte du Pape is in 1894 een vrouwenbeeldje uit de steentijd gevonden. Dit beeldje met de naam 'Venus van Brassempouy' is een van de eerste uitingen van cultuur door de mens. Dit uit het ivoor van een mammoettand gesneden beeldje is te bezichtigen in het Musée des Antiquités Nationales de Saint-Germain-en-Laye bij Parijs. Een kopie van het beeldje is samen met andere replica's uit het Laat-Paleolithicum te bewonderen het Maison de la Dame de Brassempouy.

 

Capbreton

Zuidelijk van Hossegor ligt de drukbezochte kustplaats Capbreton. Capbreton was vroeger een belangrijke haven en de thuishaven van zeelui die al in 1392 tot in Newfoundland waren doorgedrongen. Vanwege een discutabele rol tijdens de Honderdjarige Oorlog werd de haven door de Fransen gedempt, waardoor de stad langzaam wegkwijnde. In de 19de eeuw kwam de stad weer tot bloei nadat Napoleon III een havenhoofd in zee liet aanleggen. In 1868 veroorzaakte een zware storm een nieuwe verbinding tussen de  oceaan en het Lac d'Hossegor. Later die eeuw werd deze verbinding uitgebaggerd waardoor er weer een echte zeearm ontstond. Rond deze tijd was ook de mosselcultuur flink in opkomst. In het gezellige centrum vindt u de belangrijkste bezienswaardigheden van Capbreton, de Église St-Nicolas uit 1860 met een voormalige vuurtoren uit de 16de eeuw als toren en fraaie 15de-eeuwse huizen. In het Écomusée de la Mer kunt u kennismaken met de zeevaartgeschiedenis van Capbreton. Verder bezit het stadje alle faciliteiten van een moderne badplaats, waaronder een grote jachthaven. www.capbreton-tourisme.com.
 

Courant d'Huchet

Aan de kust van de Landes monden veel rivieren uit in de Oceaan. De bekendste van deze riviertjes is de Courant d'Huchet. Het kustriviertje gaat dwars door een afwisselend natuurgebied waarin de natuur verandert van groene loofhout in dor duingebied. Sinds het begin van de 20ste-eeuw kunnen bezoekers de rivier bevaren met kleine platbodems (galupes). De tochtjes beginnen op het meer 'Étang de Léon'. www.reservenaturelle-couranthuchet.org.
 

Dax

Het kuuroord Dax is de op één na grootste stad van de Landes en bijna even bekend als Aix-les-Bains. Dax ligt aan de rivier de Adour in het overgangsgebied tussen vlak land en de Pyreneeën. De warme bronnen hebben een constante temperatuur van 64 graden celcius. In Dax zijn enkele bezienswaardigheden, waaronder de 13de-eeuwse deur van de uit de 17de eeuw stammende Cathédrale Notre Dame (zie foto). De arena uit 1913 voor stierengevechten is wereldberoemd. In het Musée Georgette-Dupouy zijn schilderijen te zien van de gelijknamige 20ste-eeuws schilderes en het Musée Jean Charles de Borda is gewijd aan de geschiedenis van de stad. www.dax-tourisme.com.
 

Grenade-sur-l'Adour

Grenade-sur-l'Adour is een in 1322 door de Engelsen gevestigde vestingstad. De vestingwerken zijn inmiddels verdwenen maar het typische grondplan is behouden gebleven. Grenade-sur-l'Adour bezit fraaie huizen uit de 14de- en 15de eeuw en een dito kerk met een 15de-eeuwse gotische apsis. In het streekmuseum 'Petit Musée de l'Histoire Landaise kunt u kennismaken met de geschiedenis en de tradities van de Landes.

 

Labastide d'Armagnac

De fraaie en best bewaarde bastide d'Armagnac is in 1291 gesticht door de Engelsen. Hier kunt u nog prima zien hoe in de middeleeuwen kleine bolwerkjes rondom het centrale plein werden gebouwd. Rond dit Place Royale met arcaden staan vakwerkhuizen uit de 14de- 17de eeuw. In het Écomusee de l'Armagnac kunt u kennismaken met het productieproces van Armagnac. Wielerliefhebbers moeten een bezoek brengen aan de Chapelle Notre-Dame-des-Cyclistes (zie foto). Deze 11de-eeuwse romaanse kapel is gewijd aan de wielersport. Het museum in de kapel is in 1959 opgericht door de abt Massie en omvat een collectie originele racefietsen en racetruien van deelnemers aan de Tour de France. www.labastide-armagnac.fr.
 

Mimizan

Bij dit stadje van 8000 inwoners ligt de enige waterverbinding tussen de kustmeren en de oceaan. Tegenover de 13de-eeuws gotische klokkentoren staat een klein museum over de geschiedenis van Mimizan (Musée de Vieux Bourg). De klokkentoren staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Sinds het begin van deze eeuw maakt de badplaats Mimizan-Plage deel uit van de gemeente Mimizan, hier staat ook het monument voor de vliegers Lefévre, Assolant en Lotti die een noodlanding moesten maken in 1929 met hun vliegtuig. Beschut achter de duinen ligt, 7 km ten zuiden van Mimizan, Bias, waar nog veel authentieke landaise-huizen (huizen uit Landes) staan. In Mimizan zelf staat de arena van Mimizan-Plage, daar speelt een belangrijke rol in het zomerse circuit van 'courses landaises' dat langs de kust wordt georganiseerd. Naast Mimizan la Ville heb je ook nog Mimizan-Plage. Mimizan-Plage is fantastische bestemming voor surfers. Het O'neill surfcamp zit er dan ook gevestigd. Voor de rest is het een klein eindje rijden naar het meer van Aureillac. Dit meer is zeker een bezoekje waard. Ongeveer een uur van Mimizan Plage ligt het meer. www.mimizan-tourisme.com.
 

Montfort-en-Chalosse

Montfort-en-Chalosse staat bekend vanwege de goede kwaliteit van het rundvlees en de foie gras. Deze oude bastide was vroeger een rustplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. De Église Saint-Pierre dateert gedeeltelijk uit de 12de eeuw. In het Musée de la Chalosse maakt u kennis met het leven in het herenhuis in de 19de eeuw.  Het museum dat gevestigd is in een 18de-eeuws herenhuis met bijgebouwen wekt de indruk dat de bewoners even de deur uit zijn. http://montfort-en-chalosse.com.
 

Parc Naturel Régional des Landes de Gascogne

Het Parc Naturel des Landes kreeg in 1970 de status van natuurreservaat. Het 315.000 hectare grote gebied omvat 41 dorpen, waarvan 21 in de Landes en 20 in de Gironde. Het is vooral begroeid met loofbomen en dennen. Ook vindt u er waterwegen, meertjes en ongerepte oevers. De rivier de Leyre stroomt door het hele reservaat. Dit natuurgebied wordt in het westen begrensd door de Atlantische kust, in het noorden door de Gironde en in het zuiden door de uitlopers van de Pyreneeën. Door het park lopen drie routes naar het bedevaartsoort Santiago de Compostela. Leuke dorpjes in het park zijn: Solférino, Luxey en Moustey. Voor informatie over het park kunt u zich wenden tot het Maison du Parc in Belin-Béliet (departement Gironde). www.parc-landes-de-gascogne.fr.
 

Pays d'Orthe

In het zuiden van de Landes ligt het Pays d'Orthe. Dit gebied bezit een paar bezienswaardige kastelen, dorpjes en religieuze gebouwen (zie ook Peyrehorade). www.tourisme-paysdorthe.fr.

Hastingues
In het Pays d'Orthe ligt het voormalige Engelse bastide-stadje Hastingues. Het uit de 13de eeuw daterende stadje ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Van de oude vestingwerken staat de alleen de Porte de la bastide d'Hastingues nog overeind. Iets ten oosten van Hastingues staat de oorspronkelijk uit de 12de eeuw stammende Abbaye d'Arthous. Deze door premonstratenzers gestichte abdij bezit tevens een kerk die gebouwd is halverwege de 12de eeuw. In de kloostertuinen wordt in de zomer altijd een keramiekfestival georganiseerd met regionale pottenbakkers.

Saint-Étienne-d'Orthe
In het Pays d'Orthe ligt ook het plaatsje Saint-Étienne-d'Orthe. Vanuit hier heeft u toegang tot het slikgebied van de rivier de Adour. In dit 13.000 hectare grote natuurgebied leven beschermde diersoorten, zoals ooievaars, schildpadden en wilde pony's.

 

Peyrehorade

Peyrehorade is het grootste dorp in het Pays d'Orthe en ligt tussen de rivieren de Gave d'Oloron en de Gave de Pau. Peyrehorade bezit twee kastelen. In het dorp vindt u het Château d'Aspremont en het Château d'Orthe. Het Château d'Aspremont is in de 13de eeuw gebouwd door de burggraven van d'Orthe op de plek van een 11de-eeuwse vesting. Van deze vesting is alleen nog de ruïne van een torenaanwezig. Het niet toegankelijke Château d'Orthe is een fraai kasteel met vier torens en staat langs de rivier de Gave de Pau. www.peyrehorade.fr.
 

Pomarez

Pomarez is een oud rivierstadje gelegen aan de rivier de Adour. Het plaatsje is bekend vanwege zijn stierenrennen, een zeer populair evenement in de Landes. In het café Laborde kunt u kennismaken met de geschiedenis en de spelregels van het stierenvechten en stierenrennen. Even verderop ligt de stierenarena, de Arènes de Pomarez en Chalosse (zie foto).

 

Soorts-Hossegor

Hossegor is een mondaine badplaats met luxueuze appartementen en villa's. De villa's liggen aan het Quartier du Golf aan de oevers van zoutwatermeer Lac d'Hossegor. Het meers is net achter de kust gelegen. In het begin van de 20ste-eeuw wilden de schrijvers Paul Margueritte en Rosneu Jeune hier een kunstenaarskolonie aan de oceaan opzetten. Hossegor zelf kent geen echte bezienswaardigheden. Alleen de Église de la Trinité is enigszins interessant vanwege de moderne ramen. Hossegor is tegenwoordig vooral bekend vanwege de internationale surfkampioenschappen in augustus en september. www.hossegor.fr.

 

Sorde-l'Abbaye

Sorde-l'Abbaye is al sinds de prehistorie bewoond. In een rotswand langs de rivier de Gave d'Oloron zijn vier (niet te bezichtigen) schuilplaatsen gevonden die dateren uit 13.000 v.Chr. Een spleet in de rotswand tussen Frankrijk en Spanje bood jarenlang een doorgang aan pelgrims op weg naar Santiage de Compostela. In het oude centrum staat de Abbaye Saint-Jean. Deze uit de 12de eeuw stammende benedictijnenabdij staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.. De abdij heeft een geneeskrachtige kruidentuin. Het complex bezit tevens een romaanse kerk met een mozaïekvloer uit de 11de eeuw en een apsis uit de 12de eeuw. In Sorde-l'Abbaye worden de meeste kiwi's van Frankrijk gekweekt.

 

Soustons

Soustons is hoofdplaats van het Pays de Marensin. Het ligt aan het grote zoetwatermeer Étang de Soustons. Dit 700 hectare grote meer wordt omringd door dennenbossen waarin u prima kunt wandelen en fietsen. De stranden liggen op 6 kilometer van Soustons. In het centrum staat een standbeeld van de vroeger president François Mitterrand die hier vlakbij een residentie bezat. In het Musée des Traditions et des Vieux is gewijd aan lokale ambachten zoals het dekken van daken en het verzamelen van hars. www.soustons.fr.
 

Vieux-Boucau-les-Bains

De gezellige badplaats Vieux-Boucau-les-Bains heette vroeger Port d'Albret. Vroeger mondde de rivier de Adour hier in zee uit. Nadat de rivier haar loop had verlegd kreeg de plaats een nieuwe naam: Vieux-Boucou (de oude monding). Het zuidelijk gelegen Lac d'Albret is met de zee verbonden. Bij dit 60 hectare grote zoutmeer ligt het populaire vakantiecomplex Port d'Albret. Door de hoge branding is dit deel van de Côte d'Argent zeer geschikt om te surfen. Naast surfen kunt u hier ook  prima paardrijden, wandelen en fietsen. 's Avonds kunt u vertier zoeken langs de Promenade du Mail of in de nachtclubs. www.ot-vieux-boucau.fr.
 

Kaart Landes


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl