Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Rhône-Alpes > Isère

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Departement Isère

Het departement Isère heeft Grenoble als hoofdstad en strekt zich uit in het zuidoosten van Frankrijk, aan weerszijden van de rivier de Isère. In het noorden wordt het begrensd door Ain en Savoie, in het oosten door Savoie en Hautes-Alpes, in het zuiden door Hautes-Alpes en Drôme en in het westen door Ardèche, Loire en Rhône. De Isère pronkt met een prachtig palet van landschappen: de vlaktes en heuvels van de Dauphiné in het noordwesten, het groene Pays Viennois langs de Rhône, de Chartreuse - een van de fraaiste kalksteengebergtes - ten noorden van Grenoble, de Vercors ten westen van diezelfde stad, ten zuiden ervan de Vooralpen en helemaal in het zuidoosten de tot boven 4000 m hoge toppen van het Parc national des Écrins. Een grotere afwisseling is nauwelijks voorstelbaar. De toeristische inventaris omvat onder meer: 36 wintersportplaatsen, 570 skibanen, 1800 km skiloopbanen, 5000 km wandelpaden, meer dan 100 meren en plassen, 2100 km rivieren, een groot aantal musea, kastelen, kerken, archeologische vindplaatsen en een uitstekende tafel. www.isere-tourisme.com.

Departementshoofdstad Grenoble

Grenoble telt ruim 150.000 inwoners en is door haar ligging te vergelijken met Innsbruck. De stad ligt in een dal en is omgeven door bergmassieven met een hoogte tot 3000 meter. Ze is het bestuurlijk centrum van het departement Isère, bisschopszetel en universiteitsstad. De aandacht van de hele wereld was op Grenoble gericht tijdens de Olympische Winterspelen van 1968, die in de omgeving gehouden werden en een forse stijging van het toerisme tot gevolg hadden. Economisch zijn van belang de fabricage van handschoenen en de notenteelt. Dankzij de ruimte, eerste klas accommodatie en frisse berglucht is Grenoble een bijzonder aangename stad. Grenoble ligt mooi bij de samenloop van de Drac en de Isère. Westelijk van de stad ligt het Vercors-massief en noordelijk het Chartreuse-massief. Via een kabelbaan kunt u vanaf de Quai Stéphane-Jay naar het 19de-eeuwse Fort de la Bastille. Vanaf hier heeft u een prachtig zicht over de stad en de bergen. Vanaf hier kunt u via wandelpaden weer afdalen naar bijvoorbeeld het Parc Guy Pape of de Jardin des Dauphins. Ook kunt u een bezoek brengen aan het Musée Dauphinois. Dit museum is gevestigd in een 17de-eeuws klooster en is gewijd aan de regionale geschiedenis, kunst en kunstnijverheid. Op de linkeroever van de Isère is het erg gezellig rond het drukke Place Grenette. Het middeleeuwse hart van Grenoble vindt u rondom het Place St-André. Grenoble bezit enkele bezienswaardige musea. Het Musée de Grenoble bezit werk van Picasso, Matisse en Chagall, het Musée de l'Ancien Evêché is gewijd aan de geschiedenis van Isère en het Musée de la Résistance bezit een verzameling documenten van het Franse verzet. www.grenoble-isere.info.
 

 

 

Bezienswaardigheden Isère

Alpe d'Huez

Alpe d'Huez ten zuidoosten van Grenoble, een 1860 meter hoog gelegen zomer- en wintervakantieoord met mogelijkheden tot bergtochten en zomerskiën en met zonnige winterpistes; schitterend panorama vanaf de 2813 meter hoge Dôme des Petites Rousses en vanaf de Pic du Lac Blanc. Alpe d'Huez is vooral bekend geworden als finishplaats in de Tour de France.
www.alpedhuez.com.
 

Allevard

Allevard ligt op 475 meter hoogte in een fraai alpien landschap. Het dorp staat bekend om de geneeskrachtige warmwaterbronnen. De eerste zwavelgenezingen gaan terug tot 1813. Bij de stad ligt het skigebied Le Collet d'Allevard, gelegen op 10 km van de stad (30 minuten). De hoogte van de pistes varieert tussen de 1450 meter en 2100 meter. De 35 kilometer aan pistes bestaat uit 7 groene, 6 blauwe, 5 rode en 3 zwarte. www.allevard-les-bains.com.
 

Le Bourg d'Oisans

Le Bourg d'Oisans is een kleine plaats (720 meter boven de zeespiegel) in het dal van de Romanche en hoofdstad van de streek Oisans. Het ligt aan het indrukwekkende Massif des Écrins met een hoogte tot 4100 meter. Dit is het mooiste berggebied van Frankrijk na de Mont-Blanc. U vindt er het natuurpark "Parc national des Ecrins", gletsjers, hooggelegen dalen en schitterende panorama's. Vanuit Le Bourg d'Oisans kunnen prachtige uitstapjes worden gemaakt. Vlakbij ligt de Cascade de la Sarennes, vooral in de lente erg indrukwekkend. In het dal van de Romanche kunt u goed fietsen en in de omliggende bergen bergbeklimmen. Sinds de middeleeuwen worden hier zilver en andere delfstoffen gevonden. Mede hierdoor heeft Le Bourg d'Oisans een reputatie op het gebied van mineralogie en geologie. In het Musée des Mineraux et de la Faune des Alpes kunt u een wereldberoemde collectie kristallen en edelstenen bekijken. Ook kunt u er kennismaken met de fauna in de Alpen. foto: lac de Bourg d'Oisans http://bourgdoisans.com.
 

De Chartreuse

In de departementen Isère en Savoie ligt het beboste en bergachtige gebied van de Chartreuse. U komt er door vanaf Grenoble de D512 richting Chambéry te volgen. Het Monastère de la Grande Chartreuse is bekend vanwege de Chartreuse-likeur die er sinds 1605 door monniken wordt gestookt. Het klooster ligt westelijk van St-Pierre-de-Chartreuse langs de D520-Bis. Het geheime recept bestaat uit meer dan 130 ingrediënten. De ongeveer 40 monniken leven in stilte en afzondering. Het klooster is dan ook niet voor publiek opengesteld. Het in het gebouw gevestigde Musée de la Correrie is gewijd aan het leven van de kartuizer monniken. 

 

Corps - bedevaartkerk Notre-Dame-de-la-Salette

Vanuit Corps tussen Gap en Grenoble kan men een excursie maken naar de bedevaartkerk Notre-Dame-de-la-Salette. De kerk is gelegen op 1770 meter hoogte midden in een schitterend alpenlandschap. De kerk werd gebouwd nadat op 19 september 1851 de wenende Moeder Gods verschenen zou zijn aan twee kinderen. Elk jaar in de zomer komen hier circa 100.000 bedevaartgangers naar toe.

 

Gorges de la Bourne

De Gorges de la Bourne vinden we tussen Pont-en-Royans en Choranche aan de N531. Vanaf hier kan men aan de kant van de weg de ingangen van twee grotten bereiken: de Grotte du Bournillon en de Grottes de la Choranche.

 

Saint-Nizier-du-Moucherotte

Saint-Nizier-du-Moucherotte is zowel 's zomers als 's winters een geliefd vakantieoord. Het ligt aan de voet van de 1901 meter hoge Moucherotte, met een lift naar de top. Vanuit deze plaats, maar vooral vanaf de bergtop, heeft men een prachtig uitzicht over de bergen en over Grenoble. Een kerkhof herinnert aan de gevallenen van de Résistance.
www.saint-nizier-du-moucherotte.fr.
 

De Vercors

Ten zuiden en westen van Grenoble ligt de Vercors. De Vercors ligt in de departementen Isère en Drôme en behoort tot de meest indrukwekkende regionale natuurparken van Frankrijk. Deze woeste wildernis bestaat naaldbossen, smalle, diepe kloven en watervallen. Villard-de-Lans wordt vaak gebruikt als uitgangspunt voor tochten in de Vercors. Vanuit hier kunt u de 'donkere' Gorges de la Bourne bezoeken. Acht kilometer verderop heeft u vanuit Pont-en-Royans uitzicht over een smalle kloof. De huizen in dit gehucht zijn uit de kalkstenen rotsen gehakt. Zuidelijk van Pont-en-Royans kunt u via de D76 de Route de Combe-Laval volgen langs een steile bergkam boven de woeste rivier. 7 kilometer ten oosten van Pont-en-Royans ligt het diepe en smalle ravijn Grands Goulets. Vanuit dit ravijn kunt u door de hoge rotswanden bijna de lucht niet meer zien. De meest bekende berg in de Vercors is de 2086 meter hoge Mont Aiguille. In de Tweede Wereldoorlog was dit gebied een uitvalsbasis van het Franse verzet. Het verzetsmuseum in Vassieux is het bezoeken waard. www.lansenvercors.com.
 

Vienne

Geen enkele stad in het dal van de Rhône bezit zoveel historische gebouwen als Vienne. De Romeinen ontdekte al snel de strategische ligging van dit gebied dat tussen de een rivier en heuvels ligt. Veel van de Romeinse gebouwen zijn bewaard gebleven. Aan het Place du Palais staat de Tempel van Augustus en Livia. Dit fraaie gebouw met Korinthische zuilen stamt uit de 1ste eeuw vChr. Op het Place de Miremont liggen de overblijfselen van het Théâtre de Cybèle waar rituele orgieën werden gehouden ter ere van de Godin Cybele. Aan de voet van de Mont Pipet bij de Rue du Cirque ligt een van de grootste amfitheaters van Frankrijk. Het theater met 13.000 zitplaatsen is nog steeds in gebruik. Onder meer tijdens het twee wekelijkse internationale jazzfestival in juli. Vanaf de bovenste rij heeft u prachtig zicht over de stad en de rivier. De Cathédrale St-Maurice is het belangrijkste monument uit de middeleeuwen in Vienne. De kerk is gebouwd tussen de 12de- en de 16de eeuw en bezit romaanse en gotische bouwstijlen. Andere bezienswaardige kerken zijn de 12de-eeuwse Eglise St-André-le-Bas en de Eglise St-Pierre uit de 5de en 6de eeuw. Het Musée des Beaux Arts et Archéolgie bezit een fraaie collectie Gallo-Romeinse voorwerpen, schilderijen van lokale kunstenaars uit de 17de eeuw en Franse faience uit de 18de eeuw. Foto: Tempel van Augustus en Livia uit de 1ste eeuw vChr. www.vienne-tourisme.com.
 

Villard-de-Lans

Villard-de-Lans ligt ten noorden van Grenoble en gelegen op een hoogte van 1050 meter. De plaats is zeer in trek als kuuroord en als wintersportplaats. www.villarddelans.com.
 

Vizille

Het industriestadje Vizille zou niet veel betekenen zonder het Château du Connétable de Lesdiguières. De bouw van het slot werd begonnen in 1611 en eindigde in 1627. Hier begon ook de Franse Revolutie op een bijeenkomst van de Staten-Generaal van de Dauphiné in 1788.

 

Kaart Isère


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl