Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Limousin > Haute-Vienne

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Departement Haute-Vienne

Het departement Haute-Vienne, een deel van de oude provincie Limousin, strekt zich uit in het uiterste westen van het Centraal Massief en wordt in het noorden begrensd door Vienne en Indre, in het oosten door Creuse, in het zuiden door Corrèze en Dordogne en in het westen door Charente. De hoofdstad is Limoges, wereldberoemd om zijn fraaie porselein. De streek is rijk aan historie, tradities en contrasterende landschappen, dooraderd met rivieren: de zacht glooiende, beboste heuvels van de Monts d’Ambazac, de legendarische Monts de Blond, de somptueuze valleien van de Vienne en de Gartempe. Landbouw en vooral veeteelt zijn belangrijk: het slachtvee van de Limousin is erg bekend. De oudste nijverheidstak is de porseleinindustrie. Ook op kunsthistorisch vlak heeft de Haute-Vienne veel te bieden: charmante dorpen, Romaanse kerken, prestigieuze kastelen en manoirs, middeleeuwse burchten (onder andere langs de Richard-Leeuwenhartroute) en een rijke keuze aan musea, waarin het artistieke heden en verleden worden bewaard. Evenals de volkskunst en- tradities.
www.tourisme-hautevienne.com.

Departementshoofdstad Limoges

Limoges telt ongeveer 135.000 inwoners en is de hoofdstad van Limousin en van het departement Haute-Vienne. Haar naam is verbonden met porselein, dat hier sinds het einde van de 18de eeuw gemaakt wordt en dat over de hele wereld bekend is. Nog ouder dan de roem van het porselein is die van het email, dat hier sinds de 12de eeuw wordt gemaakt. Deze twee producten en de schoenenindustrie bepalen het economische leven van deze stad. De stad ligt bij, een vroeger belangrijke, doorwaadbare plaats in de Vienne in een heuvelachtig landschap. De aan het eind van de eerste eeuw v. Chr gestichte stad beschikte destijds over indrukwekkende thermen, een amfitheater en een uitgebreid netwerk van aquaducten. De mozaïeken, de beschilderde decoraties, het meubilair en de luxueuze voorwerpen uit de patriciërshuizen (die in Musée des Beaux Arts, het emaillemuseum, te bezichtigen zijn) getuigen van het weelderige verleden. De regionale hoofdstad Limoges is een stad met veel historische bezienswaardigheden. Zij is tegenwoordig de stad van ‘vuurkunsten’ met de porseleinen emailleerambachten als hoogtepunten en maakt deel uit van de 146 steden en streken waaraan het label ‘Ville d’art et d’histoire’ (stad van kunst en geschiedenis) is toegekend voor de kwaliteit van haar erfgoed uit meer dan 2000 jaar geschiedenis. Het voornaamste bouwwerk is de kathedraal St-Etienne, het enige gotische gebouw in de stad, begonnen in 1273, maar pas in de tweede helft van de 19de eeuw definitief voltooid. www.ville-limoges.fr en www.limoges-tourisme.com.
 

 

 

Bezienswaardigheden Haute-Vienne

Bellac

Bellac aan de grens naar Poitou is een schilderachtig gelegen stadje, geboorteplaats van de toneelschrijver Jean Giraudoux (1882 -1944; gedenkteken). Ter herinnering aan hem wordt elk jaar eind juni een festival voor dramatische kunst en muziek gehouden.

 

Château de Beynac

Circa 3 kilometer ten westen van Beynac vindt u een zwaar bevochten middeleeuwse burcht met schitterend uitzicht over de Dordogne en omgeving.

 

Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane heeft een droevige bekendheid gekregen toen het op 10 juni 1944 door 200 SS-ers werd verwoest, waarbij de gehele bevolking omkwam. De ruïnes met de kerk waarin de inwoners de dood vonden, zijn bewaard gebleven. Vlakbij werd een nieuwe plaats gebouwd met dezelfde naam.

 

St-Junien

St-Junien bezit een fraaie Romaanse kerk (11de/12de-eeuw) in de typische stijl van Limousin. Vele huizen dateren nog uit de 14de en 15de-eeuw. Aan de zuidzijde van de stad een 13de-eeuwse brug, een kleine kapel, de Notre-Dame-du-Pont uit de 15de-eeuw. 10 kilometer westelijk van St-Junien ligt Château Rochebrune, met vier grote middeleeuwse torens. www.mairie-saint-junien.fr.

 

St-Léonard-de-Noblat

St-Léonard-de-Noblat is een prachtige stad met schilderachtige huizen uit de 13de tot 16de-eeuw. Het is de geboorteplaats van de natuurkundige Gay-Lussac (de wet van Lussac). De op een heuvel gelegen plaats heeft een mooie Romaanse kerk uit de 16de-eeuw met een klokkentoren met fraaie kapitelen.
 

Saint-Yrieix-la-Perche

Saint-Yrieix-la-Perche ligt midden in een veeteeltgebied. De hier voorkomende porseleinaarde  maakte de porseleinfabricage in Limoges mogelijk. Op de plaats van een in de 6de-eeuw gestichte abdij verheft zich nu een kloosterkerk met de bijnaam 'Moûtier' (mosterdpot), die dateert uit de 12de en 13de-eeuw en de indruk maakt van een vestingkerk. De Tour du Plô maakte deel uit van de vroegere stadswallen.

 

Kaart Haute-Vienne


Grotere kaart weergeven

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantie beoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.250.000 beoordelingen over ruim 260.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 42.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

  

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl