Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Aquitaine > Dordogne

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Departement Dordogne

Het departement Dordogne grenst in het noordwesten aan de Charente, in het noordoosten aan de Haute-Vienne, in het oosten aan de Corrèze en de Lot, in het zuiden aan de Lot-et-Garonne en in het westen aan de Gironde. Het dankt zijn naam aan de rivier die zich er van oost naar west een kronkelende baan door baant. De grenzen van het huidige departement komen overeen met die van de voormalige provincie Périgord. Van noord naar zuid vertoont de Périgord vier verschillende landschappen. In het noorden, van Lanouaille tot la Roche-Chalais, de Périgord Vert (groen), een heuvelachtig gebied doorsneden door klaterende waterloopjes. In het centrum de Périgord Blanc (wit), een streek van kalkplateaus, brede valleien met grote weilanden en de rivieren de Auvézère en de Isle. In dit gebied ligt de hoofdstad Périgueux. De Périgord Noir (zwart) met zijn schier ongerepte landschappen domineert de valleien van de Vézère en de Dordogne. De Périgord Pourpre (paars) strekt zich uit rond de wijnstad Bergerac en bij de monding van de Dordogne. De vier kleuraanduidingen slaan op bijzonderheden die ter plaatse gelden: het wit slaat op de lichtgekleurde kalkplateau's die het landschap in grote mate bepalen, het zwart slaat op het donkere bladerendak van de uitgebreide eikenbossen, het paars slaat op de druivenbladeren van de wijnstreek rondom Bergerac, die in het najaar rood-paars verkleuren en het groen slaat op het feit dat in dit deel van de Périgord de meeste regen valt, en het landschap dus groener is. www.dordogne-perigord-tourisme.fr.

Departementshoofdstad Périgueux

Périgueux telt ruim 30.000 inwoners en ligt aan de rechteroever van de Isle. De stad is het interessante middelpunt van de Périgord en een van de grootste beschermde stadsgezichten van Frankrijk. Van hieruit exporteert men wereldwijd de lokale culinaire specialiteiten. De belangrijkste attractie van de stad is de kathedraal St-Front (zie foto), één van de grootste van Zuidwest-Frankrijk en een van de origineelste van het hele land. Dit 12de-eeuwse Romaanse bouwwerk met Byzantijnse invloeden heeft vijf opvallend hoge koepels en een uit vier verdiepingen bestaande Romaanse klokkentoren. Bezienswaardig zijn tevens het Place Saint-Louis en de huizen aan de kade. Het mooiste gebouw aan de Place Saint-Louis is het Maison Tenant. Dit 14de-eeuwse stadspaleis is een prachtig voorbeeld van renaissancebouwkunst. In het door de architect Jean Nouvel ontworpen museum 'Vesunna, musée gallo-romain de Périgueux kunt u de overblijfselen zien van een Gallo-Romeinse, in 1959 ontdekte, Domus. Tevens vertelt men er over de geschiedenis van Vésone, de Romeinse stad op dep lek waar nu Périgueux ligt. Lees meer.
 

 

 

De Groene Périgord


De Groene Périgord vult de gehele noordrand van het departement Dordogne. Het dankt zijn naam aan de welige plantengroei, de vele waterwegen (Dronne, Isle, Auvézère en Bandiat) en het prachtige, historische landschap. Om dit natuurlijke erfgoed te behouden, werd het regionale natuurpark Périgord Limousin opgericht, dat zich over twee departementen uitstrekt en waar de eigen natuurlijke bronnen en oude ambachten worden bewaard. Aan de grens met de Charente vindt u het vriendelijke landschap van de Dronnevallei met haar beboste glooiingen, kalkrijke akkers en malse weilanden, evenals de bossen en meren van de Double. Het prachtige landschap is verfraaid met charmante traditionele huisjes, romaanse kunst en bijzondere architectuur in plaatsjes als Brantôme en St Jean de Côle.
 

De Witte Périgord

In het hart van de Dordogne bevindt zich de Witte Périgord, dat wordt gekenmerkt door de kalkachtige grond en de plaatselijke witte steensoort. De streek wordt doorkruist door de rivieren Isle en Auvézère, uitstekend voor wie van vissen houdt. In dit gebied ligt Périgueux, vroeger de stad van de godin Vésunna, dat nog steeds Gallo-Romeinse overblijfselen kent. Deze hoofdstad van de Dordogne werd tot ’ville d’art et d’histoire’ (stad van kunst en geschiedenis) uitgeroepen, wellicht wegens de smalle steegjes met prachtige gevels in de bewaard gebleven oude wijken en de kathedraal Saint-Front, die op de lijst werelderfgoed van de UNESCO staat als onderdeel van ’de wegen naar Santiago de Compostella’. Deze streek staat bekend om zijn bijzondere plaatselijke gerechten, vaak opgeluisterd met truffels (foto), een plaatselijke delicatesse waarvoor een museum is ingericht in het stadje Sorges. Het hele jaar door worden hier markten gehouden, waar plaatselijke producten zoals aardbeien en vetgemeste eenden en ganzen worden verkocht. Uw kennismaking met de Witte Périgord is niet compleet zonder een bezoekje aan de kastelen, de pittoreske dorpjes en de ambachtsmusea.

 

De Paarse Périgord

Wijngaarden en vestingstadjes zijn de juweeltjes van de Paarse Périgord in het zuidwesten van de Dordogne. Temidden van de wijngaarden van Monbazillac, Pécharmant, Montrave, enz., die voor dertien verschillende beroemde merken produceren en 12.000 hectare in beslag nemen, ligt het stadje Bergerac. De naam wordt vaak in verband gebracht met die van Cyrano, de fictieve dichter met zijn lange neus, bedacht door Edmond Rostand. Wél echt uit deze streek afkomstig is de auteur Michel de Montaigne. In Bergerac zijn nog altijd veel gebouwen uit de 14e, 15e en de 16e eeuw te vinden, waaronder veel vakwerkhuizen. De ontwikkeling van dit stadje was onlosmakelijk verbonden met de rivier de Dordogne en de wijnbouw. Bergerac is dan ook een goed vertrekpunt voor een rondreis langs de wijngaarden en charmante stadjes van deze streek. De bastides of versterkte stadjes – waaronder Monpazier, Beaumont, Eymet, Lalinde en Molières – getuigen nog van de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland, die begon in de 12e eeuw.

 

De Zwarte Périgord

De Zwarte Périgord, in het zuidoosten van de Dordogne, is wereldberoemd vanwege de prehistorische overblijfselen in de Vézèrevallei en bij de Dordognevallei. De streek wordt beschouwd als het internationale centrum van de prehistorie. In de Vézèrevallei bevinden zich de prachtigste prehistorische sites in Europa, waaronder paleolitische vindplaatsen, grotten en schuilplaatsen in de rotsen. Vijftien van deze beschilderde of bekraste grotten zijn door de UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. De rivier de Dordogne loopt door indrukwekkende kalkstenen ravijnen en bossen met steeneiken. Het dal bevat een aantal prachtige gebouwen die uit de middeleeuwen en de renaissance dateren, waaronder kastelen die trots op hoge rotspunten staan, de dorpjes Domme, Beynac, La Roque-Gageac en niet te vergeten Sarlat, dat tot ’stadje van kunst en geschiedenis’ is uitgeroepen. Dit stadje met stenen daken bevat een bijzondere schat aan middeleeuwse huizen en renaissancistische herenhuizen, waarvan de meeste beschermde monumenten zijn. Foto: Terrasson-Lavilledieu

 

Bastides in de Dordogne

De bastides of ’nieuwe steden’ zijn vestingstadjes die in de middeleeuwen werden gebouwd om de plattelandsbevolking aan te moedigen zich in marktplaatsen te vestigen. Ze werden gebouwd aan beide oevers van de rivier de Dordogne en speelden een strategische rol tijdens de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Een perfect voorbeeld is Monpazier, de best bewaarde bastide in de Périgord. Het werd in 1284 gebouwd door Edward I van Engeland en heeft zijn middeleeuwse karakter behouden: een centraal plein omzoomd door arcades, kaarsrechte straten en borstweringen. De door de Fransen bebouwde bastide Villefranche-du-Périgord is nog ouder en was een halte op de weg naar het departement Lot-et-Garonne in het zuiden. De overdekte markt wordt iedere herfst nog gebruikt voor de verkoop van eekhoorntjesbrood. Beaumont-du-Périgord werd door de Engelsen in de vorm van een ’H’ gebouwd, ter nagedachtenis aan Henry III (de vader van Edward I). Al deze pittoreske bastides zijn fascinerend om te bezoeken, zowel de Engelse, bijvoorbeeld Fonroque en Lalinde, als de Franse, waaronder Domme, Molières en Eymet.
 

Natuur in de Dordogne

De Périgord heeft veel van zijn natuur weten te behouden. Dit paradijsje met zijn idyllische valleien en rivieren vormt een lappendeken van fraaie landschappen en culturele schatten, zoals de granieten rotsen in het noorden, de bossen van de Double en de Landais, de glooiende heuvels van de Witte Périgord, de ravijnen van de Auvézère en het rotsachtige hoogland van de Causses in het oosten.

De rivieren
De Périgord wordt doorkruist door talloze rivieren: de Dordogne natuurlijk, maar ook de Vézère, de Isle, Auvézère, Dronne, Bandiat, Loue, Coly en de Céou. Elk van hen speelde in het verleden een belangrijke rol in het goederenvervoer. Tegenwoordig worden de rivieren gebruikt voor recreatie: voor tochtjes in een gabare (traditionele boot met platte bodem), om te kanoën of om te vissen. Het water werd in het verleden veel gebruikt om energie op te wekken en aan veel gebouwen aan de oevers is dat nog altijd goed te zien. Zo zijn er de papiermolens (o.a. de Moulin de la Rouzique), de graan- en notenmolens (Moulin de la Tour), de papiermolens (Vaux) en smederijen (Savignac Lédrier).

Regionaal natuurpark Périgord Limousin
Het regionale natuurpark, dat zich uitstrekt over de departementen Dordogne en Haute Vienne, is ideaal voor wie houdt van lange wandelingen en verkenningstochtjes in de natuur. Hier vindt u 1800 km2 beschermd natuurgebied met allerlei zeldzame plant- en diersoorten.

Bijzondere tuinen en parken
Als u van planten en bloemen houdt, kunt u terecht in 33 parken en tuinen, waarvan er 14 zijn bekroond als Jardin remarquable (bijzondere tuin). Elk park en elke tuin heeft een eigen sfeer. De tuinen bij Manoir d’Eyrignac zijn oude tuinen in een klassieke stijl, die bij het kasteel van Hautefort zijn typisch Frans, terwijl de hangende tuinen van Marqueyssac heel romantisch en de Jardins de l’Imaginaire in Terrasson juist heel modern zijn. Verder zijn er in de Périgord 13 stadjes en dorpen, waaronder Périgueux en Bergerac, die verschillende jaren achtereen nationale prijzen hebben gewonnen wegens hun uitbundige bloemenpracht.

Recreatieparken
De gemeenteraad van de Dordogne heeft zeven recreatiegebieden en een groene route gecreëerd, die alle gratis toegankelijk zijn. Zij staan open voor zowel de plaatselijke bevolking als toeristen en bieden allerlei mogelijkheden, zoals zwemmen, lange wandelingen en interessante gebieden om te bekijken. Er zijn twee beschermde natuurgebieden: het bos Campagne du Bugue en het meer Grand Etang de la Jemaye bij de boerderij Parcot, het waterreservoir Miallet, het recreatiecentrum Rouffiac, het Grand Étang de Saint-Estèphe (een aangelegd meer met faciliteiten voor gehandicapten), watercentrum Trémolat aan de oever van de Dordogne, de smederijen van Savignac Lédrier, de ravijnen van Auvézère en de groene route tussen Thiviers en Saint-Pardoux la Rivière.
 

Wandelen in de Dordogne


De Dordogne bevat bijna 1130 km aan grote routepaden (GR). Hieronder vallen de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella in het noordwesten van Spanje, alsook de GR36 langs de prehistorische vindplaatsen bij de Vézèrevallei. Verder zijn er kortere paden en rondwandelingen van in totaal 5600 km.
 

Fietsen in de Dordogne

Op de meeste paden mag worden gereden met een terreinfiets (’VTT’ in het Frans). U kunt opstappen bij de centra van Montagrier, Brantôme, Cherveix-Cubas, Lalinde, Vitrac of Biron. Voor wie graag fietstochtjes maakt zijn er in de Périgord 28 routes van in totaal meer dan 2000 km. Verder zijn er de ’groene routes’ (aangelegde fietsroutes). Zo is in de Groene Périgord tussen Thiviers en Saint-Pardoux la Rivière een oud treinspoor van 17 km lengte omgebouwd tot fietspad. In de Zwarte Périgord kunt u van Sarlat naar Grolejac/Cazoules rijden, en in de Witte Périgord kunt u door Trélissac/Marsac fietsen en daarbij Périgueux aandoen.
 

Bezienswaardigheden Dordogne

Abjat-sur-Bandiat


In Abjat-sur-Bandiat is het informatiecentrum van het Parc Naturel Régional Périgord-Limousin gevestigd. Dit park werd in 1998 gesticht en ligt tussen de plaatsen Périgueux, Limoges en Angoulême. Bij het informatiecentrum kunt u informatie inwinnen over wandel- en fietsmogelijkheden, ruiterpaden, accommodaties en excursies. In dit 1800 vierkante kilometer grote natuurpark liggen tevens een aantal beschutte meren met zandstranden. www.abjat-sur-bandiat.fr.

 

Auvézèredal

De Auvézère ontspringt op 480 meter boven zeeniveau in het Centraal Massief in het departement Haute-Vienne. De bron van de rivier ligt zuidelijk van Saint-Germain-les-Belles. De Auvézère stroomt via het departement Corrèze richting de Dordogne om bij Bassillac samen te vloeien met de rivier de Isle. In het dal van de rivier de Auvézère ligt een aantal bezienswaardigheden, zoals La Boissière-d'Ans, Le-Puy-des-Âges en Payzac. Bij La Boissière-d'Ans kletteren de watervallen van Blâme in de Auvézère. In  Le-Puy-des-Âges staat de kapel Notre-Dame-de-Partout vol met offergraven. In Payzac staat de oude papiermolen Vaux waar u kennis kunt maken met papiervervaardiging op oude wijze.

 

Beaumont-du-Périgord

De versterkte kerk van Beaumont-du-Périgord domineert het landschap van met boomhagen omzoomde weilanden. Van de oude door de Engelsen gebouwde vestingwerken is niet veel meer over. Alleen de Porte de Luzier, een van de oorspronkelijke 16 torens, staat nog overeind. Deze poort geeft toegang tot de stad. Het mooiste bouwwerk van de stad is de Église Saint-Front. Deze kerk, in Engelse gotische stijl, bezit vier massieve hoektorens. Fraaie huizen uit de 13de tot en met de 15de eeuw vindt u in de Rue Romieu en de Rue Vidal.

 

Belvès

Belvès ligt op een uitloper boven het dal van de Nauze. Dit heuvelachtige gebied bezit veel eiken- noten- en kastanjebossen. Het middeleeuwse centrum ligt rondom het kasteel en de Place d'Armes. Op dit plein staat een oude markthal uit de 15de eeuw met 23 eikenhouten pilaren. Onder Belvés liggen grotwoningen waar arme families uit de stad tussen de 12de- en 18de eeuw woonden.

 

Bergerac

Bergerac is gelegen aan de Dordogne ten zuidwesten van Periguex. De plaats heeft een aantal bezienswaardigheden. In de Veille Ville staan aan de Place de la Mirpe vakwerkhuizen van de meester-bootslui. Hier staat ook een standbeeld van de dichter Cyrano de Bergerac. In het herenhuis Maison Peyrarède bevindt zich het enige tabaksmuseum in Frankrijk. U vindt er thematentoonstellingen rond de sociale en culturele geschiedenis van tabak in een hotel uit de 17de eeuw, parel van het architecturale erfgoed van Bergerac. De Église Saint-Jacques ligt op de weg naar Santiago de Compostela en bezit een monumentaal neogotisch orgel. Rondom Bergerac ligt 12.500 hectare aan wijngaarden. www.bergerac-tourisme.com.

 

Beynac-et-Cazenac

Beynac-et-Cazenac ligt tegen een rots van het dal van de Dordogne. Vanaf hier heeft u prachtig uitzicht over de kastelen van Fayrac, Les Milandes en Marqueyssac. De burcht van Beynac-et-Cazenac is indrukwekkend gelegen boven dit middeleeuws dorpje. In het archeologische park vindt u o.a. reconstructies van behuizingen uit het late neolithicum tot aan de Gallische periode. www.cc-perigord-noir.fr

 

Biron

In Biron ligt het Château de Biron. Aan deze indrukwekkende burcht is van de 11de tot de 17de eeuw gebouwd. Sinds 1990 is men bezig om het kasteel, dat sinds de Franse Revolutie leeg stond, te restaureren. Het kasteel bezit momenteel geen meubilair omdat het beschikbare geld tot nu toe in de constructie van het gebouw is gestoken. Toch is een bezoek aan het kasteel de moeite waard. Bezienswaardig zijn o.a. de donjon uit de 12de eeuw, de renaissancekapel uit de 16de eeuw, een monumentale trap en de balkenconstructies van het vernieuwde dak.
 

 

Brantôme

Brantôme ligt op een eiland in het dal van de Dronne en dat wordt in zijn geheel door deze rivier omringd. Brantôme is door zijn ligging en zijn oude benedictijnenabdij uit de 9de eeuw een druk bezochte plaats in de Périgord. De abdij stamt van Karel de Grote (769) en werd in de 11de-eeuw opnieuw gesticht. In latere eeuwen is de abdij ingrijpend gewijzigd. De abdij heeft een uit de 11de eeuw stammende klokkentoren die een van de oudste van Frankrijk is. De tuin en de abdij worden verbonden door een oude brug uit de 16de eeuw. Vlakbij ligt de Grotte du Jugement Dernier. In deze grot vindt een uit de rotsen gehouwen reliëf van het laatste oordeel uit de 15de eeuw.
 

Cadouin

Cadouin is vooral bekend vanwege de Abbaye de Cadouin uit de 11de eeuw. Deze abdij staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Tot 1934 werd hier de zogenaamde Heilige lijkwade bewaard, die het dorp rijkdom bracht vanwege de grote toestroom van pelgrims. Nadat wetenschappers de oorsprong van de lijkwade hadden vastgesteld maakte de bisschop van Périgueux een einde aan de bedevaart. De Église Notre-Dame-de-la-Nativité is samen met de kloostergang na de Franse revolutie gerestaureerd. De kloostergang bezit fraaie decoraties. Wielerliefhebbers dienen een bezoek te brengen aan het grootste rijwielmuseum van Frankrijk. In de bijgebouwen van de abdij is het Musée du Vélocipède gevestigd. Onder de ongeveer honderd modellen bevinden zich hoogwielers, twee-, drie- en vierwielers en een fiets uit de eerste Tour de France uit 1903.

 

Castelnaud-la-Chapelle

Castelnaud-la-Chapelle is strategisch gelegen op de plek waar de valleien van de Céou en de Dordogne elkaar ontmoeten. Tijdens de Honderdjarige Oorlog kozen de heren van Castelnaud de kant van de Engelsen. Het nabij gelegen kasteel van Beynac-et-Cazenac stond in die tijd aan Franse zijde. Dit oorspronkelijk uit de 13de eeuw daterende kasteel heeft een interessant museum over middeleeuwse gevechtstactieken. De wapencollectie bevat o.a. hellebaarden, strijdbijlen, gesels en kruisbogen. Door de strategische ligging heeft u vanaf het kasteel een prachtig uitzicht over beide dalen. Van hier kunt u de plaatsjes Beynac, Marqueyssac en La Roque-Gageac liggen. www.castelnaud.com.

 

Château Les Milandes


Net buiten Castelnaud-la-Chapelle aan de D53, op de zuidoever van de Dordogne tussen Beynac en St-Cyprien, ligt een fraai 15de-eeuws Château. Dit is het voormalige woonhuis van de Amerikaans danseres, zangeres en actrice Josephine Baker. www.milandes.com.

 

 

Chancelade

De Abbaye de Chancelade ligt in het dal van de Beauronne. Deze in de 12de eeuw gestichte abdij werd na de Honderdjarige Oorlog en de 16de-eeuwse Godsdienstoorlogen veranderd en hersteld. De abdij bezit een romaans portaal en een massief aandoende torenklok. Op het terrein van de abdij staat ook het huis van de abt en andere gebouwen zoals het washuis, de werkplaatsen, een molen en ateliers. Noordoostelijk van Chancelade ligt in een dicht woud de priorij van de monniken van Chancelade. Deze in de 12de eeuw gestichte priorij bezit een versterkte kerk met zeer fraaie kapitelen.

 

Domme

Domme ligt op een heuveltop in het dal van de Dordogne. Dit voormalige bolwerk van de katharen is een mooi plaatsje dat in het hoogseizoen zeer druk wordt bezocht. Met een treintje kunt u de stad bezichtigen. De trein rijdt o.a. langs de vestingmuren en de grotten onder de markthal van Domme, een toevluchtsoord tijdens vele oorlogen. www.ot-domme.com.

 

Eymet

Eymet is een fraaie bastide gelegen aan de rivier de Dropt. Eymet is vooral bekend vanwege de verfijnde conserven van foie gras en verschillende soorten vlees in gelei. In Eymet wonen veel Britten. Het marktplein bezit een fontein fraaie bogengalerijen. De huizen uit de 15de- en 16de eeuw zijn getooid met torentjes en hebben gedeelde ramen.

 

Eyrignac

Een van de mooiste tuinen in Frankrijk vindt u in Salignac. In 1653 liet de consul van Sarlat hier een huis bouwen. Later liet zijn kleinzoon uit Parijs er een tuin aanleggen naar het voorbeeld van Versailles. Na tientallen jaren van verwaarlozing is in 1960 de eigenaar, Gilles Sermadiras, begonnen om de tuin weer in zijn oude glorie te herstellen. Later heeft zijn zoon het overgenomen en in 1987 is de tuin opengesteld voor het publiek. De tuin bestaat uit een Franse tuin en een Italiaanse tuin. De Franse tuin is in tegenstelling tot de Italiaanse tuin in een ordelijke, symmetrische stijl aangelegd. In 1992 wonnen de Jardins d'Eyrignac de Grand Prix des Jardins de France.

 

Hautefort

Het leuke dorpje strekt zich uit aan de voet van het kasteel. Op het dorpsplein staat de kapel van een voormalig gasthuis uit 1669. De kapel heeft een mooie koepel en een grondplan in de vorm van een Grieks kruis. Het gasthuis groeide later uit tot een ziekenhuis. In de kapel is tegenwoordig het Musée de la Médecine gevestigd. Het museum bevat o.a. een collectie medische instrumenten en reconstructie van de ziekenzaal. Het Château de Hautefort is een renaissancistisch en neoklassiek kasteel uit de 17de en 18de eeuw. Het kasteel werd gebouwd voor de markies van Hautefort in de stijl van de Loirekastelen. Met de bouw werd in 1630 gestart en 40 jaar later was het gereed. De meest recente restauratie is in 1995 afgerond. Bezienswaardig zijn de kapel in het kasteel en de staatsietrap. www.chateau-hautefort.com.

 

Lascaux

In Lascaux vindt u de grotten Lascaux en Lascaux II. De Grotte de Lascaux werd op 12 september 1940 ontdekt door 4 jongens die hun hond zochten. De grot die wel de 'Sixtijnse Kapel van de prehistorie' wordt genoemd bevat ruim 1500 muurschilderingen uit de periode 17.000-15.000 v.Chr. De grotschilderingen bestaan hoofdzakelijk uit ossen, bizons en paarden. In 1948 werd de grot voor het publiek opgesteld. In 1963 werd hij gesloten vanwege de schadelijk micro-organismen die de gzo goed gekopieerd dat er eigenlijk geen verschil zichtbaar is. Kaarten kunt u alleen kopen bij het informatiepunt in Montignac. Het kaartje geeft ook toegang tot de Espace Cro-Magnon in Le Thot (zie Vézèredal).

 

Le Bugue-sur-Vézère

Le Bugue is een belangrijk toeristisch centrum in de Dordogne en heeft veel bezienswaardigheden. Het Aquarium du Périgord Noir is grootste particuliere aquarium van Europa met ruim 6000 vissen. Het Village de Bournat is een museumdorp waarin 100 jaar oude ambachten worden uitgeoefend en waar u kennis kunt maken met het leven in de Périgord in vroegere tijden. De Caverne de Bara-Bahau is een prehistorische grot met graveringen, in de grote zaal ziet u o.a. paarden, beren en een bizon.

 

Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil

Les Eyzies-de-Tayac (de woonplaatsen van Taytac) ligt in het midden van het Vézèredal en wordt wel de 'hoofdstad van de prehistorie' genoemd. Boven het dal verheft zich een 50 tot 80 meter hoge rotswand met grotten die al in de prehistorie werden bewoond. Na de vondst van cro magnonskeletten (zie foto) in 1868 was het met de rust in het stadje gedaan. De plaats kent veel bezienswaardigheden, zoals het Musée National de la Préhistoire, de Abri (schuilplaats) Pataud, de Abri du Cap Blanc, de Abri de Laugerie Haute, de Abri du Poisson, de Abri de Laugerie Basse en de rotsholen Le Moustier, La Micoque en La Ferrassie. Bezienswaardige grotten zijn de Grotte des Combarelles, de Grotte de Font-de-Gaume, de Grotte de Bernifal, de Grotte du Grand Roc en de Grotte du Sorcier.
 

Monbazillac

Het Château de Monbazillac ligt aan de route de Mont-de-Marsan, 6 km ten zuiden van Bergerac. Dit 16de-eeuwse staat op een heuvel te te midden van 3.000 hectare wijngaarden. De wijn van het château zelf wordt geproduceerd op 20 hectare. Tijdens de bezichtiging kunt u enkele zalen, de ronde hoektorens en de wijnkelder bezoeken. In de kelder is teven een klein wijnmuseum ingericht. Aan het einde van de rondleiding kunt tijdens een proeverij kennismaken met de eigen en andere bergeracwijnen. www.chateau-monbazillac.com.
 

Monpazier

Monpazier is de best bewaarde bastides van Zuidwest-Frankrijk. De stad die vroeger diende als uitkijkpost is een vestingplaats met een klassieke opzet. De stad is sinds zijn oprichting in 1284 eigenlijk onveranderd gebleven. Op het centrale plein, de Place des Cornières, staat een mooie 16de-eeuwse markthal met een oude graanwaag. Het plein is omringd door overdekte galerijen en winkels. Vanuit de Jardin des Franciscains heeft u een mooi uitzicht over de omgeving.

 

Ribérac

Ribérac ligt aan de rivier de Dronne en is de grootste plaats in de streek. De plaats op zich is niet erg interessant maar de markt op vrijdagmorgen is een bezoekje waard. De markt van Ribérac is een van de belangrijkste landbouwmarkten van Aquitaine. Hier verzamelen zich kaasmakers, bloemisten en bakkers uit de omgeving. Ook verkoopt men er andere regionale specialiteiten en aardewerk. In Ribérac wonen veel expats uit Groot-Brittannië. De vermaarde troubadour Arnaud Daniel werd hier in de 12de eeuw geboren. De abdijkerk van Ribérac dateert oorspronkelijk uit de 12de eeuw maar is later uitgebreid en bezit 17de-eeuwse schilderijen. In de naburige dorpen staan fraaie romaanse koepelkerken, zoals die in Siorac-de-Ribérac, Saint-Martin-de-Ribérac, Grand-Brassac en Saint-Privat-des-Prés. De meeste werden gebouwd in de 12de eeuw en zorgen tegenwoordig voor een charmante sfeer in de Dronnevallei. Midden in het bos van de Double, in de Abbaye d’Échourgnac, wordt door de kloosterzusters de oudste kaas van de Périgord gemaakt, la Trappe d’Échourgnac, evenals verschillende soorten overheerlijke jam.
 

Roque-Gageac

Roque-Gageac is één van de mooiste dorpjes van Frankrijk en draagt dan ook met trots het label "le plus beau village de France". Het dorpje ligt zuidelijk, aan de voet van hoge klippen, in een bocht van de rivier de Dordogne. Roque-Gageac staat bekend om de witte en okergekleurde façades van de huizen en profiteert van een bijna mediterraans klimaat. Via kleine weggetjes loopt u naar de voet van de klip, van waaruit u een fantastisch uitzicht over de rivier heeft. Naast de kerk, halverwege de klip, bevindt zich een bijzondere exotische tuin met palmbomen, bananenplanten, agaves, vijgen, cactussen en bamboeplanten, dankzij het natuurlijk solarium van deze plek. Als u verder wandelt komt u langs de Manoir de Tarde, een overblijfsel uit de Renaissance die nog altijd het hart van het dorp symboliseert. Het Manoir de Tarde is een klein renaissanceslot en de voormalige residentie van Jean de Tarde. De in de 12de eeuw aangelegde grotvesting Fort Troglodytique is via een ladder achter het Manoir de Tarde te bereiken. Dan zijn er nog de beroemde gabares, de traditionele platte boten, vol met koopwaar. Deze boten zijn ontworpen om producten uit de bossen te vervoeren. De boten werden met de producten verkocht, en de 'gabariers' liepen vervolgens naar huis. De inwoners van Roque-Gageac, de zogenaamde Laroquois, doen er alles aan om u thuis te laten voelen in dit land met heerlijke gastronomische specialiteiten. Sinds de prehistorie wonen hier mensen, waar de bewerkte stenen gevonden in de velden en in de tuinen nog van getuigen. In de gallo-romeinse periode en de "Pax Romana" woonde men op de glooiende hellingen ten oosten van het dorp. Maar vanaf 850 na Christus werd dat onveilig, met name door de komst van de Vikingschepen uit Normandië. De 100-jarige oorlog en de religieuze oorlogen maakten van Roque-Gageac een belangrijke, onneembare en dichtbevolkte plek.

 

Saint-Amand-de-Coly

In Saint-Amand-de-Coly staat een versterkte kerk uit de 12de en 13de eeuw die vroeger deel uitmaakte van een romaanse abdij uit de 7de eeuw. Het grondplan van de kerk heeft de vorm van een Latijns kruis. Defensieve kenmerken zijn de verdedigingskamer boven in de 30 meter hoge toren-donjon en de 300 meter lange muren rondom. Leuke details zijn de schietgaten voor boogschutters en het hoge spitsboogportaal dat de verdediging van het portaal mogelijk maakt. In de kerk worden klassieke concerten geven die deel uitmaken van het Festival du Périgord Noir. Het prachtig lege interieur zorgt voor een goede akoestiek.

 

Saint-Jean-de-Côle

Saint-Jean-de-Côle behoort tot een van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Het stadje staat bekend vanwege zijn schilderachtige uitstraling.  Bezienswaardigheden zijn de priorij uit de 11de eeuw, de Byzantijns-romaanse kerk uit de 12de eeuw, de Rue du Fond-du-Bourg met vakwerkhuizen uit de 14de eeuw en het Château de la Marthonie aan de Place Saint-Jean uit de 12de eeuw.

 

Saint-Léon-sur-Vézère

In Saint-Léon-sur-Vézère staat een van de mooiste en oudste romaanse kerken van de Périgord. De kerk dateert uit de 11de eeuw en is gebouwd op de resten van een Gallo-Romeinse villa. De kerk maakte deel uit van een 12de-eeuwse benedictijnenpriorij die onder het gezag van de abdij van Sarlat stond. In het interieur hangen fresco's uit de 12de tot de 17de eeuw. Het dak van de kerk is gedekt met een lauze-dak van zwarte kalksteen uit de Périgord Noir. Andere bezienswaardigheden zijn het Château de Clérans uit de 15de en 16de eeuw, het Château de la Salle op het dorpsplein en de Chapelle du Cimetière. Deze Chapelle du Cimetière is een gotische grafkapel uit de 14de eeuw die u vindt op de begraafplaats. Boven de deur herinnert een opschrift aan een bijzondere gebeurtenis. In 1233 schoot een huisbediende een pijl af op het kruis bij de ingang van de begraafplaats. Toen hij de pijl had afgeschoten viel hij dood neer nadat zijn hoofd een halve slag was gedraaid. In het graf van deze heiligschenner, dat in 1890 werd blootgelegd door de Société historique et archéologique du Périgord, werd inderdaad een skelet ontdekt met een gedraaid hoofd!

 

Sarlat

Sarlat is de vroegere hoofdstad van de Périgord Noir en geldt als een van de mooiste plaatsen in dit gebied. De belangrijke bouwwerken en oude stadswijken zijn even bekoorlijk. Als vroegere bisschopszetel rivaliseerde Sarlat vele eeuwen met Périgueux en Cahors. De belangrijkste kerk is de Saint-Sacerdos uit de 8ste-eeuw, waarvan het huidige uiterlijk uit de 16de- en de 17de-eeuw stamt. Een tocht door de binnenstad kost een goed uur en voert langs adellijke behuizingen en herenhuizen uit de 14de-17de-eeuw. Het Place de la Liberté is het hart van Sarlat en is omzoomd door huizen uit de 16de- en 18de eeuw. In het Musée de l'Automobile kunt u kennismaken met de geschiedenis van met name Franse auto's. Het Musée Aquarium toont de fauna van de rivier de Dordogne in verschillende aquaria. Andere bezienswaardigheden zijn het geboortehuis van de Franse rechter, schrijver een politiekfilosoof Etienne de la Boétie en de tuin 'jardin des Enfeus'. Sarlat trekt ook veel bezoekers vanwege de truffel- en fois-grasmarkten.

De trappen en verborgen hofjes van Sarlat
Als u zonder aarzelen bepaalde koetspoorten openduwt en de binnenplaatsen opstapt, ontdekt u een aantal bijzondere fenomenen van het oude Sarlat: trappen met spijlen, middeleeuwse fonteinen, loggia's, torentjes, wachttorentjes, ramen met vensterkruizen en gevels met middenstijlen. De meeste kans heeft u in de Rue des Consuls, de Place du Marché-Aux-Oies, de Passage Henri de Segogne, de binnenplaatsen van Les Fontaines en Les Chanoines, het Présidial en de aangrenzende straatjes. www.ot-sarlat-perigord.fr.

 

Sorges

Sorges is mooi gelegen tussen de eikenbossen. Hier staat alles in het teken van de truffel. Naast onder andere Sarlat en Brantôme is ook Sorges het groeigebied van de 'zwarte diamand'. Het Ecomusée Maison de la Truffe is gewijd aan de geschiedenis, gastronomie en cultuur van de truffel. Door middel van o.a. foto's, dia's en plattegronden worden alle aspecten die van toepassing zijn op deze paddenstoel uitgebeeld. Bezichtiging is eventueel mogelijk met een gids. In Sorges zelf staat een romaanse koepelkerk. In het nabij gelegen gehucht Pey kunt u kennismaken met 'bories', traditionele ronde hutten met stenen stapelmuren en daken. www.sorges-perigord.com.
 

Terrasson-Lavilledieu

In Terrasson-Lavilledieu vindt u oude vakwerkhuizen, de Église de St-Sour met een mooi uitzicht over de stad en het dal, de 12de-eeuwse Pont Vieux en de 'cluzeaux' (ondergrondse schuilplaatsen). De topattractie van Terrasson-Lavilledieu is de Jardin de l'Imaginaire. Deze 'Tuin der Verbeelding' heeft een trapsgewijs aangelegde tuin en heeft uitzicht over de stad en het dal. In 2006 werden tegenover de 6 hectare grote tuinen Merovingische sarcofagen ontdekt die nu in een glazen kas worden tentoongesteld. www.ville-terrasson.com.

 

Thiviers

Thiviers is een aantrekkelijke stopplaats wanneer u een liefhebber bent van pâte de foie-gras. In het Musée du foie gras komt u alles te weten over de totstandkoming van ganzen- en eendenleverprodukten. Naast het gastronomische aspect wordt er ook aandacht besteed aan het inblikken en het fokken. Thiviers zelf bezit tevens een romaanse kerk met fraaie kapitelen uit de 11de en 12de eeuw. www.thiviers.fr.

 

Vézèredal

De rivier de Vézère ontspringt in het Centraal Massief op het plateau van Millevaches en mondt uit in de Dordogne te Limeuil. Het dal van de Vézère is beroemd geworden vanwege de in oude steentijd beschilderde grotten, met als waarschijnlijk bekendste voorbeeld die van Lascaux (zie boven). Alle grotten zijn in 1979 als groep op de Werelderfgoedlijst van de Unesco gezet. In het dal van de rivier de Vézère ligt een aantal bezienswaardigheden, zoals de Grotte de Rouffignac en het plaatsje Sireuil. De Grotte de Rouffignac (zie foto) is een kilometerslang prehistorisch grottenstelsel dat ook wel 'de grot van de 100 mammoeten' wordt genoemd. Met een treintje rijdt u een 8 kilometer lang tracé door de met mammoeten beschilderde gangen. In Sireuil kunt u kennismaken met 'bories', traditionele ronde hutten met stenen stapelmuren en daken. www.valleevezere.com.

 

Vallée de l'Homme

Het Vallée de l'Homme is een deel van het Vézèredal. In dit 'Dal van de Mens' bevindt zich een groot aantal prehistorische vindplaatsen. Bezienswaardig zijn Espace Cro-Magnon in Le Thot, La Roque-St.-Christophe in Peyzac-Le Moustier, Abri de la Madeleine en Préhisto Parc in Tursac en de Grottes du Roc de Cazelle. In het park van Le Thot kunt u kennismaken met afstammelingen van de diersoorten die geschilderd zijn in de grotten van Lascaux. Ook staan er modellen van uitgestorven diersoorten zoals de mammoet. In een nagemaakte grot kunt u tevens zien hoe de grotten werden beschilderd. La Roque-St.-Christophe is een 80 meter hoge steile rots boven de Vézère die diende als een natuurlijke vesting. Tussen de rotsen staat een dorp en een fort uit de 10de eeuw. De plek, waar al sinds de prehistorie mensen wonen, kon bescherming bieden aan 1000 mensen. In het Préhisto Parc kunt kennismaken met reconstructies van het dagelijks leven in de prehistorie. De Abri (schuilplaats) de la Madeleine is een grotwoningendorp uit de 8ste eeuw dat bescherming bood aan de bewoners van deze streek. De Grottes du Roc de Cazelle liggen net voorbij Les Eyzies aan de D47 richting Sarlat. Hier kunt u o.a. zien hoe het dagelijks leven van de jagers-verzamelaars eruit zag, hoe een vesting werd gebouwd en hoe huizen uit de rotsen werden gehouwen.  www.prehistoparc.fr en www.valleevezere.com (ook info over Vallée de l'Homme).
 

Kaart Dordogne


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.000.000 beoordelingen over ruim 250.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 40.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl