Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Limousin > Creuse

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Departement Creuse

Het departement Creuse dankt zijn naam aan de rivier de Creuse die er dwars doorheen loopt. De rivier sluit geografisch aan bij het Centraal Massief en speelt in hoofdzaak een agrarische rol. Het is dun bevolkt (slechts 131.000 inwoners) en heeft als hoofdstad Guéret  (ruim 14.000 inwoners). De grenzen zijn; Indre en Cher in het noorden, Allier en Puy-de-Dôme in het oosten, Corrèze in het zuiden en Haute-Vienne in het westen. Het hooggelegen deel van het departement bestaat uit hoogvlaktes boven 700 m boven de zeespiegel, bijvoorbeeld Basville, Millevaches en La Courtine en uit hoge heuvels, tussen 500 en 700 m. Het hoogste punt ligt 932 m boven het zeeniveau. In het westen strekt zich een lager gelegen gebied uit, onder andere in de omgeving van Gouzon en Grand-Bourg. Het reikt niet hoger dan 500 m. Een vierde van het departement is bos, globaal ongeveer 145.000 ha. De Creuse is tevens een waterrijke streek: er zijn niet minder dan 3800 km waterwegen en talrijke meren en vijvers. Het departement Creuse is opgedeeld in vier landstreken: het Pays de Guéret in het noorden, het Pays Ouest Creuse in het westen, het Pays Combraille en Marche in het oosten en het Pays Sud Creusois in het zuiden. Het 1100 ha grote meer van Vassière is toeristisch het meest bekend. www.tourisme-creuse.com.
 

 

 

Pays Ouest Creuse

Dit westelijke deel van de Creuse is vereeuwigd door de grootste impressionisten. Het was de Creuse die hen de creatieve energie gaf waarmee dit rijk gedecoreerde paradijs geschilderd werd. George Sand, Claude Monnet en Armand Guillaumin hebben in dit gedeelte van de Creuse veel inspiratie opgedaan. Hiervan getuigt de School der impressionistische schilders van Crozant, of de 'Ateliers de la Marche' met het beroemde wandtapijt van Aubusson. Laat u betoveren door de magie van deze omgeving; ontdek Crozant met zijn oude burcht uit de 11de en 13de eeuw, bovenop een granieten bergkam van 450 meter lengte. Duik in de geschiedenis van de Jacobs pelgrims door de eerste Europese culturele route  te volgen (het netwerk van wegen dat naar Santiago de Compostela leidt), betreed de met oude stenen geplaveide straten van het stadje La Souterraine en loop onder de allegorische poort van Sint Jan door. Deze stadspoort uit de 13de eeuw is een overblijfsel van de middeleeuwse wallen.

 

Pays de Guéret

In de streek rond Guéret is altijd wat te doen. De diversiteit van de landschappen nodigt uit tot dromen, wandelen, op ontdekkingstocht gaan of vissen. Te voet of op de fiets is trouwens de beste manier om de geheimen van deze streek te ontdekken via 25 routes en langs 475 kilometer paden en mountainbikegebieden door de vallei van de la Gartempe, of van de Creuse of door het prachtige bos van Chabrières. De Creuse haalt zijn kracht uit zijn schijnbare tegenstrijdigheden. Hier wordt intensief geleefd, vol passie, en ook buiten de platgetreden paden vindt u toerisme van kwaliteit. Ga naar het beroemde wolvenpark van de Monts de Guéret, of naar het Planetarium waar u het hele jaar door lessen in astronomie voor zowel beginners als gevorderden kunt volgen. Ook kunt u er de sterrennacht of zons- en maansverduisteringen observeren.

 

Pays Combraille en Marche

Dit deel van de Creuse, met zijn hoog- en laagvlaktes, zijn rivieren en landelijke gebieden is een waar genot voor al uw zintuigen. Vrolijke kleuren bij de restaurantjes, een groen tapijt bij de thermen van Evaux-les-Bains. De streek Combraille en Marche bruist van activiteit en biedt vele manieren om uw tijd in de vrije natuur door te brengen: vissen in vijvers of rivieren, wandelen, paardrijden, mountainbiken, zwemmen, tennis en golf. Prachtige landschappen met natuurlijke bezienswaardigheden zoals de stenen 'Pierres Jaumâtres'. De streek Combraille en Marche toont haar rijkdommen in de vorm van mooie plaatsen, pittoreske dorpjes en vele kastelen zoals die van Villemonteix of Boussac.

 

Pays Sud Creusois

De zuidelijke Creuse heeft een rijke geschiedenis die een ware uitdaging is voor tijd en passie. Hier vindt u de prachtigste schatten uit de kunstgeschiedenis en het culturele erfgoed. Oude versterkte dorpen, abdijen en kerken getuigen van dit formidabele menselijke avontuur dat aan elk zijn eigen karakter en unieke persoonlijkheid geeft. Hier staat de tijd stil zodat u de tijd heeft om u de kennis over de Creuse eigen te maken: schilder- en beeldhouwcursussen, de Zijderoute. Het belang en het werk van beeldhouwers als François Michaud in Masgot of het prachtige houtwerk in de kerk van Moutier d'Ahun. Ga ook naar het tapijtweversmuseum 'La Maison du Tapissier' waar u inzicht krijgt in de geschiedenis en de traditie van het tapijtweven dat Aubusson en Felletin zo beroemd heeft gemaakt.

Departementshoofdstad Guéret

Guéret telt ruim 14.000 inwoners en werd in de zevende eeuw gesticht rondom een klooster. In de tijd van Karel de Grote werd de stad versterkt. In 1514 werd het de hoofdstad van het voormalige graafschap Marche. In 1791 werd het de hoofdstad van de Creuse. Het Hôtel de Moneyroux is een herenhuis uit de 15e en 16e eeuw in flamboyant gotische stijl, bestaande uit twee haaks op elkaar staande vleugels. In het Musée d'Art et d'Archéologie de la Sénatorerie bevinden zich onder andere wandtapijten uit Aubusson, een verzameling email, aardewerk en keramiek, Aziatische kunst en een collectie schilderkunst. www.ot-gueret.fr en www.ville-gueret.fr.
 

Bezienswaardigheden Creuse

Aubusson

Aubusson in het dal van de Creuse heeft verrukkelijke nauwe straatjes en is beroemd om haar wandtapijten, die al in de 15de-eeuw bekendheid genoten, toen deze kunst uit Vlaanderen hierheen kwam. In de 18de-eeuw werden werken van schilders als Watteau en Boucher als gobelin gekopieerd. Ook nu nog bezit Aubusson fabrieken van kleden en gobelins. Men kan er werkplaatsen bezichtigen. In het stadhuis worden iedere zomer de nieuwe werken getoond. In het 'Maison du Vieux Tapissier' is een oude gobelinweverswerkplaats. Van Aubusson is het liefelijke dal van de Creuse gemakkelijk te bezoeken. www.ot-aubusson.fr.

 

Bourganeuf

Bourganeuf ligt op een heuvel waar drie dalen samenkomen. Van het voormalige kasteel is de 'Tour Zizim' bewaard gebleven, drie verdiepingen hoog, gemaakt van eikenhouten balken, met een fraai uitzicht vanuit de torenspits. In het stadhuis zijn gobelins uit Aubusson uit het eind van de 18de-eeuw te bezichtigen.

 

Chambon-sur-Voueize

Chambon-sur-Voueize bezit met de Ste-Valérie (12de-eeuw; gerestaureerd in 1850) een van de belangrijkste Romaanse kerken van Limousin. www.ot-chambonsurvoueize.fr.

 

Evaux-les-Bains

2 kilometer verder dan Chambon-sur-Voueize ligt de al in Romeinse tijd gewaardeerde badplaats Evaux-les-Bains. Deze plaats bezit circa dertig bronnen tussen de 14 en 60 graden Celsius. Tevens vindt u hier de Romaanse kerk St-Pierre-et-St-Paul. www.ot-evauxlesbains.fr.

 

Felletin

Felletin, evenals in het naburige Aubusson, een gobelindustrie. Felletin tapisserieën hangen o.a. in de kerk van Conques en in de kathedraal van Coventry in Engeland. Felletin heeft ook een belangrijke diamantindustrie; er is een oude kloosterkerk te bezichtigen. www.mairie-felletin.fr.

 

La Souterraine

Een middeleeuwse indruk maakt ook La Souterraine op de plaats van een vroegere Gallo-Romeinse vestiging. De stadspoort St-Jean uit de 13de eeuw is met twee torentjes verfraaid. De kerk is gebouwd op een crypte uit het begin van de 11de-eeuw en dateert uit de 12de en 13de-eeuw.
 

Kaart Creuse


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl