Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Poitou-Charentes > Charente-Maritime

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Departement Charente-Maritime

Charente-Maritime is gelegen in het bekken van Aquitanië. Tevens ligt het aan de Atlantische kust en aan de rechteroever van de monding van de Gironde. Het mooie La Rochelle is de hoofdstad. De grenzen zijn: Vendée en Deux-Sèvres in het noorden, Charente in het oosten, Gironde in het zuiden en de Atlantische Oceaan in het westen. Het grootste gedeelte van de Charente-Maritime bestaat uit een laaggelegen kalkplateau en nogal monotone vlakten. In het noorden ervan is de wijnstok eind van de 19de-eeuw verdwenen (druifluis) en overheerst de veeteelt; in het zuiden zijn er nog volop wijngaarden. De kust – beroemd om de oester- en mosselteelt – vertoont diverse landschappen: kliffen in La Rochelle en Marennes en ter hoogte daarvan de eilanden Île de Ré en Île de d’Oléron; elders zijn het laaggelegen, drooggelegde moerassen. Uiteraard is de 450 kilometer lange kust tevens een toeristische troefkaart: 250 kilometer stranden en alle mogelijke toeristische infrastructuur. Het binnenland is bezaaid met heel wat dorpen en steden die kunsthistorisch interessant zijn; ook het riviertoerisme is goed ontwikkeld. www.franse-atlantische-kust.nl.

Departementshoofdstad La Rochelle

De havenstad La Rochelle telt meer dan 100.000 inwoners en is de voormalige hoofdstad van de streek Aunis. Het is nu de hoofdstad van het departement Charente-Maritime en bisschopszetel. Gelegen tussen Nantes en Bordeaux in een inham van de Atlantische Oceaan, waar ook de eilandjes Ré en Oléron liggen. De in het zuidelijke deel van de oude stadskern gelegen vissershaven is na Boulogne de belangrijkste van Frankrijk; de grootste zeeschepen meren af in de voorhaven La Pallice. In de 19de-eeuwse markthal komen de inwoners van La Rochelle elke dag verse producten halen. Om u tas te vullen maar ook uit nieuwsgierigheid moet u deze markt bezoeken en de eromheen liggende straatjes met vakwerkhuizen. In het centrum van La Rochelle ligt de Place de l'Hôtel de Ville met het Hôtel de Ville. Dit stadhuis is een voornamelijk uit de jaren 1595-1606 stammend renaissancebouwwerk welke omgeven is door een in 1498 voltooide vestingmuur. Deze Gotische muur heeft hoektorens, kantelen en een ophaalbrug die slechts nog een decoratieve functie hebben. De Porte de l'Horloge werd in de 13de eeuw gebouwd om de scheiding tussen de stad en de haven aan te geven. Tussen het Aquarium en de Tour Saint-Nicolas heerst een verassende Scandinavische sfeer. Deze wijk Gabut geeft een typische indruk van de stad, met zijn gekeurde houten huizen en hangbruggen. Hij is geïnspireerd op de oude 'houten stad', een serie hutten die vroeger langs de weg naar de Minimes stonden en is een symbool van de overgang tussen de historische stad en de moderne wijken in het zuiden. Het Aquarium van La Rochelle telt bijna 10.000 dieren uit de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de tropische zeeën en is één van de grootste van Europa. www.ville-larochelle.fr en www.larochelle-tourisme.com.
 

 

 

Bezienswaardigheden Charente-Maritime

Angoulins

Angoulins is een familiebadplaatsje, omgeven door zoutmoerassen. Zandstrand op 1,5 km afstand, beschermd door de 12 m hoog uit zee oprijzende Pointe du Chay. Bezienswaardige romaansgotische versterkte kerk. www.angoulins.com.
 

Ars-en-Ré

Ars-en-Ré is een vissers- en jachthaventje omgeven door zoutmoerassen. Centraal in het plaatsje, met zijn smalle, kronkelige straatjes, staat de Eglise St.-Etienne (11de-14de eeuw) met een merkwaardige toren, romaans schip en gotisch koor. Vlakbij de kerk staat het renaissance Maison du Sénéchal (16de eeuw). Zandstrand, waarlangs lage duintjes begroeid met tamarisken. Op de uiterste noordwestpunt van het eiland, de Pointe des Baleines, staat een grote vuurtoren, van waaraf u een grandioos uitzicht heeft. www.iledere-arsenre.com.

 

Aulnay

Aulnay bezit de fantastische Romaanse kerk St-Pierre met een fraaie dakkoepel en mooi kapitelen. Rondom de kerk ligt het kerkhof, met een Hosannakruis uit de 15de-eeuw.

 

Arvert

Op het schiereiland van Arvert, tussen Ronce-les-Bains en La Palmyre, strekt zich een ongerepte wereld uit van zand, hout en water. De Côte Sauvage is één van de meest ongerepte gebieden aan de kust van Charente-Maritime; over een lengte van 20 kilometer is geen spoor van bebouwing te ontdekken. Veel vakantiegangers komen hier genieten van de duinen en de eindeloze zandstranden. De punt van het schiereiland Arvert is vooral een gebied voor liefhebbers van open ruimten en een oneindige horizon. Een heerlijk gebied voor wandelaars en fietsers. De organisatie voor kustbescherming heeft een belangrijk gedeelte van dit gebied aangekocht om speculatie in onroerend goed te voorkomen op dit kleine stukje paradijs. Deze duinenrij, waarvan de hoogste top bijna 60 meter hoog is, wordt omzoomd door het prachtige bos van de Coubre, waar reeën en wilde zwijnen te vinden zijn. Midden tussen groene eiken en zeedennen leiden paden en pistes naar de kust. www.arvert-tourisme.fr.
 

Brouage

Massief en indrukwekkend verschijnt Brouage te midden van het moeras, beschermd achter zijn twee kilometer lange muur. Brouage vormt met zijn muren uit de jaren 1630-1640 een typisch voorbeeld van vestingbouw uit de tijd van Richelieu: zeven bastions en 13 meter hoge muren, onderbroken door twee poorten. In deze vesting is Samuel de Champlain, de stichter van Québec geboren. Het was vroeger een machtig fort en één van de grootste van het koninkrijk. De stad heeft zijn rijkdom te danken aan de zoutpannen die eromheen liggen. Hoewel het een Koninklijke vesting is tegenover de rebelse stad La Rochelle neemt de macht van Brouage af vanaf de 18de eeuw, voornamelijk door het verzanden van de haven en de ontwikkeling van Rochefort. Tegenwoordig is Brouage vooral een ongebruikelijk citadel waar men, van de muren af, een prachtig uitzicht heeft over het hele moeras. Behalve het huis van Champlain kan men er ook de markthal, twee kruitfabrieken en de tonnenmakerij bewonderen. www.officedetourismebrouage.com.

 

Châtelaillon-Plage

Châtelaillon is een levendige badplaats met een fraaie promenade en een casino. De plaats bezit een 3 kilometer breed zandstrand dat bekendstaat als één van de veiligste aan de Atlantische kust. Châtelaillon is een geliefd bestemmingsoord voor gezinnen met kleine kinderen vanwege het aquatisch centrum met reuzenglijbaan, de kinderclubs, de zeilschool en de zeilclubs. Vanaf de promenade heeft u uitzicht over de Pointe de la Fumée, het Fort Enet, Île d'Aix,  Île de d’Oléron en de Pointe du Chay. Andere bezienswaardigheden zijn de volledig gerenoveerde mosselkwekershaven 'Village des Boucholeurs' met een promenade langs de zee, het sluiswachterhuis, de haven en de oesterbanken. Door het plaatselijke toeristenbureau worden allerlei uitstapje georganiseerd. www.chatelaillon-plage-tourisme.fr.

 

Fenioux

Fenioux, ten noorden van Saintes, heeft een kleine kerk, waarvan de muren nog uit de Karolingische tijd stammen; de gevel en de klokkentoren zijn Romaans. Interessante graflantaarns.
 

La Flotte

La Flotte is een vissersplaatsje met aardig haventje, laatgotische kerk en klein, veilig zandstrand. www.laflotte-iledere.fr.
 

Fouras

Fouras, is een badplaatsje, gelegen op een lang smal schiereiland van 4 kilometer lengte tussen de Anse de Fouras en de monding van de Charente, tegenover Ile d'Aix. Aan beide zijden van het schiereiland liggen zandstranden (waarvan er altijd wel een beschut is tegen de wind), omringd door weelderige begroeiing van platanen, eiken, dennen en tamarisken. Bij eb vallen enorme slibvelden droog. Aan de monding van de Charente ligt een door Vauban versterkt 15de-eeuws kasteel met donjon. Op het strand staat een monument dat herinnert aan Napoleons vertrek uit Frankrijk in 1815. www.fouras.net.
 

Île d'Aix

Vanaf de Pointe de Fouras duurt de oversteek per boot naar het Île d'Aix zo'n 20 minuten. Het eiland is alleen per boot te bereiken en om voet aan wal te zetten moet men eerst een versterkte poort door en vervolgens een ophaalbrug over. Bij het verkennen van het eiland moeten de natuur en de rust gerespecteerd worden. Op het eiland zijn fietsen te huur waarmee u over de slingerpaden langs de kust kunt rijden. Ondanks de kleine afmetingen (3 kilometer lang en maximaal 600 meter breed), biedt het Île d'Aix in de vorm van een halvemaan een grote diversiteit aan landschappen. Bij aankomst ziet u eerst het dorp vol stokrozen en het Fort de la Rade, met daaromheen lange zandbanken. Het Pointe de Coudepont doet denken aan het Middellandse Zeegebied. De kust wordt hier steiler en turquoise water vult de kleine kreekjes die zijn gehuld in een bos van eiken en aardbeibomen. Île d'Aix is een sieraad van een eiland met een kleine 200 inwoners en een handvol auto's. In het dorp kunt u het huis van Napoleon bezichtigen waarin hij zich na de nederlaag bij Waterloo terug trok. Op 13 juli 1815 verstuurt hij van hier zij brief van overgave aan de Engelsen. Drie maanden later bereikt hij Saint-Helena. www.iledaix.fr.

 

Île Madame

Het Île Madame is één van de vier eilanden van de Charente-Maritime, naast het Île d'Oléron, het Île de Ré en het Île d'Aix. Bij laag water is het eiland met het vasteland verbonden door een strandwal van zand en stenen, de Passe aux Bœufs (het ossenpad). Het Île Madame heeft een oppervlakte van 65 hectare en is het kleinste eiland voor de kust van de Charente-Maritime. Het eiland wordt omringd door de hoge silhouetten van de vissershutten op palen. Dit kleinste eiland is ook het meest ongerepte van de vier en is een paradijsje voor botanisten, wandelaars en natuurlijk de vissers te voet. Aan het uiteinde, op het plateau des Palles, kome de vissers twee uur voor of twee uur na het getij schelpdieren vissen, waarvan de vangst is beperkt tot vijf kilo per persoon. U kunt er een wandeling maken over het mooie kustpad dat langs de oostkust van het eiland loopt of een bezoek brengen aan de overblijfselen van de zoutpannen.

 

Île de d’Oléron

Oléron is op Corsica na het grootste eiland van Frankrijk en tevens het meest zuidelijke eiland voor de Atlantische kust. Het eiland is 34 kilometer lang en 12 kilometer breed op het breedste punt. Rondom de lange zandstranden en de duinen heeft het eiland een 'art de vivre' ontwikkeld op het ritme van de oceaan.  Île de d’Oléron is bij uitstek geschikt voor het hele gezin en voor watersportliefhebbers. Het eiland is sinds 1966 via een 3027 meter lange brug verbonden met het vasteland. Rechts is het Fort Louvois te zien en overal rond de brug kunt u de oestervissers aan het werk zien, die de kanalen van het eiland verlaten om naar de oesterbanken te gaan. Île de d’Oléron bezit prachtige zandstranden en een uitzonderlijk aangenaam klimaat. Het Grande Plage is met een lengte van 9 kilometer het grootste strand van het eiland en wordt omzoomd door het bos van Saint-Trojan-les-Bains. De hele westkust bestaat uit dergelijke prachtige, ongerepte zandstranden. De oceaan komt hier aanrollen, tot groot genoegen van surfers en ander watersportliefhebbers. Duinen zijn hier overal waar u kijkt aanwezig. Deze duinenrij wordt nauwelijks onderbroken door de haven van La Cotinière, de grootste vissershaven van het departement Charente-Maritime waar voornamelijk op garnaal wordt gevist. De oostkust is echter rustiger en vlakker. Aan deze kant van het eiland zijn de oestervelden te vinden. Langs de kust kunt u tot Boyardville wandelen, via een mooi kanaal dat leidt naar Fort Boyard, van waaruit u La Rochelle kunt zien liggen. Aan de oostkust kunt u eveneens de indrukkwekkende citadel van het Château d'Oléron bezoeken, dat het belangrijkste onderdeel was van de verdedigingswerken van de monding van de Charente. Het Île de d’Oléron bestaat niet alleen maar uit strand. U zult dit merken wanneer u het eiland op de fiets of te voet doorkruist. Al zwervend ontdekt u zo oorspronkelijke dorpen, mooie bossen, wijngaarden en natuurlijk vele oesterbanken, waar de beroemde oesters van Marennes-Oléron worden gekweekt. Oléron heeft een bijzonder groot aanbod sportieve activiteiten. U kunt hier o.a. duiken, kitesurfen, windsurfen, strandzeilen, kajakken op zee en jetskiën. www.ile-oleron-marennes.com.

 

Île de Ré

Het eiland is vanuit de haven van La Palice via een drie kilometer lange tolbrug te bereiken. Het Île de Ré is 25 kilometer lang en heeft ondanks de komst van 'De Brug' zijn authentieke uitstraling behouden. Ré is een veelzijdig eiland met de tamariskbomen, de stokrozen, de zandstranden en de witte huizen met groene luifels. Er zijn nog enkele boeren en honderden zoutzieders die in de zoutpannen in het Noorden werken. Op het eiland komen veel Franse beroemdheden en politici genieten van het uitzonderlijk zonnige klimaat en het kalme, goede leven. Op Ré stapt iedereen op de fiets om langs de kust of door de straatjes van een dorpje te flaneren. Op het Île de Ré zijn bijna net zoveel fietspaden als wegen (100 kilometer). De fietser is hier de baas. www.iledere.com.

 

Marennes

Plaatsje op een kleine hoogte in het vlakke land van zoutmoerassen, bij de monding van de Seudre. 800 meter lang, stevig zandstrand op 2 km van het dorp, omzoomd door een klein dennenbos. Bezienswaardig is de gotische kerk St.-Pierre met een fraaie toren uit de 15de eeuw (uitzicht). Marennes is de hoofdstad van de groene oester. Hier kunt u een bezoek brengen aan het Cité de l'Huitre, het Oestercentrum. Deze 'stad' is een echt oriëntatiepunt waar de bezoeker het beroep van oesterkweker en de moerasomgeving kan leren kennen. U kunt er kennismaken met de levenscyclus van de oester, het ecologisch systeem en het dagelijks leven van een oesterkweker en zijn gezin door de eeuwen heen. Ook is er een oesterbedrijf op ware grootte nagemaakt. Natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid om oesters te proeven.

 

Meschers-sur-Gironde

Meschers-sur-Gironde is een gezellige familiebadplaatsje op een kalksteenplateau, dat hier verbrokkeld is in schilderachtige, steile rotsgroepen. Aan de voet daarvan liggen verschillende aardige zandstranden: de Plage des Nonnes (het drukst bezocht), de kleine Plage Cadet en de nog rustige Plages des Vergnes, de I'Arnéche en de Suzac aan de rand van het bos van Suzac.
Zeer de moeite waard is een bezoek aan de 'Trous de Meschers', grotten die in de witte rotswanden zijn uitgehakt; deze dienden vroeger als woning of schuilplaats (enkele ervan zijn thans restaurant). De lager gelegen grotten zijn verlaten steengroeven. Er is verder een 18de-eeuws kasteel, Château Bardon. www.meschers.com.
 

Mortagne-sur-Gironde

Mortagne-sur-Gironde is een oud havenstadje aan de oever van de Gironde, gebouwd op hoge falaises. Het plaatsje heeft een hoog- ('le Bourg') en een laaggelegen ('la Rive') gedeelte. Bezienswaardig zijn de 12de-eeuwse kerk en de Hermitage de Saint-Martial, een in de rotsen uitgehouwen kluis die al vóór de 10de eeuw bewoond werd.  www.ot-mortagne.com.

 

La Palmyre

In het plaatsje La Palmyre, op het schiereiland van Arvert, ligt een fraaie dierentuin. Deze dierentuin van La Palmyre is tegenwoordig één van de meest bekende in Europa. Hij werd veertig jaar geleden gebouwd en heeft sinds de opening ruim 20 miljoen bezoekers mogen ontvangen. Maki's, koedoes, gorilla's, jachtluipaarden, orang-oetangs, panda's, neushoorns, sneeuwpanters, zijdeaapjes... meer dan 1600 dieren leven in een park van ongeveer 18 hectare. De oprichter van de dierentuin, Claude Caillé, is er zelfs in geslaagd ijsberen te laten wennen aan dit klimaat. Maar in La Palmyre wordt ook bijgedragen aan het behoud van bepaalde diersoorten, met name door het plaatselijk financieren van conserveringsprogramma's. Zo heeft de Siberische tijger een aangenaam thuis gevonden op het schiereiland van Arvert. www.la-palmyre-les-mathes.com en www.zoo-palmyre.com.
 

Rivedoux-Plage

Rivedoux-Plage bezit een vissershaventje met drie zandstranden, omzoomd met dennen. Aan de kust, 2 km ten noorden van Rivedoux, het markante 17de-eeuwse Fort de la Prée en iets verderop de ruïnes van de 12de-eeuwse Abbaye des Chäteliers. www.rivedoux-plage.fr.
 

Rochefort-sur-Mer

Vroeger was Rochefort een klein dorpje in een bocht van de Charente, maar Lodewijk de 14de heeft er een grote havenstad van gemaakt. Rochefort-sur-Mer ligt 15 kilometer van de zeemonding en werd in 1666 als havenstad door Colbert aangelegd. Uit deze tijd stamt ook het achthoekige plan van Rochefort, met brede  straten met palmbomen en in het midden de Place Colbert. Gedurende 200 jaar is Rochefort zowel een strategische haven als een vertrekpunt voor vele botanische expedities en een belangrijke industriestad. In 1927 wordt het arsenaal gesloten en slaapt de stad in. Erger nog, de brand in de Corderie Royale tijdens de bezetting komt hard aan. Ten tijde van de bevrijding is het arsenaal een ruïne en is de stad er er slecht aan toe. Maar de wederopbouw van dit kunstwerk van militaire architectuur zal zorgen voor nieuw leven. De herbouw is begonnen in 1970 en duurde 20 jaar. Rochefort leeft nu weer en de bouwkundige kunstwerken kunnen weer bewonderd worden. Pierre Loti (1850-1923) is één van de bekendste inwoners van Rochefort. Deze marineofficier en schrijver bracht van zijn vele wereldreizen objecten mee waarmee hij zijn huis inrichtte. Zijn huis is ongetwijfeld het meest originele van de stad en is te bezichtigen. www.paysrochefortais-tourisme.com.
 

Ronce-les-Bains

Familiebadplaats aan de zuidzijde van de Seudre-monding en bereikbaar vanuit Marennes. Het wordt omringd door de dennen van het grote Forêt domaniale de la Coubre. Uitgestrekt, zacht aflopend zandstrand, tegen al te sterke zeewinden beschut door het dicht voor de kust gelegen eiland Oléron. www.la-tremblade.com.
 

Royan

Royan, aan de noordoever van de Gronde, is een van de belangrijkste badplaatsen van de Franse Atlantische kust. Royan, in 1945 bijna geheel verwoest, is in moderne stijl herbouwd. Met aan de ene kant villa's uit het begin van de 20ste eeuw en aan de nadere kant monumentale moderne gebouwen is Royan een unieke stad. Als unieke vertegenwoordiger van de jaren '50 en '60 bouwkunst is het de hoofdstad van de 'kunst der schoonheid' en één van de comfortabelste badplaatsen van Frankrijk. De stad telt vijf stranden waarvan de meeste op het zuiden liggen (zeer uitzonderlijk aan de Atlantische kust). Met ongeveer 2600 zonuren per jaar is Royan ongetwijfeld de belangrijkste badplaats tussen La Baule en Biarritz. In de zomer is de bevolking er vertienvoudigd. In de Grande Conche, de grote bocht die meer dan twee kilometer lang is, staat de boulevard vol met geleurde tenten tot aan de rotsen van Vallières. De bochten van de Chay en de Pigeonnier zijn kleiner en ideaal voor kinderen, terwijl die van Pontaillac een 'chiquere' reputatie heeft. In de nabij gelegen gemeenten Saint-Palais-sur-Mer en Saint-Georges-de-Didonne zijn ook mooie stranden te vinden, gehuld in elegante dennenbossen. Rond de Pointe de Suzac, aan de poorten van de monding van de Gironde, lijkt de sfeer zelfs op die van de Middellandse zee. Royan kent twee belangrijke vissershavens. In de eerste vissershaven begint elke dag de activiteit op het moment dat de vissers terugkomen en de visafslag begint. De andere haven is de derde jachthaven van de Atlantische kust en telt meer dan 1000 ankerplaatsen. Vanaf Royan kunt u eveneens het veerpont nemen dat langs de vuurtoren van Cordouan vaart en de monding van de Gironde oversteekt tot aan de Pointe de Grave. www.royan-tourisme.com.

 

Saintes

Aan de oever van de Charente ligt deze oude hoofdstad van de Aquitaine, een stad van 2000 jaar oud waar Gallo-Romeinse gebouwen naast Romaanse monumenten staan. Saintes is de oudste stad van deze streek en was eeuwenlang bijzonder welvarend. De Gallo-Romeinse sporen zijn nog steeds indrukwekkend: in het westen van de stad de arena's die 15.000 mensen konden bevatten, in het noorden de Thermen van Saint-Saloine, op de rechteroever het archeologisch museum en de Arc Germanicus. Hier zijn later prachtige gebouwen bijgekomen. In 1047 is het eerste vrouwenklooster in de Saintonge gebouwd, de Abbaye-aux-Dames, Ongeveer een halve eeuw later volgen de kathedraal Saint-Pierre en de kerk Saint-Eutrope, nog een paar eeuwen later het rechtsgebouw. De kerk Saint-Pierre ontstond tussen 1117 en de 15de eeuw en was vroeger de kathedraal; na verwoesting door de calvinisten in 1568, werd zij snel herbouwd. Het gotische portaal en de klokkentoren uit de 15de-eeuw zijn opmerkelijk. Even belangrijk is de kerk Saint-Eutrope uit 1096 (klokkentoren 1496), bedevaartsdoel en na de Franse Revolutie ten dele verwoest. De imponerende crypte is bijna een kerk binnen een kerk. Toch bezit Saintes meer dan alleen archeologische schatten. De stad heeft eveneens een zuidelijke charme door zijn witte gevels, de palmen en de cipressen. Op de kades van de Charente en in de parken kunt u heerlijk wandelen. Ook kunt u de stadsroute nemen langs de Gallo-Romeinse en Romaanse gebouwen. www.ot-saintes.fr.
 

Saint-Georges-de-Didonne

Druk bezochte familiebadplaats. Prachtig fijn-zandstrand, goed beschut en zacht aflopend. Het midden en zuidelijk deel van dit strand wordt begrensd door duinen met het fraaie Fôret de Suzac (dennen en steeneiken), aan de noordzijde de rotsen van de Pointe de Vallières (mooie wandeling van hier over het 'Sentier de Corniche de la Goulette' richting Royan), in het zuiden die van de Pointe de Suzac. www.saintgeorgesdedidonne.com.

 

Saint-Jean-d'Angély

Stadje op de rechteroever van het riviertje de Boutonne. Het dankt ziin ontstaan aan de grote Benedictijnenabdij, die hier in 825 werd gesticht en die lange tijd het doel van vele pelgrimstochten was. Helaas werden de abdijgebouwen tijdens de godsdienstoorlogen in 1562 bijna geheel verwoest. In de 17de en 18de eeuw begon men met de herbouw; van de kerk werd toen echter alleen de monumentale gevel voltooid, die geflankeerd wordt door twee torens. De erachter gelegen kerk St.-Jean stamt uit het eind van de vorige eeuw; als klokkentoren werd een deel van de oorspronkelijke gotische kerk gebruikt. In het centrum van de oude stad, vlakbij de abdijgebouwen, staat de aardige renaissance Fontaine du Pilori (1546), die vroeger als put diende. Van hier voert de rue Grosse-Horloge naar de gotische Tour de l'Horloge (15de eeuw), een oud belfort. Het Musée de Saint-Jean d'Angély bevat archeologische verzamelingen en herbergt herinneringen aan de automobielexpedities van Citroën in Azië en Afrika. http://ot.angely.net.
 

Saint-Martin-de-Ré

Vanuit de lucht  gezien ziet Saint-Martin-de-Ré eruit als een stenen ster die gedeeltelijk in zee ligt. De vesting is een perfect voorbeeld van een eilandversterking en in de opzet komen de precisie en verbeeldingskracht van Vauban goed naar voren. De citadel is vierkant, heeft een kleine beschutte haven en wordt omringd door een dikke muur in cirkelvorm, met zes bastions en vijf halvemanen. Toen Vauban deze citadel in 1681 bouwde wilde hij deze groot genoeg maken om de hele bevolking van het eiland te kunnen herbergen en een lange belegering te kunnen verdragen. Dat verklaart de indrukwekkende afmetingen. Het oude stadje met zijn nauwe, hobbelige straatjes bezit een aantal bezienswaardigheden: de machtige citadel uit 1681, even buiten de stad; de 15de-eeuwse versterkte Eglise St.-Martin, die in 1696 zwaar beschadigd werd door een bombardement van de Hollands-Engelse vloot (in de 18de eeuw gerestaureerd); het mooie 16de-eeuwse Hôtel de Clerjotte, voormalig arsenaal, dat thans het Musée Cognacq (o.a. plaatselijke geschiedenis en aardewerk) herbergt. Fraai zandstrand. www.saint-martin-de-re.net.
 

Saint-Porchaire

Het Château La Rochecourbon ligt ten noordwesten van Saintes in het plaatsje Saint-Porchaire. Dit slot uit de 15de-eeuw dat in verval was geraakt is door een initiatief van de schrijver Pierre Loti vanaf 1920 gerestaureerd. Het slot is even indrukwekkend als de omringende tuinen in Franse stijl.
 

Talmont-sur-Gironde

Talmont-sur-Gironde ligt zeer fraai bovenop een rots. Om echt van deze plaats te kunnen genieten moet u de auto laten staan en flaneren door de smalle straatjes vol stokrozen. Ambachtslui bewerken er zijde, parelmoer en leer. Aan de uitgang staat de Église Sainte-Ragedonde en het kleine zeeliedenkerkhof, met uitzicht op de monding. Vroeger was dit Romaanse kunstwerk, waarvan de bouw in 1094 startte, een belangrijke halte op de route naar Santiago de Compostella. eeuw). Het kerkje heeft lange tijd gevaar gelopen in zee te storten door de afbrokkeling van de kust. Tegenwoordig zijn de kritieke punten versterkt. In de haven scheepten de pelgrims in op 'filadières' naar de kust van de Médoc. www.talmont-sur-gironde.fr.
 

Kaart Charente-Maritime


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

   Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl