Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Midi-Pyrénées > Aveyron

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Departement Aveyron

Aveyron strekt zich uit aan de zuidelijke rand van de bekende vulkaanstreek de Auvergne. In het noorden wordt het departement begrensd door Cantal, in het oosten door Lozère en Gard, in het zuiden door Hérault en Tarn en in het westen door Lot en Tarn-et-Garonne. De hoofdstad is Rodez. De Aveyron is vooral een departement voor liefhebbers van ruig, maar uniek natuurschoon. In het noorden ervan treffen ze kalkplateaus en vulkanisch gesteente aan, die samen een onherbergzaam landschap vormen, dat diep wordt ingesneden door de rivieren de Truyère en de Lot. In het zuidwesten bevindt zich een streek die haar naam te danken heeft aan de rogge: de Ségala (seigle=rogge). Het zuidoosten is een prachtig natuurgebied: de Grands Causses, een ruw kalkplateau, ingesneden door de rivieren de Jonte en de Dourbie. Het ruwe natuurschoon belet niet dat de Aveyron niet minder dan tien van de mooiste dorpen van Frankrijk rijk is. www.cdt-aveyron.fr.

Departementshoofdstad Rodez

De charme van deze historische stad, de hoofdstad van het departement de Aveyron, zal u zeker bevallen. Rodez ligt centraal in het departement en telt een kleine 25.000 inwoners. Vanwege de talloze overnachtingsmogelijkheden is Rodez het ideale punt om van hieruit de Aveyron te ontdekken. De kathedraal Notre Dame, waaraan gebouwd is van de 13de tot de 16de eeuw, is een hoogtepunt van Gotische architectuur en torent met zijn 87 meter hoge klokkentoren hoog boven de stad uit. Vanaf de toren heeft u een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving. De kathedraal is gedurende de zomermaanden 's avonds prachtig verlicht. De 15de-eeuwse koorstoelen in het interieur zijn versierd met onder meer een gevleugelde leeuw, bevallige demoiselles en een ondeugend figuurtje dat zijn achterwerk laat zien. Ander bezienswaardigheden zijn het museum Fenaille met zijn verzameling menhirs, het museum Denys Puech en het Haras National (paardensport). www.ot-rodez.fr.
 

 

 

De 'Bastides' van de Rouergue

In het begin van de 13de eeuw brachten een sterk groeiende bevolking, de noodzaak tot efficiënte landbouw en de noodzaak om hun gebieden te consolideren koningen, bisschoppen en landheren ertoe om flink te investeren in de ontwikkeling van hun landgoederen. Een periode van reconstructie die 150 jaar duurde begon (van 1222 tot 1373). Gedurende deze periode werden 315 zogenaamde bastide steden gebouwd in Zuidwest Frankrijk, allemaal opgebouwd volgens een strak roosterplan met rechte straten en stukken land van gelijke grootte. In de Aveyron bevinden zich vijf van zulke steden: Najac, Sauveterre de Rouergue, Villefranche de Rouergue, Villefranche d'Aveyron en La Bastide l'Evêque.

 

De erfenis van de Tempeliers en de Hospitaalridders

De noodzaak om pelgrims te helpen en onderdak te bieden op hun weg naar het Heilige Graf in Jeruzalem leidde in 1120 tot de oprichting van de Orde van de Hospitaalridders en in 1118 tot die van de Tempeliers. Toen de Tempeliers in het midden van de 12de eeuw aankwamen op het plateau van de Larzac richtten ze de Commanderie van Sainte Eulalie de Cernon op. Later breidde hun invloed zich uit tot la Couvertoirade, la Cavalerie, le Viala du Pas de Jaux en Saint Jean d'Alcas. Gedurende 150 jaar brachten zij de spaarzame bevolking van de Larzac tezamen in deze vijf dorpen en waren ze behulpzaam bij het ontwikkelen van landbouw in de gehele regio. Toen de Tempelorde in 1312 door de paus was ontbonden werd al hun rijkdom overgedragen aan de Hospitaalridders. Het waren de Hospitaalridders die, vanwege alle onzekerheid die de toen woedende 100-jarige Oorlog met zich meebracht, alle versterkingen aanbrachten in de dorpen, met name in de Commanderie van Sainte Eulalie de Cernon.

 

Het fietscircuit van de "Mooiste Dorpen van Frankrijk" in de Aveyron

Deze route van 7 dagen met een lengte van 700 km voert langs 10 dorpen in de Aveyron die behoren tot de Mooiste Dorpen van Frankrijk: Estaing, Sainte-Eulalie d’Olt, Saint-Côme d’Olt, Peyre, La Couvertoirade, Broussele-Château, Najac, Sauveterre-de-Rouergue, Belcastel en Conques. Met hun leien daken en natuurstenen muren, zijn deze dorpen prachtige voorbeelden van middeleeuwse architectuur, een architectuur die verder verfijnd is in de Renaissance. De lokale producten, de markten en de dorpsfeesten dragen bij aan het karakter en de sfeer van ieder dorp. Het circuit bevat 7 etappes van ieder ongeveer 100 km en is van gemiddeld niveau. De start en de aankomst is in het karakteristiek dorpje Entraygues-sur-Truyère in de Haute Vallée du Lot, vlakbij Espalion. Bijna de hele Aveyron wordt aangedaan. Deze meest uitgestrekte streek van Frankrijk biedt een enorme diversiteit aan landschappen: het rotsgebergte van de Haute Vallée du Lot, de immense grasvlakte van Aubrac, sensationele uitzichten op de Gorges du Tarn en de Gorges de la Jonte, het uitgestrekte karstgebied van Larzac en zijn vele tempelierstadjes, de boomgaarden rond Millau, de kristalheldere stroom door de vallei van de Tarn vanuit Millau, het krachtige reliëf van de bergen van Lévézou en Ségala en de grillige vormen van de Gorges de l’Aveyron. Kaart en uitgebreide beschrijving: www.tourisme-aveyron.com, rubriek Loisirs et Sports. De route is te downloaden op GPS.
 

Bezienswaardigheden Aveyron

Aubrac

Aubrac is een gebied met vulkanische granietplateaus tussen het dal van de Truyère en het dal van de Lot. Het is een soort groot weiland. Het ligt in de departementen Lozère, Cantal en Aveyron. De sfeer van de Aubrac is die van het absolute, de ascese, het essentiële. Op deze hoogvlakte (1.000 m hoog) heeft men het gevoel in het licht te baden, de hemel aan te raken, midden in het groen te zwemmen. Met een lichte tred volgt men de wegen die dit plantaardige koninkrijk moeiteloos doorkruisen, mediteert men voor de koepels van het dorp Aubrac alvorens uit te rusten in de schaduw van een oeroud beukenwoud of een herdershut waar kaas gemaakt wordt (sommige ontvangen graag bezoekers). De koeien van het Aubrac-ras, koninginnen van deze plek, worden door iedereen toegejuicht tijdens de 'transhumance' de jaarlijkse tocht naar de hoger geleden bergweiden, waar narcissen, blauwe klokjes, wilde tulpen en duizenden andere bloemen groeien en waar watervallen en meren liggen die aan de wolken lijken te hangen, in de holte van schitterende kale bergtoppen. In de winter krijgt de Aubrac-vlakte een andere allure als de vier wintersportcentra van de Aveyron actief worden (Laguiole, Brameloup, Lacalm, Aubrac). Dan kan men de langlaufskies en raquettes onderbinden en zich naar de maagdelijke horizon begeven, alsof de wereld pas ontstaan is. Op enkele honderden meters van Millau bevinden zich de uitgestrekte Causse du Larzac en de Causse Noir. Hun enorme overhangende rotsen staan als haviken tegenover elkaar, klaar om zich op de Gorges de la Dourbie te storten. Op de plateaus, met aan de dag tredend kalksteen, bevinden zich jeneverbesstruiken en altijd klein blijvende groene eiken, droge grasvelden die het lievelingsvoer van de schapen zijn, op kapellen lijkende kaasmakerijen bedekt met leisteendaken. Deze landschappen komen in de Midi-Pyrénées, in de Aveyron, in de Lot, in de Tarn-et-Garonne steeds weer terug. Zijn de kalksteenplateaus sober, teder, droog of majestueus? Waarschijnlijk allemaal tegelijk. Ze delen met de Aubrac de gave hun soberheid te vertalen in een onvergelijkelijke rijkdom. Op deze gronden, waar niets de blik tegenhoudt, voelt men zich namelijk geheel vrij, en een beetje eeuwig. Lees meer.

 

Le Bastide L'Évêque

Le Bastide L'Évêque is in 1280 gesticht door Raymond de Calmont, Bisschop van Rodez, als concurrent van Villefranche. De bastide is gebouwd op een granieten plateau en heeft uitzicht over de vallei van de Aveyron, waar vele smeden hun koper sloegen tijdens de Middeleeuwen. De eenvoud van zijn plattegrond wordt verklaard uit zijn geïsoleerde ligging. Le Bastide L'Évêque heeft een centraal marktplein en aangrenzend een college uit de 14de-15de eeuw.

 

Belcastel


Belcastel is gelegen aan de oevers van de Aveyron en is in het bezit van een imposant kasteel. Het dorpje heeft de uitstraling van een ansichtkaart en behoort tot de 10 dorpen in de Aveyron met het label 'un des plus beaux villages de France'. Geïnspireerd door deze unieke plek heeft de architect Fernand Pouillon al zijn talenten aangewend om het kasteel te restaureren.


 

Brousse-le-Château

Brousse-le-Château is fraai gelegen aan de samenloop van twee rivieren. Het dorpje bezit een versterkt kasteel uit de 9de - 16de eeuw, een Romaanse brug uit de middeleeuwen, een kerk en een oratorium. Deze bijzondere plek behoort tot de 10 dorpen in de Aveyron met het label 'un des plus beaux villages de France'.
 

La Cavalarie

Het dorp van de Hospitaalridders bestaat nog steeds, hoewel men dit niet op het eerste gezicht ziet. De bezoeker moet echt het dorp ingaan en ziet dan al snel de versterkte slottoren met zijn imposante ingang. Ook vindt u er huizen uit de 15de eeuw, herenhuizen uit de 17de eeuw en een bijzonder mooie kerk uit de 18de eeuw waarin de sporen van de voormalige Tempelierskerk zorgvuldig zijn bewaard.

 

Conques

Conques is gelegen op de rechteroever van de Ouche en is een van de aantrekkelijkste dorpen van Frankrijk. Lees meer.

 

La Couvertoirade

Midden op de Larzac, op een geïsoleerde plaats, bouwden de Tempeliers dit kasteel op een rots. Aan de voet van deze rots ontstond later in de middeleeuwen dit dorp. La Couvertoirade werd in de 15de eeuw een Commanderie van de Hospitaalridders die het dorp ommuurde met indrukwekkende vestingmuren. In La Couvertoirade krijgt men een beeld van zowel de militaire macht van de Tempeliers als van de dagelijkse bezigheden van de Hospitaalridders. Het dorp is buitengewoon goed in stand gehouden en daardoor werkelijk een middeleeuwse stad in miniatuur. Ook bezienswaardig zijn het kerkhof met zijn speciale ronde kruizen/grafstenen (stèles) en de door de Hospitaalridders gebouwde kerk. De vesting La Couvertoirade behoort tot de 10 dorpen met het label 'un des plus beaux villages de France'.

 

Espalion

Espalion is schitterend gelegen. Het oude renaissancekasteel aan de Lot met de zandstenen brug uit de 13de-eeuw vormt een schilderachtig geheel, evenals een aantal in het water weerspiegelende huizen met balkons; op een heuvel een kasteelruïne. Geliefde plaats bij kunstenaars. Interessante omgeving met kleine aardige plaatsen als Bozouls en St-Côme-d'Olt. www.ot-espalion.fr.

 

Estaing

Estaing ligt aan het eigenlijke begin van de Gorges du Lot in het noorden van de Aveyron en aan de voet van de bergen van de Aubrac. Bezienswaardig zijn de oude huizen, het 15de - 16-eeuws kasteel met hoge slottoren, de 15de-eeuwse brug over de Lot met een standbeeld van François d'Estaing en de prachtige kerk. Estaing behoort tot de 10 dorpen met het label 'un des plus beaux villages de France'.

 

Entraygues-sur-Truyère

Entraygues-sur-Truyère ligt aan de samenvloeiing van de Lot en de Truyère in een vruchtbaar heuvellandschap. Mooie oude stad, vooral de Rue Basse, waar het middeleeuws karakter het best bewaard is gebleven. Ook hier een brug over de Lot (13de-eeuw).

 

Gorges du Tarn

De steile hellingen van de Gorges du Tarn bieden plaats aan moeflons en zijn het gebied bij uitstek van vogels. Men kan er talloze soorten zien. Bevers hebben de hoge oevers van de rivier gekoloniseerd en de wilde gieren die in de jaren veertig waren verdwenen, zijn sinds vijfentwintig jaar weer terug, evenals een aantal monniksgieren vanaf 1992. De kloof Gorges du Tarn is gelegen in het natuurgebied de Cevennen en het gebied van de Causses in de departementen Lozère en Aveyron. De rivier de Tarn stroomt door de kloof, die begint bij Ispagnac en loopt tot aan Le Rozier. Lees meer.

 

Najac

De Koninklijke burcht van Najac is gelegen op een uitstekende rots en verheft zich trots boven het dorp. Dit meesterwerk van 13de-eeuwse militaire architectuur waakt over het dorp terwijl de rivier laag beneden het kasteel slingert. Van een klein gehucht aan de voet van een imposant kasteel is Najac gegroeid volgens het patroon van de bastides. In Najac is het stadsdeel van de bastide afgescheiden van de rest van het dorp door een nauwe straat, die zich later verbreedt tot het dorpsplein. Ook Najac behoort tot de 10 dorpen in de Aveyron met het label 'un des plus beaux villages de France'.

 

Parc Naturel Régional des Grands Causses

Het Parc Naturel Régional des Grands Causses strekt zich uit over het zuidoosten van het departement van de Aveyron. Het omvat onder meer het land van Millau, de causse of het karstgebied van de Larzac, de causse Noir, de engten van de Dourbie en de streek van Roquefort. Dit schilderachtige gebied, waar u tal van schaapskooien aantreft, is ideaal om rotsen te beklimmen, te kanoën en te wandelen. Dit is het gebied van de monniksgier.

 

Peyre

Peyre ligt op zeven kilometer stroomafwaarts van Millau en is tegen een rots gebouwd. Bijzonder zijn de in de 17de eeuw versterkte huizen van tufsteen die gebouwd zijn op Romaanse fundamenten (de 'calades'). Ook bijzonder is de in een rots uitgehouwen kerk. Vanaf deze ongewone plek heeft u een buitengewoon uitzicht op het Viaduct van Millau. Peyre behoort tot de 10 dorpen met het label 'un des plus beaux villages de France'.

 

Roquefort-sur-Soulzon

Roquefort-sur-Soulzon is het centrum van de bekende Roquefortkaas, de Roquefort AOC. De melk van de geiten die grazen op de Causses (kalkplateau's) wordt hier verwerkt. Roquefort telt ongeveer 400 inwoners, maar onder de grond is het vele malen drukker. De kelders van Roquefort zijn natuurlijke holen in de kalksteenformatie van le Combalou. Ze bestaan uit vele verdiepingen waar een zachte luchtstroom doorheen vloeit. De kelders van de meeste kaasmakerijen kunnen bezocht worden. Hier rijpen al vijf eeuwen Roquefortkazen. Maak kennis met de aloude gewoontes en gebruiken van het kaasmaken. www.roquefort.fr.

 

Sainte-Eulalie de Cernon

In het centrum van deze zeer goed bewaard gebleven Middeleeuwse Commanderie vindt u een schilderachtig pleintje met fontein met aangrenzend een Tempelierskerk. De smalle straatjes worden omgeven door de stadsmuren met imposante, door de Hospitaalridders gebouwde, torens.

 

Sainte-Eulalie d'Olt

Sainte-Eulalie d'Olt bezit een middeleeuws dorpsplein, een kerk uit de 11de eeuw, een kasteel uit de 15de eeuw, een herenhuis uit de Renaissance en een molenrad. In dit met bloemen versierde dorp is het, eventueel onder begeleiding van een gids, goed rondslenteren. Sainte-Eulalie d'Olt behoort tot de 10 dorpen met het label 'un des plus beaux villages de France'.

 

Saint-Cômte-d'Olt

Saint-Cômte-d'Olt is een middeleeuws dorp met een klokkentoren, een versterkte stadspoort en imposante herenhuizen. In de voetsporen van de pelgrims op weg naar Santiago de Compostela ontdekt u een dorp waarin sinds eeuwen weinig is veranderd. Saint-Cômte-d'Olt behoort tot de 10 dorpen met het label 'un des plus beaux villages de France'.

 

Saint-Jean-d'Alcas

Saint-Jean-d'Alcas is een heel mooi versterkt dorp met een verrassend harmonieuze architectuur. De plattegrond van Saint-Jean-d'Alcas wordt bepaald door vier torens, een op ieder hoek, waarbinnen slechts twee parallelle straten lopen, waarlangs bijna identieke huizen staan. Het dorp was in vroeger tijden eigendom van de Cisterciënzer monniken van Nonenque.

 

Sauveterre de Rouergue

In Sauveterre de Rouergue vindt u vakwerkhuizen met erkers, gebeeldhouwde steen en bewerkte deuren. Ook vindt u er overblijfselen van versterkingen, zoals grachten, torens en gewelfde poorten. Deze 13de-eeuwse Koninklijke bastide is gebouwd rondom het dorpsplein met zijn arcaden en vakwerk- en koopmanshuizen. Bezoek de avondmarkt met straatamusement of neem deel aan de rondleiding met fakkels. Sauveterre de Rouergue behoort tot de 10 dorpen met het label 'un des plus beaux villages de France'.

 

Sylvanès

De geschiedenis van dit kleine dorp is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de abdij. De kloosterarchitectuur van de Abdij van Sylvanès getuigt van de grote geestelijke en artistieke kunst in het verleden. Lees meer.

 

Viaduct van Millau

Het viaduct van Millau is een meervoudige tuiconstructie over de rivier de Tarn. De op 14 december 2004 geopende brug is de hoogste ter wereld: een van de pijlers is 343 meter hoog, iets hoger dan de Eiffeltoren. De maximale hoogte van het brugdek wordt slechts door de Royal Gorge Bridge in Colarado (USA) overtroffen. Sinds hij de vallei van de Tarn overbrugt tussen de causse rouge en de causse du Larzac, is het 2.500 met lange viaduct een echte vedette geworden die heel wat bijval kent. Bewonder het kunstwerk van de Engels architect Sir Norman Foster vanuit de vallei, waar u een goede kijk hebt op de sierlijke lijnen in de lucht, of van op het brugdek waar u een spectaculair panorama van het omliggende landschap krijgt voorgeschoteld.

 

Le Viala du Pas de Jaux

Het gehucht Le Viala du Pas de Jaux is een perfect voorbeeld van de landbouwbestemming van de Larzac. De toren werd in de 15de eeuw gebouwd naast de voormalige gebouwen van de Hospitaalridders om de bewoners, hun bezittingen en hun vee te beschermen. Belangrijk restauratiewerk wordt nu gedaan om dit culturele erfgoed te behouden.

 

Villefranche de Rouergue

Alphonse de Poitiers, graaf van Toulouse en broer van koning St. Louis, stichtte in 1252 Villefranche. Haar plattegrond is typisch voor de bastides: heel regelmatig, met straten die recht op elkaar staan en samenkomen op een centraal plein dat omgeven is door arcaden. Het centrale plein is het commerciële hart van de stad en tegenwoordig de locatie van de kleurrijke markt. Bezoek de Bastide Royale (de Koninklijke Bastide), de Chapelle des Pénitents Noirs (de kapel van de zwarte boetedoeners) en de Monastaire Saint Sauveur (klooster Saint Sauveur).

 

Villeneuve d'Aveyron

In Villeneuve is de bastide geënt op de oude 'Sauveté', een toevluchtsoord rondom het klooster. Daarna was de 'Sauveté' een hertogelijke bastide en tenslotte aan het eind van de 13de eeuw een Koninklijke bastide. Bezienswaardig zijn de versterkte torens die gebouwd zijn om de stad te verdedigen, de arcades, de 13de-eeuwse huizen, de koopmanshuizen uit de 15de-16de eeuw, de stadspoort en de Romaans-Gotische kerk St. Sépulchre uit de 11de-14de eeuw. De kerk bezit zeer zeldzame muurschilderingen met scènes van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.
 

Kaart Aveyron


Grotere kaart weergeven
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 


 

  Share

 

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl