Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Rhône-Alpes > Ain

Kies uit ons ruime aanbod vakantiehuizen!

Departement Ain

Het departement Ain is genoemd naar de rivier die het van noord naar zuid doorkruist. Het departement ligt in het noorden van de regio Rhône-Alpes en grenst in het westen aan Saône-et-Loire en Rhône, in het noorden aan Saône-et-Loire en Jura, in het oosten aan Zwitserland, Haute-Savoie en Savoie en in het zuiden aan Isère. De hoofdstad is het bezienswaardige Bourg-en-Bresse. Het departement is ingedeeld in vier karakteristieke streken: Een deel van de culinair befaamde Bressestreek (ook in de departementen Saône-et-Loire en Jura). In het zuidwesten de Dombes, vooral bekend om zijn elfhonderd vijvers, een waar vissersparadijs. In het zuidoosten de Bugeystreek, een deel van het Juragebergte, tussen Rhône en Ain; deels met glooiende heuvels en wijngaarden. In het noordoosten het Pays de Gex, de toegang tot Genève, met de hoogste toppen van het Juragebergte, waaronder de Crêt de la Neige (1718 meter) en de Reculet (1717 meter). www.ain-tourisme.com.
 

Departementshoofdstad Bourg-en-Bresse


Bourg-en-Bresse
De stad Bourg-en-Bresse telt ongeveer 41.000 inwoners en is een drukke marktstad met fraai gerestaureerde vakwerkhuizen. De stad heeft vooral naamsbekendheid vanwege de hier gefokte en door fijnproevers zeer gewaardeerde Bresse-kippen. Deze kippen hebben hun eigen appellation contrôlée (Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten). In het zuidoosten van de stad ligt het klooster Brou. Deze kerk is niet meer in gebruik maar behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk. www.bourgenbresse.fr.Het koninklijk klooster van Brou

Het koninklijk klooster van Brou is gebouwd aan het begin van de 16de eeuw door Margaretha van Oostenrijk, gravin van Savoie. Zij liet het klooster bouwen om haar liefde voor haar man, Filips de Schone, te vereeuwigen. Het klooster is een meesterwerk van flamboyante gotiek. De kloosterkerk herbergt de graftombes van Filips II van Savoie, Margaretha van Oostenrijk en Margaretha van Bourbon. Dit mausoleum met een uit carrara-marmer gebeeldhouwd graf is bijzonder fraai en is gemaakt door de beste regionale een Vlaamse handwerkers van die tijd. In de kloostergang bevindt zich een klein museum met een fraaie collectie schilderijen van 16de- en 17de-eeuwse Vlaamse en Hollandse meesters. http://brou.monuments-nationaux.fr/.
 

 

 

Bezienswaardigheden Ain

Belley

Belley is een oude vredige stad, door natuurschoon omgeven en de bakermat van de beroemde Franse gastronoom Jean Anthelme Brillat-Savarin, auteur van het beroemde ‘Physiologie du Goût'. De historische hoofdstad van de Bugey bezit als bisschoppelijke stad een rijk religieus verleden. Bezienswaardig is de Saint-Jean-Baptistekathedraal, in neogotische stijl, en grotendeels heropgebouwd in de 19e eeuw. Ook het dicht bij de kathedraal gelegen voormalig bisschoppelijk paleis is een elegant gebouw in classicistische stijl dat dateert uit de 18e eeuw. Tegenwoordig kan men er boeken lenen in de gemeentebibliotheek. Het mooie aanliggende park is heerlijk om te ontspannen. In het centrum met zijn oude huizen vindt u onder andere het geboortehuis van Brillat-Savarin en het Le Bailliageherenhuis, zetel van het Office du Tourisme van Belley. Liefhebbers van streekproducten kunnen hun hart ophalen op de markt die elke zaterdagochtend plaatsvindt op de Grande Rue en de Place des Terreaux. www.belley.fr.

 

Colomby de Gex

De Colomby de Gex is met 1688 meter de op drie na hoogste bergtop in de gehele Jura (als de Grote Cret wordt geteld als een afzonderlijke piek). Het behoort tot de Haute Chaîne, de meest oostelijke en hoogste keten van de Franse Jura, en is gelegen in het Pays de Gex, ongeveer 17 kilometer ten noordwesten van de stad Genève boven Gex. De Colomby de Gex wordt in het oosten begrensd door het Pays de Gex en in het westen door de vallei van de Valserine. De steile berghellingen van de Colomby de Gex rijzen, zonder uitlopers, direct op uit het Pays de Gex. Vanaf de berg kijkt u uit over het Meer van Genève alsmede de Alpenketen daarachter tot een afstand van ruim 200 kilometer. De grove kam bestaat uit meerdere, in een lijn gelegen, aangrenzende pieken die elk een hoogte bereiken tussen de 1610 meter en 1688 meter. De Colomby de Gex is te voet binnen 2 uur bereikbaar (heen en terug); het startpunt is te bereiken via een pad dat van de Col de la Faucille naar het zuiden leidt.
 

Divonne-les-Bains

Divonne-les-Bains al sinds het midden van de 19e eeuw een geliefde badplaats tussen het Meer van Genève en de Jura-keten, vlakbij de Zwitserse grens. De bronnen van deze badplaats werden al in de tijd van de Romeinen gebruikt en staan bekend om zijn zuiver water met weldadige eigenschappen. Deze Thermen zou heilzaam werken bij psychosomatische aandoeningen. Divonne-les-Bains biedt tevens talrijke mogelijkheden qua sportactiviteiten. Ook vele soorten van watersport zijn mogelijk op het 45 hectare tellende meer van Divonne dat voorzien is van een zandstrand. Er zijn schitterende tochten mogelijk naar Genève en Dôle. www.divonnelesbains.fr
 

Dombes

Dit plateau ten zuiden van Bourg-en-Bresse wordt door gletsjers doorsneden en bezit tal van moerassen en meertjes. De meer dan 1000 meertjes (goed voor meer dan 10000 hectare water) zijn populair bij vissers en vogelliefhebbers. De vogels die u hier kunt vinden zijn o.a. de wilde eend, de geoorde fuut, de steltkluut, de purperreiger, de witwangstern en de krooneend. In het midden van de gebied ligt het plaatsje Villars-des-Dombes met het ornithologisch Parc des Oiseaux. Villars-des-Dombes is genesteld in het hart van een 380 hectare groot natuurreservaat. In het Parc des Oiseaux leven ruim 400 in- en uitheemse vogelsoorten, waaronder reigers, flamingo's, gieren en struisvogels. Als belangrijke plaats voor de ornithologie is de Dombes ook de belangrijkste plaats wat betreft zoetwaterviskweek in Frankrijk met een jaarlijkse productie van ongeveer 1500 ton. Vissers kunnen hier prima vissen op o.a. karper, voorn en snoek. De door de plaatselijke VVV uitgezette Route van de Dombes is een bewegwijzerde ontdekkingsroute, voorzien van themaborden, die de mogelijkheid geeft om de streek nog beter te leren kennen. Deze route  laat u heel wat natuurschatten ontdekken en laat u kennismaken met authentiek gebleven bouwkundig erfgoed dat bestaat uit lemen boerderijen, vakwerkhuizen, versterkte huizen in baksteen, kerken en kastelen. www.parcdesoiseaux.com.
 

Ferney-Voltaire

Ferney-Voltaire ligt vlakbij de Zwitserse grens en bij de luchthaven van Genève. Dit was na 1760 de geliefde woonplaats van Voltaire die het slot en het park uitbreidde. In het slot vindt u enkele herinneringen aan de filosoof. www.ferney-voltaire.net.

 

Génissiat-dam

Bij de Génissiat-dam vormt de Rhône een 23 kilometer lang stuwmeer waar elektriciteit opgewekt wordt. De stuwdam is 140 meter lang, 104 meter hoog en aan de basis 100 meter dik. De bouw ervan is een van de knapste staaltjes techniek van Frankrijk.

 

Gex

Gex is een van de populairste plaatsen op niet al te grote hoogte (628 meter). Het ligt gunstig ten opzichte van het hooggebergte en Genève. Gex ligt 12 kilometer onder de Col de la Faucille. Van de Place Gambetta heeft u een prachtig uitzicht op de Mont-Blanc. Gex is ook bekend vanwege de Franse kaas Bleu de Gex. De kaas wordt ook wel de Bleu de Septmoncel of de Bleu du Haut-Jura genoemd. Volgens de overlevering is de Bleu de Gex rond 1350 de favoriete kaas van Charles Quint, de toenmalige heer van de regio. De productie van de kaas gaat in elk geval terug tot de 13de eeuw, naar de introductie van kaasmaaktechnieken door de monniken van de abdij van Saint Claude in de Jura. De Bleu de Gex is sinds 1977 een beschermde kaas met het AOC-keurmerk. www.ville-gex.fr.
 

NantuaNantua aan het Lac de Nantua is ontstaan uit een 12de-eeuwse benedictijner abdij, die verwoest werd tijdens de Franse Revolutie. De kerk St-Michel met een fraai portaal bleef behouden. Het plaatsje is schilderachtig gelegen aan het oostelijk einde van het meer; men heeft een mooi uitzicht op bossen en bergen. Nantua is een mooi uitgangspunt voor wandeltochten langs het meer en door de heuvels. www.nantua-tourisme.com.


 

Pérouges


Het dorpje Pérouges is gesticht door emigranten uit het Italiaanse Perugia. Dit versterkte dorp ligt boven op een heuvel en bezit middeleeuwse huizen en straatjes. Vroeger was het een centrum van linnenwevers, maar door de mechanisatie liep het bewonersaantal met bijna de helft terug tot het huidige aantal van 900. Door het restaureren van de gebouwen en het aantrekken van nieuwe ambachtslieden kwam Pérouges weer tot leven. Het dorp is vaak gebruikt als decor voor gekostumeerde voorstellingen zoals de Drie Musketiers. Op het Place de la Halle vindt u een reusachtige lindeboom die in 1792 werd geplant ter ere van de Franse Revolutie. www.perouges.org.

 

Saraceense boerderijen

Tijdens uw bezoek aan het departement Ain bestaat er een grote kans dat u een Saraceense boerderij tegenkomt. Deze vakwerkboerderijen in oriëntaalse stijl hebben enorm hoge opengewerkte schoorstenen die lijken op een klokkentoren met een mijter op. In deze streek stonden vroeger honderden van dit soort boerderijen. Tegenwoordig zijn er nog dertig over die allemaal onder de monumentenzorg vallen. Sommige van deze boerderijen stammen nog uit de dertiende eeuw. De mooiste is de Domaine des Planons in Saint Cyr-sur-Menthon. Deze vijftiende-eeuwse Saraceense boerderij is helemaal in oude stijl gerestaureerd en doet nu dienst als Museum van de Bresse. Vroeger dacht men dat de Moren de architectuur van deze boerderijen hadden beïnvloed. Vandaar de naam Saraceens, de benaming van Moslims in de Middeleeuwen.
 

Kaart Ain


Grotere kaart weergeven
 Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. U vindt er beoordelingen over een groot aantal hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

 

 

  Share


Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

 Bungalows Frankrijk
 
 
 
 Ideale vakantiehuizen in Frankrijk
 
 
 
 
 
 SNP Fietsvakanties Frankrijk
 
 
 
Canvas Holidays
www.canvasholidays.nl
Selectcamp
www.selectcamp.nl
Carazur
www.carazur.nl
Belvilla
www.belvilla.nl
Roompot
www.roompotparken.nl
Sunweb
www.sunweb.nl
Peter Langhout
www.peterlanghout.nl
Club Med
www.clubmed.nl
Cirkel Vakanties
www.cirkel.nl
Estivant Vakanties
www.estivant.nl
Ebookers
www.ebookers.nl
Aktiva Tours
www.aktivatours.nl
Tui
www.tui.nl
SNP Natuurreizen
www.snp.nl
Effeweg.nl
www.effeweg.nl
Rebel Travel
www.rebeltravel.nl
Pierre et Vacances
www.pierre & vacances.com
Villa XL
www.villaxl.nl
Zomerhuisje.nl
www.zomerhuisje.nl
Vacancesprovence
www.vacancesprovence.nl
Suncamp
www.suncamp.nl
Sandaya
www.sandaya.nl
Chalet.nu
www.chalet.nu
Basic Travel
www.basic-travel.com
De Jong Intra Vakanties
www.dejongintra.nl