Alle regio's en departementen in Frankrijk

 

U bent hier: Home > Per thema > Jaaragenda Frankrijk 2014

Kies uit ruim 25.000 vakantiehuizen!

Regio:
Subregio:
Personen:
Aankomst op: Reisduur:
Objecttype:
Huisdier Stereo TV Satelliet / kabel-TV
Zee-/meerzicht Open haard Afgesloten perceel Zwembad
Privé zwembad Sauna Magnetron Wasmachine
Vaatwasser

Aangeboden door

 

"Festivals", een Franse specialiteit

Het filmfestival van Cannes met zijn rode loper en in haute couture gehulde filmsterren, het theaterfestival van Avignon, de schrijvers van Saint Malo, Marciac, Juan-les-Pins en Amerikaanse jazz. Veel Franse steden staan bekend om hun festival.
 

Het is nu al sinds 1946 dat in Cannes jaarlijks een filmfestival plaatsvindt. Filmmakers uit de hele wereld dromen ervan om aanwezig te zijn tijdens die tien dagen in mei wanneer glitter en glamour wedijveren met beeld en muziek. De Palme d’Or winnen? Het blijft in de meeste gevallen een vrome wens, maar wat doet dat ertoe? Het gaat voor alles om gezien te worden en profijt te trekken van de fantastische opstap naar beroemdheid die dit festival biedt. www.festival-cannes.fr.

Een ander jaarlijks rendez-vous is dat van het festival van Avignon in juli. Dit cultureel evenement vormt al sinds 1947 het onbetwiste hoogtepunt van het internationaal Franstalig theater. Maar hier triomfeert het publiek misschien evenveel als de grote toneelschrijvers. Een zeer divers publiek verdringt zich namelijk in de stad rond de theaters, schoolpleinen, de geïmproviseerde theaters in straatjes of achterin de cafeetjes.
 

Het Festival van Avignon in cijfers: ongeveer 500 Franse en buitenlandse journalisten worden geaccrediteerd door de persdienst van het Festival. Het officiële Festival geeft 35 tot 40 voorstellingen op een twintigtal plekken, meestal op historische plekken in de open lucht, zeer verschillend van architectuur en omvang (van 50 tot 2000 plaatsen); 100 000 tot 150 000 kaartjes worden ieder jaar verkocht. 3000 professionals treden op in het kader van het Off Festival. De website registreert meer dan 800 000 bezoekers ( www.festival-avignon.com/fr/).


Frankrijk is een land met een zeer oude culturele traditie. Met het organiseren van festivals heeft Frankrijk niet alleen een manier uitgevonden om de wereld in contact te brengen met deze cultuur, maar ook de kunst haar cultuur te democratiseren en te verspreiden door deze letterlijk dichterbij een zeer divers publiek te brengen. Deze Franse specificiteit maakt het mogelijk om internationale culturele evenementen als Cannes en Avignon te laten coëxisteren met lokale evenementen waar folklore en hedendaagse kunst met elkaar wedijveren.

Sinds de eerste Chorégies d’Orange (1869), een festival van klassieke muziek dat aan het begin stond van het festivalfenomeen, zijn het genre en de inhoud van de festivals aanmerkelijk veranderd, in dusdanige mate zelfs dat momenteel het aanbod van festivals zo groot is en zo gevarieerd dat het onmogelijk is geworden ze allemaal op te sommen! Zo wordt niet enkel een festival aan de film gewijd maar specialiseren de festivals zich in een bepaald genre, zoals de detectivefilm (Cognac), de Amerikaanse film (Dauville), de Afrikaanse film (Amiens) of films die zijn gerealiseerd met enkel een miniatuurcamera of een zaktelefoon (Pocket Films, Paris).

Op het gebied van muziek zijn alle stijlen vertegenwoordigd: klassieke muziek, jazz, de Franse chanson (Francofolies in La Rochelle) of opera (Aix-en-Provence). In Montpellier wordt extra aandacht besteed aan dans en in Arles staat fotografie centraal, terwijl een literaire wandeling kan leiden van “Paris en toutes lettres” in Parijs naar Quais du polar” in Lyon” De laatste jaren worden ook festivals georganiseerd die aandacht besteden aan het milieu zoals onder andere het festival van l’Oh! (l‘eau - water) in het departement Seine-et-Marne of het milieufestival van de stad Bourges.

Omdat de festivals meestal berusten op de bezieling van een groep personen die hun passie willen delen, weerstaan zij de economische problemen. Als enkele dagen van feesten het mogelijk maken om in een vlaag van gastvrijheid en gezelligheid stukjes vergeten Frankrijk tot leven te brengen of soms weer te doen herleven… dan is dat zeker een culturele uitzondering.
 

 

 

Grote evenementen in 2014 in Frankrijk die u niet mag missen!

Viering van de herdenking van de Centenaire (100 jaar) van de Eerste Wereldoorlog, sportieve evenementen, grote exposities en feestelijke openingen van belangrijke culturele plaatsen. Hieronder volgt een overzicht van onmisbare evenementen in 2014. Noteer de data alvast in uw agenda voor uw volgende bezoek aan Frankrijk.

2014, het jaar van herdenkingstoerisme in Frankrijk – gehele jaar
In 2014 zal Frankrijk in het teken staan van 2 grote herdenkingsevenementen: de Centenaire van de Eerste Wereldoorlog en de 70ste herdenking van de Landing en Slag om Normandië.

500ste herdenking van de moord op Anne de Bretagne – gehele jaar
De Loirekastelen eren een van de meeste invloedrijkste koninginnen van Frankrijk.

150ste herdenking van de geboorte van de kunstenaar Toulouse-Lautrec

"Klimt et Vienne, un siècle d'or et de couleurs" (Klimt en Wenen, een gouden en kleurrijke eeuw) in Baux-de-Provence – van 7 maart tot en met 15 januari 2015
Een nieuw spektakel verlicht het bijzondere kasteel Carrières de Lumières.

Heropening van de dierentuin van Parijs - 12 april
Nieuwe ruimtes in de dierentuin van Parijs zijn gewijd aan de biodiversiteit en presenteren de dieren in hun natuurlijke ecosysteem.

Opening van het Musée Soulages in Rodez - 24 mei
Het museum, toekomstig platform van de ontdekking van moderne en eigentijdse internationale kunst, presenteert meer dan 500 oeuvres en documenten van de abstracte kunstschilder Pierre Soulages.

Heropening van het Musée Picasso in Parijs - juni
Bijna 5 jaar na sluiting, zal het Picasso museum in juni weer opengaan. Geheel gerenoveerd zal het Hôtel Salé, dat stamt uit de 17de eeuw haar deuren weer open voor bezoekers.

Opening van het Parc du Petit Prince in de Elzas - zomer
Het eerste luchtvaartattractiepark in de wereld. Het park is gewijd aan de beroemde Petit Prince en wordt geopend in de plaats Ungersheim, dichtbij Mulhouse.

Jeux Equestres Mondiaux in Normandië – van 23 augustus tot en met 7 september
Elke 4 jaar worden de wereldruiterspelen georganiseerd, afgewisseld met de Olympische Spelen. Het is het grootste paardrijdevenement ter wereld.

"Mayas, 3000 ans de civilisations" (‘Maya’s, 3000 jaar van beschaving) in Parijs – van 30 september tot en met 8 februari 2015
Deze expositie verzamelt meer dan 100 oeuvres verkregen van Mexicaanse en Midden-Amerikaanse culturele instituten.

Opening van de Fondation Louis Vuitton in Parijs - september / oktober
In het westen van Parijs ligt deze nieuwe artistieke en culturele kern. De Fondation presenteert een collectie eigentijdse kunstwerken en organiseert tijdelijke exposities.

"Niki de Saint Phalle" in Parijs - van 8 oktober tot en met 18 januari 2015
Het Grand Palais wijdt een grote overzichtstentoonstelling aan de artiest Niki de Saint Phalle, die met haar kunstwerken afwijkt van de norm. Haar kunst is vooral bekend om de "nanas" (vrouwen), beelden met voluptueuze vormen en felle kleuren.

10e editie van de Route du Rhum (Rumroute) – van 25 oktober tot en met 2 november
Elke 4 jaar wordt de Route du Rhum georganiseerd. Voor zijn tiende uitgave vertrekt de beroemdste van de trans-Atlantische zeilwedstrijden opnieuw vanuit de haven van Saint-Malo, de mythische kaperstad, tot aan Pointe-à-Pitre op Guadeloupe.

"Jeff Koons" in Parijs – van 26 november tot en met 27 april 2015
Het Centre Pompidou organiseert de grootste Europese overzichtstentoonstelling gewijd aan het oeuvre van de eigentijdse artiest Jeff Koons.
 

Jaaragenda Frankrijk 2014

Januari

Angoulême 
Festival de la bande dessinée - Stripverhalenfestival
Een onvergetelijk spektakel voor liefhebbers van stripverhalen. www.bdangouleme.com

 

Februari
Menton
Fête du citron - Citroenfeest
2 weken van festiviteiten. Een feest waar alles in het teken staat van de citroen en sinaasappel. Optocht van versierde praalwagens en fanfares. Verder zijn er reusachtige versieringen van citrusvruchten in de tuinen van Biové. www.feteducitron.com


Nice 

Carnaval
Bloemenfestijn, lichtenoptocht, spektakels en straatoptredens. www.nicecarnaval.com

Angers

Made in Angers
Luxe en levensmiddelen. Ontdek de savoir-faire uit Angers bij meer dan 100 bedrijven en 13 sectoren.

Parijs

Salon international de l’agriculture - Internationale landbouwbeurs
Jaarlijkse beurs van veeteelt en regionale producten. www.salon-agriculture.com
 

Maart


Parijs

Salon du livre - Boekenbeurs
De meest belangrijke literaire beurs in Frankrijk. Elk jaar is één land eregast.
 
www.salondulivreparis.com


Versailles

Grandes eaux musicales de Versailles - Muzikaal waterspektakel in Versailles
Fonteinen en bassins gevuld met water maken dit tot een muzikaal festijn in de tuinen van Versailles (tot en met oktober).
www.chateauversailles-spectacles.fr
 

April

Parijs
Marathon international de Paris - Internationale marathon van Parijs.
De jaarlijkse marathon start vanaf place de la Concorde en eindigt op de avenue Foch. www.parismarathon.com
 

Mei

Cannes
Festival international du film - Internationaal filmfestival
Het grootste festival ter wereld van de filmkunst. www.festival-cannes.fr


Monaco
Grand prix
3 dagen van autoraces (Formule 1) in de kronkelende straten van de hoofdstad.
www.grand-prix-monaco.com
Saint-Denis

Festival de Saint-Denis - Festival van Saint-Denis
Prestigieuze concerten in de Basilique en verscheidende solo-uitvoeringen door het Legion d’Honneur.
www.festival-saint-denis.com
Parijs

Roland Garros
Het internationale tenniskampioenschap van Frankrijk op Roland Garros maakt deel uit van de prestigieuze grand slam toernooien. www.rolandgarros.comHeel Frankrijk

La nuit des musées – De museumnacht
Het merendeel van de musea is open tot 1 uur ‘s nachts. www.nuitdesmusees.culture.fr

Heel Frankrijk
Rendez-vous aux jardins
Festiviteiten in de parken en zowel privé als publieke tuinen in geheel Frankrijk. www.rendezvousauxjardins.culture.fr
 

Juni

Nîmes 
Féria de Pentecôte - Pinksterfeest
Stierengevechten en een stierenshow, ruiters te paard in het regionale kostuum.

Le Mans 

24 heures du Mans - De 24 uren van Le Mans
Autorace van 24 uur. www.24h-lemans.com

Heel Frankrijk
Fête de la musique – Muziekfeest
Jaarlijks terugkerend evenement van allerlei soorten muziek op de langste dag van het jaar.
www.fetedelamusique.culture.fr


Parijs
Gay Pride
Vertrek vanuit Montparnasse en aankomst in Bastille.
www.gaypride.frAan de Franse kust
Tour de France à la voile. Zeilevenement www.tourvoile.fr

Bordeaux

Bordeaux fête le vin - Wijnfeest van Bordeaux
Vier dagen lang staat wijn centraal. Een parade van praalwagens, proeverijen en picknicks. www.bordeaux-fete-le-vin.com

Vienne

Jazz à Vienne - Jazz in Vienne. International jazzfestival in het Romeinse amfitheater van Vienne. www.jazzavienne.com

Montpellier

Montpellier danse - Dansfeest in Montpellier
De grootste kopstukken van de hedendaagse dans en gezelschappen zijn van de partij. www.montpellierdanse.fr
 

Juli


Heel Frankrijk

Tour de France cycliste - Tour de France
3 intense weken van fietstochten door Frankrijk.
www.letour.fr


Avignon

Festival d’Avignon - Festival van Avignon
Theater, straatvermaak, dans, Franse muziek en nog veel meer. www.festival-avignon.com

Orange
Chorégies d’Orange
Operakunst in het prestigieuze kader van de oude theaterkunst. www.choregies.fr

Heel Frankrijk
14 juli Fête nationale - Nationale feestdag
Volksdansfeesten, vuurwerk, militaire optocht op de Champs-Elysées.

Antibes/Juan-les-Pins

Jazz à Juan - Jazz in Juan
10 dagen lang brengt dit festival de beste jazzmusici bijeen. www.jazzajuan.com

La Roque-d’Anthéron
Festival international de piano - Internationaal pianofestival
In het kasteel van Florence spelen pianisten vanuit de hele wereld de sterren van de hemel voor muziekliefhebbers.
www.festival-piano.com

Mulhouse
Grande parade automobile - Grote autoparade
3 dagen lang rijden honderden auto’s  door de straten van de stad. www.festivalauto.mulhouse.fr
 

Augustus

Bayonne
Fêtes de Bayonne - Feesten van Bayonne
5 dagen lang feesten, wat elk jaar meer dan 100.000 vrolijke mensen aantrekt. www.fetes.bayonne.fr

Lorient
Festival interceltique - Internationaal Keltisch Festival
De grootste ontmoetingsplaats van hedendaagse expressies uit Keltische landen. www.festival-interceltique.com

Le Côte-Saint-André
Festival Berlioz
In de geboorteplaats van Hector Berlioz wordt het symphonisch muziekfestival gehouden gewijd aan de compositeur en aan de romantische tijd. www.festivalberlioz.com

La Chaise-Dieu
Festival de la Chaise-Dieu - Festival van de Chaise-Dieu
Barokmuziek, klassiek en hedendaags, op een bijzondere plek van de abdij van Chaise-Dieu. Meer dan een duizendtal artiesten komen vanuit geheel Europa. www.chaise-dieu.com

Marciac
Jazz in Marciac
Twee weken lang treden internationale artiesten op in Mariac. www.jazzinmarciac.com
 

September

Orne
Septembre musical de l’Orne - Muziekfeest van de Orne.
Het is de gelegenheid bij uitstek om het erfgoed van deze streek te ontdekken tijdens de concerten die gegeven worden. Ieder concert word gehouden in één van de mooiste monumenten van het departement.

Deauville
 
Festival du cinéma américain - Festival van de Amerikaanse filmkunst
De beste Amerikaanse films van het jaar worden getoond tijdens de voorpremière. Een wedstrijd die ervoor zorgt dat u de onafhankelijke Amerikaanse films kunt ontdekken.

Lille

Grande braderie - Antiekmarkt
De historische straten van Lille veranderen in een grootse antiekmarkt van ambachtelijke producten en lokale specialiteiten.

Lyon
Biennale de la danse
Honderden artiesten vanuit de hele wereld komen naar Lyon om u alle dansen te laten zien.

Besançon

Festival international de musique - Internationaal muziekfestival
Het festival presenteert prestigieuze orkesten, muziekensembles en solisten. Op dit festival komen ook jonge artiesten vanuit de hele wereld en uit de hedendaagse stroming.

Charleville-Mézières
Festival mondial des théâtres de marionnettes - Wereldfestival van poppentheaters
Het belangrijkste evenement in zijn genre ter wereld. Alle drie de jaren reeds 10 dagen meer dan 250 gezelschappen van 5 continenten verzamelen zich om hun werk te presenteren.

Nîmes

Féria des vendanges
Stierengevechten en straatvermaak.

Heel Frankrijk

Journées du patrimoine – Erfgoeddagen
Op deze dagen zijn alle nationale monumenten gratis toegankelijk. www.journeesdupatrimoine.culture.fr

Toulouse

Piano aux Jacobins - Pianoconcert
Pianoconcerten worden gehouden in 13e eeuws kloosters in Toulouse.

Limoges
Les Francophonies
Frans theaterfestival. Een delegatie van een honderdtal Franse artiesten uit de theater-, muziek- en schrijverswereld komen hier bijeen.
 

Oktober

Parijs
Prix de l’Arc de Triomphe
Een van het meest indrukwekkendste springconcours ter wereld.

Toulouse
Festival international Toulouse les Orgues
Een groot feest rondom de orgel in Toulouse en omstreken.

Parijs

Foire international d’art contemporain (FIAC) - Internationale beurs van hedendaagse kunst.
Een beurs over de hedendaagse kunst in Parijs, porte de Versailles.

Parijs
 
Nuit blanche
Sprookjesachtige nacht in Parijs. Parijs biedt een prachtig decor aan talloze vormen van hedendaagse kunst.

Heel Frankrijk
Semaine du goût - De week van de smaak.
Er worden ruim 600 activiteiten georganiseerd in diverse regio's van Frankrijk die allen in het teken van smaak staan.

 

November

Heel Frankrijk 
Beaujolais nouveau 
Elk jaar wordt de proeverij van de Beaujolais Primeur gehouden op de derde donderdag van de maand november.

Beaune
Les trois glorieuses
Proeverijen en veiling van prestigieuze wijnen van de Hospices de Beaune.

 

December

Heel Frankrijk
Festivités autour de Noël – Festiviteiten rondom kerst
 

Parijs 
Salon du cheval, du poney, de l’âne/Paarden-, pony- en ezelbeurs.
1000 paarden, 500 exposanten, 7 animatieteams, 12 landen vertegenwoordigd.

Kaart Frankrijk


Grotere kaart weergeven

   Share  


Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Frankrijk:

Vacanceselect is sinds 1984 dé specialist op het gebied van autovakanties in Europa.
Canvasholiday is een betrouwbare organisatie met bijna 50 jaar ervaring.
Topic Travel Vakantiehuizen is dé specialist voor uw vakantie in Frankrijk.
Uw droomvakantie begint in een Belvilla vakantiehuis!
Petit Paradis. Uit ervaring weten wij wat jonge ouders belangrijk vinden.
Roan verzorgt al meer dan 28 jaar luxe kampeervakanties voor gezinnen.
Ecamp, geniet van de gezelligheid van de camping!
Eurocamp campings hebben allemaal 4 of 5 sterren.
SNP van ANWB is specialist op het gebied van actieve en avontuurlijke reizen.
Als onderdeel van ANWB staat Pharosreizen voor zekerheid en betrouwbaarheid.
Agence Belle France is gespecialiseerd in de verhuur van Franse vakantiehuizen
Arke heeft een enorm aanbod voordelige vakanties.
FI Exclusif staat voor optimale service en een breed aanbod van betaalbare vakantiehuizen
 
 Weer vandaag
vandaag
 
 Weer morgen
morgen
 
 Departementen Frankrijk
 
Vrij Uit